Birleşik Kamu İş Sendikası tarafından, bütçe görüşmeleri hakkında basın açıklaması yapıldı.

Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi Hüseyin Yurtman, “2019 Bütçesi TBMM komisyonunda görüşülmeye devam ediyor. Hepimizin bildiği üzere bu bütçeyi geçmiş dönemlerden ayıran temel özellik, tek bir kişinin isteğine ve ifadesine bağlı otoriter bir anlayışın ürünü olarak hazırlanmış olmasıdır. Yeni sistem başkana, vergi koymaktan, istediği yerde keyfi harcama yapmaya kadar demokratik bir toplumla bağdaşmayan yetkiler tanıyor. Ayrıca bunun hesabını Meclis dâhil hiçbir organa vermek zorunda kalmıyor. Yeni rejimin yeni bütçesi, yurttaşa, emeğe ve emekçilere değil rantçılara ve sermaye sahiplerine kaynak sağlıyor” dedi.

2018 yılında 762 milyar TL olan merkezi yönetim bütçesinin, 2019 yılında ise 960 milyar 975 milyon TL'ye yükseltildiğini söyleyen Yurtman, “Yeni bütçe tasarısıyla birlikte en büyük değişimlerden biri Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yaşanacak. 2018'de 845 milyon TL olan cumhurbaşkanlığı bütçesinin 2019 yılında yüzde 233 artışla 2 milyar 818 milyon TL'ye yükseltilmesi planlanıyor. Bir diğer yüksek artış ise, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinin 7 milyar TL'den, 10 milyar TL'ye çıkarılmasıdır. Artış oranı ise yüzde 34. Yani Diyanete aktarılan ödeneğin ardı arkası kesilmiyor. İşsizlik fonu yağmalanırken, emekçiler yüksek enflasyon oranlarına karşı açlık savaşı verirken Diyanet Bütçesinde ki bu yüksek artışı ülkemizde milyonlarca açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan yurttaşımızın takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

“Merkezi Yönetim Bütçesinden 2019 yılında eğitime 157 milyar lira ödenek ayrıldı” diyen Yurtman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrılan bu ödenek 960 milyar lira olan Merkezi Yönetim Bütçe ödeneklerinin yüzde 16,41'i kadar bir büyüklük oluşturdu. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oran yüzde 4,88'e gerilemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yatırımlara ayrılan pay, 16 yıllık AKP iktidarı döneminde sürekli azalma eğilimi göstermiştir. MEB bütçesinin toplamda yüzde 83'ü doğrudan doğruya personel harcamaları için kullanılmaktadır. Okullarımızın çoğunda ikili eğitim devam ederken, yeni okullar yapılamazken, çocuklarımızın yurt ihtiyacı karşılanmazken ve eğitim emekçilerinin en düşük ücretle çalıştırılırken bu MEB bütçesiyle sorunların çözülmesi mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi ise yüzde 28'lik artışla 37 milyar TL'den, 48 milyar TL'ye yükseltilmesi planlanmaktadır. Yani ülkemiz de eğitime ayrılan bütçenin neticesinde eğitime verilen desteğinde boyutu gözler önüne serilmektedir. Yeni bütçe, işçinin, emekçinin adının olmadığı bir bütçedir. Bizler tek adamın oluşturduğu saray bütçesini asla kabul etmiyoruz.”

Editör: TE Bilişim