Eskişehir Ticaret Odası’nın 7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak seçimleri için başkanlığa aday olduğunu açıklayan Erdoğan Tekgöz Hoşnudiye Mahallesi Şahin Bulvarı No: 76'da bulunan Ay Lounge'de yaptığı görkemli irtibat bürosu açılışında projelerini açıkladı.

Başkan adayı Tekgöz adaylık açıklamasından sonra Ticaret Odasının üyelerinden, işadamlarımızdan ve toplumun çok farklı kesimlerinden olumlu değerlendirmeler aldıklarını belirtiği konuşmasında şunları söyledi:  

 Eskişehir için,

Esnafımız, tüccarımız, işadamımız, girişimcimiz için,

Daha iyi bir gelecek içinkararlılıkla uzun bir yola çıktık.

Değişim arzusu, gelişim ve yükseliş hedefiyle başladığımız bu uzun soluklu mücadelemizde bizlere omuz verenler;

Seçim irtibat büromuzun açılışınakatıldığınız, bizleri yalnız bırakmadığınız için şahsım ve arkadaşlarım adına her birinize ayrı ayrıteşekkür ediyor, “hoş geldiniz, şeref verdiniz” diyorum…

Kıymetli dostlarım…

Hepinizin bildiği gibi Eskişehir Ticaret Odası’nın 7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak seçimleri için başkanlığa aday oldum.

Gerek resmi adaylık açıklamamdan önce, gerekse sonrasında; Ticaret Odamızın çok değerli üyelerinden, işadamlarımızdan ve toplumun çok farklı kesimlerinden son derece olumlu değerlendirmeler aldık. Şahsıma ve ekip arkadaşlarıma gösterilen yakın ilgi ve alakadan büyük onur duyduğumuzu, bu durumun, yaşadığımız heyecan ve sorumluluğu arttırdığını bilmenizi isterim.

Sadece ve sadece “hizmet etme” hedefiyle çıktığımız bu yolda bizi tanıyan veya tanımayan insanlarımızın güvenini kazanmak; çalışma azmimizi, Ticaret Odası’nda değişim gereğine duyduğumuz inancı bir kat daha arttırdı.

Değerli dostlarım, biliyorsunuz ki; 50 yılı aşkın süredir ticaretin içinde olan; yurt içinde ve yurt dışında yatırımları bulunan, kent ekonomisine katkı sağlayan, tam bir Eskişehir sevdalısı olan kardeşinizim.

Bugüne kadar kendi ticari faaliyetlerimi yürüttüm, çoluğum çocuğum için çalıştım. Çok şükür kendi hedeflerime ulaştım.

Şimdi bunca yıllık bilgi birimimle, tecrübemle; Eskişehir için, Eskişehir halkı, esnafı ve tüccarı için çalışmam gerektiğine inanıyorum. Artık bu şehir için hedeflerim var. Turizm, öğrenci, sanayi şehri olan Eskişehir aynı zamanda ticaret kenti olmalı. Böyle bir potansiyeli varken Türkiye ortalamasının altında kalan bir ticaret hayatı, Eskişehir’in önemli eksiklerinden biridir. Bizim en büyük projemiz Eskişehir’i ticaret kenti yapmaktır.

Ticareti de iyi biliyorum, ticaretin ve ticaret erbabının sorunlarını da.

Seçim gezilerimizde, ziyaretlerimizde esnaflarımıza, tüccarlarımıza, işadamlarımızabir dokunuyoruz bin ah işitiyoruz.

Karşılaştıkları bürokratik engellerde, belediyeyle, maliyeyle ve trafikle ilgili yaşadıkları sorunların çözümünde odamızın yeterince inisiyatif almadığını, insanlarımızın yalnız bırakıldığını görüyoruz.

Ama hiç birimiz “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’  havasındaolan bir yönetim anlayışını hak etmiyoruz.

İş insanlarımız artık sorunlarınınhalının altına süpürülmesinden, görmezden gelinmesinden yorulmuş durumda.

Küçük bir gruba hizmet eden değil; tüm üyelerimizi kucaklayan bir oda hayal ediyoruz.

Odada değil, sahada olan bir yönetim anlayışını benimsiyoruz.

Kaderine terk edilmiş, küstürülmüş, sorunlarıyla baş başa bırakılmış üyelerin sesine kulak veriyor, “Siz bizim için aidat kaynağı değil, varlık nedenimizsiniz” diyoruz.

Esnafın halinden, esnaf anlar değerli dostlarım…

Bizlerticaret hayatına çekirdekten başlamış, ticaret çarkının içinde yoğrulmuş, çok çalışarak, mücadele ederek bugünlere gelmiş insanlarız.

İçinizden biriyiz, sizin gibiyiz, sizi en iyi anlayanlarız.

İşletmesinin büyüklüğü, sermayesi, iş hacmi, çalışan sayısı ne olursa olsun, tüm üyelerimizin rahatça ulaşabilecekleri bir yönetim olarak geliyoruz.

Kısacası esnaf dostu, tüccar dostu, girişimcinin, işadamının, sanayicinin dostu olmaya; sesini duyuramayanların sesi olmaya geliyoruz.

Ne diyoruz; Ticaret Odası’nın varlık nedeni, üyeleri…

Ben burada huzurlarınızda söz veriyorum; ulaşılabilen bir başkan olacağım, sizlerle birlikte yol alacağım.

Değerli kardeşlerim, dostlarım…

“Değişim seninle başlar” sloganıyla seçim çalışmalarımıza başladık. Allah bu yüce göreve gelmemizi nasip ederse yapacağımız çok iş, alacağımız uzun bir yol var. Bugün açıklayacağımız projelerimiz, yapacaklarımızın sadece bir bölümü olacak.

ETO’da artık yeni şeyler söylemek, yeni işler yapmak, değişime ve gelişmelere yelken açmak gerekiyor.

Yepyeni bir yönetim anlayışıyla işe başlayacak, değişimden korkmayacak, çok çalışacağız…

Bu duygu ve düşüncelerle konuşmamı tamamlarken, bir kez daha açılışımızı şereflendirdiğiniz için teşekkür ediyor, üzerinde hassasiyetle çalıştığımız projelerimizi açıklıyoruz.

İŞTE TEKGÖZ'ÜN PROJELERİ

Projeleri ile ilgili de konuşa Tekgöz, "Eskişehir Ticaret Odası’nda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, büyük değişim, üyelerin tercihiyle başlayacak. Yeni dönemde ETO; varlık sebebi olan esnaf ve tüccarların ekonomik ve sosyal yaşamlarına gerçek anlamda dokunacak, onlara ETO üyesi olmanın ayrıcalığını, onurunu, mutluluğunu yaşatacak.

Ticaret Esnaflıkla Başlar

Eskişehir ekonomisinin can damarı kent ticaretidir. Güçlü kent ekonomisi için önce kentticaretinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Biz de “Ticaret Esnafla Başlar” diyerek yola çıktık, yalnızca aidat toplayan oda algısını ortadan kaldırmak için şu projeleri hazırladık;

  1. Caddeler Hareketlenecek: Çarşı esnafının büyük AVM’ler karşısında ayakta kalabilmesi için halkın ilgisini alışveriş caddelerine çekeceğiz. Alışveriş günleri, festivaller, fuarlar, şenlikler gibi yıl boyunca düzenlenecek yerel etkinliklerin yanı sıra caddelerin park, alt ve üst yapı sorunlarının giderilmesine yönelik olarakilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çok köklü çalışmalar başlatacağız.

  1. Çarşı Toplantıları Yapılacak: Yeni dönemde kent esnafının sorunları, beklentileri ve ihtiyaçlarını daha hızlı tespit etmek ve çözüm bulmak adına düzenli olarak bölge bölge esnaf toplantıları düzenleyeceğiz.

  1. Turist Para Harcayacak: Eskişehir, turizm kenti olarak anılmasına karşın turizmde sahibi olduğu potansiyeli yeterince kullanamıyor, yeterince turist çekemiyor. Gelen turist ise çarşı esnafına uğramadan gidiyor. Yeni dönemde yerli ve yabancı turistin şehir esnafından maksimum düzeyde alışveriş yapmasının önünü açacak çalışmalar gerçekleştireceğiz.

  1. Üye Temsilciliği Sistemi: ETO üyelerinin odayla ilgili meselelerini zaman kaybetmeden, zorlanmadan, engellerle karşılaşmadan halledebilmeleri için üye temsilciliği sistemi başlatacağız. Bu sistemle her üyemiz odada kendisiyle birebir muhatap olacak temsilcisine ulaşabilecek, talebine ivedilikle yanıt bulabilecek.

  1. İş Geliştirme Bürosu: Yeni dönemde Eskişehir Ticaret Odası bünyesinde oluşturacağımız iş geliştirme bürosu ile odaya bağlı meslek komitelerinin proje danışmanlığını yapacağız. Bu sayede ilgili komitelerin üyeleri işlerini geliştirme ve büyütme konusunda odamızdan ücretsiz proje desteği, rehberlik hizmeti alacak. İş Geliştirme Bürosu ayrıca esnaf ve tüccarlara kredi, teşvik, destek, hibe sağlayan tüm kurum ve kuruluşlar (KOSGEB, AB hibeleri, Kredi Garanti Fonu, Eximbank, Kalkınma Ajansları, İPARD, SODES, İş Kur gibi) ile üyelerimiz arasında köprü vazifesi görecek. Üyelerimiz kendilerine sağlanan desteklere ulaşmaya çalışırken bu birimden yararlanabilecek.

  1. Bölgeler Arası ve Küreselİşbirliği:Eskişehir Ticaret Odası üyelerinin ve kentimizin ekonomik gücünün artması, zenginleşmesi, halkımızın refah seviyesinin yükselmesi için bölgesel ve ülkeler arasıişbirliklerine çok önem vereceğiz. Kendi bölgemizdeki ticaret odalarından başlayarak ülkemizin dört bir yanındaki bölgelerle ve yurt dışı ilegüçlü bir işbirliği oluşturacak, Eskişehirli esnafın, tüccarın, işadamının yeni ticari ortaklıklar kurmasına ön ayak olacağız.

  1. İhracat Hayali Gerçek Oluyor: ETO üyelerinden hiç ihracat yapmamış firmaları uluslararası pazarla buluşturmayı amaçlayan bu çalışmamızda hem üyelerimizin ihracat hayalini gerçekleştireceğiz, hem de bağlı oldukları sektörlerin ortaklığında dış ticaret şirketleri kurarak yeni ticari işbirliklerinin kapısını aralayacağız. Yurt dışı gezilerini verimli hale getirerek mevcut ihracatlarımızın parkurlarının genişletilmesine destek olacağız.

  1. Ekibini ETO ile Kur: Eskişehir Ticaret Odası bünyesinde oluşturulacak insan kaynakları veri tabanı sayesinde üyelerimizin, personel ihtiyaçlarını en doğru şekildekarşılamalarını sağlayacağız. Bu veri tabanı içinde bir CV Bank olacak ve ETO üyeleri aradıkları kriterlere uygun personeli CV Bank içinden temin edebilecek. Ayrıca işletmelerde hizmet kalitesini arttırmak amacıyla üyelerimize ve personele eğitim verilecek; bu eğitimler göstermelik olmayacak, amaca hizmet edecek.

  1. Bereket Toprakla Başlar: Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da Eskişehir Ticaret Odası’nın ilgi alanında olacak. Eskişehirli çiftçilerimizin sorunlarının çözümü, beklentilerinin karşılanması noktasında ETO, ilgili yerlerle gerekli temasları sağlayacak, çiftçimizin arkasında varlığını hissettirecek.

KalkınmaSanayiyle Başlar

Bir kentin güçlü bir ekonomiye sahip olabilmesi, kalkınabilmesi için hem sanayisinin, hem de ticaretinin bütünleşmiş olması, bunun için de sanayi ve ticaret odalarının güçlü birişbirliği içerisinde bulunması gerekir. “Kalkınma sanayiyle başlar” diyerek çıktığımız bu yolda yeni dönemde sanayinin gelişimine dönük yapacağımız çalışmalardan bazıları şunlar olacak:

  1. ETO/ESO El Ele: Kent ekonomisinin gelişimi için sanayi ve ticaretin birlikte yol alması gerektiğine inanıyoruz. Bunu başarmak adına Eskişehir ekonomisine yön verenEskişehir Ticaret ve Sanayi Odalarıolarak yeni dönemde el ele vereceğiz.

  1. İhracatta Hedef Büyüttük: Eskişehir’in geleceğinin ticarette, sanayide ve ihracatta olduğuna, bu kentin artık çok daha yüksek katma değerli mal üretenbir kent olmasıgerektiğine, dolayısıyla ETO’ya da büyük sorumluluk düştüğüne inanıyor, hedefimizi büyük tutuyoruz. Hedefimiz; Eskişehir’in ihracatını arttırmak, en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki yerini 18-20’lerden, daha ön sıralara yükseltmek...Yine bu hedef doğrultusunda kuracağımız ihracat brimi ile üyelerimizin ürünlerini dükkanları dışına taşımayı hedefledik. İhracat brimi bünyesinde ve ETO garantörlüğünde oluşacak online ticaret platformu ile ticaret erbabımızın önünü açacağız.  Diğer yandan fuarlar için gidilen şehirlerde gezip, pazarlanan değil, kendi stantlarımızda, pazarlayan bir ETO olmak için çalışacağız.

  1. Alım Heyetleri Eskişehir’e gelecek: Yeni dönemde ulusal ve uluslararası sanayi ve ticaret fuarlarına ev sahipliği yapma konusunda büyük organizasyonlar gerçekleştireceğiz. Özellikle yabancı alım heyetlerinin programına Eskişehir’in doğrudan alınması için Ekonomi Bakanlığımız ile tam bir işbirliği içerisinde olacağız. Bakanlıkça yurtdışından ülkemize davet edilen kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensupları, üretici ve ithalatçı firma yetkililerinin katılımıyla,  ihraç ürünlerimize yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazar paylarımızın korunması amacıyla bakanlık koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Alım Heyeti Programları”na Eskişehir’in başka kentlere davet şeklinde değil direkt dahil edilmesi konusunda üzerimize düşeni yapacağız.

YatırımGirişimcilikle Başlar

Üretim modellerinin değiştiği, markalaşma ve inovasyonun öneminin büyük oranda arttığı günümüzde, bütün bunlara uyum sağlayabilmemiz için önce girişimciliğigeliştirmek, girişimci sayısını arttırmak zorundayız. Ekonomimizin en önemli hayat damarı olan girişimciliğin gelişmesi noktasında ETO’nun daha etkin rol oynaması temel hedeflerimizden biri olacak. Bu çerçevede ilk etapta şu projeleri yaşama geçireceğiz:

  1. Eskişehir Ticaret Üniversitesi: Eskişehir Ticaret Odası’nın girişimcilik ve ticaretin gelişmesi için kente bırakacağı en büyük eser, Eskişehir Ticaret Üniversitesi olacak. Oda bünyesinde oluşturulacak vakıf tarafından kuruluş çalışmalarına başlanacak üniversitemizde öğrenim görecek gençlerimiz, mesleki donanıma haiz, hayatın gerçeklerinden uzaklaşmadan teoriyi ve pratiği bütünleştirebilen evrensel bir eğitim alacak. Öğrencilerimiz Eskişehir Ticaret Odası’nın bünyesindeki tüm sektörlere ve işadamlarına yakın olacak, kariyerleri için fırsat kapısını aralayacak. Burada eğitim gören, mezun olan her bir öğrenci de kentimizin ticaretine, sanayisine, kültür ve sanatına katkı sunacak. Mezun gençlerimizle birlikte, iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısını da çözüme kavuşacak, iş kurmak isteyen mezun gençlere ön ayak olunacaktır. Bu projenin gerçekleşmesi için Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile yakın temasta olacak ayrıca en kısa zamanda TOBB Üniversitesi’ne bağlı bir fakültenin şehrimizde açılması için girişimlerde bulunacağız.

  1. Her Aşamada Genç Girişimcinin Yanındayız:Girişimci ruhlu gençlerimizi ekonomiye kazandırmak adına ETO bünyesinde özel bir birim oluşturacağız. Bu birim ile gençlerimize girişimcilik eğitimi vermenin dışında;kendi işlerini kurma veya mevcut işlerini geliştirme aşamasında ihtiyaç duyacakları tüm hukuki, finansal ve mali, reklam ve pazarlama, proje ve iş planı oluşturma, fon ve desteklere ulaşma konularında destek sağlayacağız.Ayrıca gençleri bugünün liderleriyle buluşturacak, onların başarı öykülerini dinleyip deneyimlerindenfaydalanmalarını sağlayacağız. Farklı alanlardan konuşmacılarla bir araya gelerek vizyonlarını genişletecek olan gençlerimizin eğitim ve seminerler aracılığı ile kişisel gelişimlerine katkıda bulunacağız.

                                       Gelecek Değişimle Başlar

Eskişehir bizim gözbebeğimiz, sahip olduğumuz her şeyi borçlu olduğumuz güzel şehrimiz… Bu şehre karşı hepimizin borcu, sorumlulukları var. Eskişehir’in geleceği bizim geleceğimiz ise “gelecek değişimle başlar” diyoruz. Bu anlayıştan hareketle yeni dönemde Eskişehir’i ilgilendiren hemen her konuda kentten, vatandaşımızdan, esnafımızdan, tüccarımızdan, sanayicimizden,çiftçimizden yana tavır alacağız.Sorunun değil çözümün parçası olma adına çalışmalarımızı yürüteceğiz. Katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışımız ile herkesin sesine kulak verecek, ilk etapta şu çalışmaları yaşama geçireceğiz.

  1. Seni Dinliyorum: Sadece üyelerimizi değil, herkesi dinleyeceğiz. Üyelerimizin mesleki, sektörel şikâyet ve sorunlarını çözmeye gayret gösterirken, oluşturacağımız ETO Proje Havuzu’nda vatandaşlarımızdan gelen her iş fikrini, kent adına yapılmasını istedikleri çalışmaları toplayacak; bu dilek, talep ve fikirleri yaşama geçirmeye özen göstereceğiz.

  1. Bizim Enerjimiz: Eskişehir’de yeni dönemde “Kendi Elektriğini Kendin Üret Projesi”ni başlatacağız.Bu proje çerçevesinde devletimizin yenilenebilir enerjiye sağladığı katkıdan da yararlanaraküye firmalarımızın ortaklığında bir şirket kuracağız. Bu şirket vasıtasıyla güneş tarlaları oluşturacak, hem kentin elektrik ihtiyacını karşılanmasına destek olacağız, hem de odamıza ve üyelerimize önemli bir gelir sağlamış olacağız.

Paylaşım, Sosyal Sorumluluk İle Başlar

Mutlu hayatlar, güvenli ve sağlıklı yarınlar için ekonomi kadar sosyal sorumluluk çalışmalarının da çok gerekli ve önemli olduğuna inanıyor,  çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Gerek üyelerimizin, gerekse değerli hemşerilerimizin ihtiyaç ve taleplerine karşılık verme adına sayısız proje üzerinde çalışıyoruz. İşte bunlardan birkaçı:

  1. ETO Dinlenme ve Yaşam Evi: İş hayatlarına son noktayı koyan değerli üyelerimizin, emekliliklerini ikinci bahar tadında huzur içinde geçirebilmeleri için ETO Dinlenme veYaşam Evi’ni inşa edeceğiz. Konuklarımızın kendilerini ev konforu ve sıcaklığında hissedecekleri ETO Yaşam Evi’nde onlara, bunca yıllık emeklerine karşılık fazlasıyla hak ettikleri sevgi, saygı ortamı içinde en yüksek standartlarda kaliteli hizmet sunulacak.

  1. Sağlığınız Bizim İçin Önemli: İş hayatı içerisinde yoğun bir tempoda ve stres altında mal ve hizmet üreten, ticaret yapan üyelerimizin sağlığı, bizim için de çok önemli. Üyelerimizin sağlıklarını ihmal etmemeleri için sağlık kuruluşlarıyla yapacağımız anlaşmalar doğrultusunda yıllık kanser, kalp, şeker, tansiyon ve obezite kontrol ve testlerinin yapılması sağlanacaktır.

  1. Çocukları Topluma Kazandıracağız: Dezavantajlı kesimlerin özellikle okul çağındaki çocuklarının eğitimi, sosyal yaşama kazandırılmasıyeni dönem çalışmalarımızdan biri olacak. Çocukların zararlı alışkanlıklardan kurtarılması, okula gitmeyenlerin eğitime devam etmelerinin sağlanması, çalışma yaşına gelenlerin istihdamı konusunda kapsamlı bir organizasyon içine gireceğiz.

Editör: TE Bilişim