Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu, Eskişehir’e kurulması planlanan kömürlü termik santral süreci ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu adına basın açıklamasını yapan Selim Kurnaz, 15 Ağustos 2018 tarihinde ertelenen ihalenin bu kez ertelenmesini değil iptal edilmesini talep ettiklerini söyledi.

Süreç hakkında bilgi veren Kurnaz, “Ülkemizin en verimi ovalarından Alpu Ovamıza, Türkiye’nin göz bebeği şehrimize kurulması planlanan Kömürlü Termik Santral ile ilgili 23 Nisan’da üçüncü kez iptal edilerek 15 Ağustos 2018 tarihine ertelenen ihale süreci tekrar gündeme gelmiştir. Eskişehir Çevre Yaşam Platformu olarak yapılacak ihalenin iptal edilmesini istiyor, kıymetli ovamızda ve kıymetli şehrimizde kömürlü termik santral istemediğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Kömürlü Termik Santral projelerini finanse eden kuruluşlara da sesleniyoruz! Temiz şehrimizde temiz yatırımları finanse edin” diye konuştu.

Kurnaz, termik santralin zararlarından da söz ederek, şunları söyledi: “Eskişehir’de kömürlü termik santral kurulması ve kalitesiz kömürün çıkarılması, şehrimizi çözümsüz sorunların bataklığına itecektir. Son yıllarda hızlanan, kömüre dayalı enerji politikaları ile kalitesiz ve kirletici etkileri yüksek olan linyit sevdasını anlamak mümkün değildir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde kömürlü termik santraller terk edilmektedir. Hava kirliliğinin doğurduğu toplumsal muhalefet, sürdürülebilir ve yeşil enerji maliyetlerindeki düşüş,  Paris Anlaşması ile gelişen dinamikler sebebiyle kömürlü termik santral projelerine finansman bulmak gittikçe zorlaşmaktadır. En tehlikeli ve kirli katı fosil yakıt olarak nitelendirilen linyitin oluşturduğu yakıtlar da tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Şehrimize yapılmak istenen kömürlü termik santral ise yılda en az 6,3 milyon ton kömür yakarak,  1,6 milyon ton kül ortaya çıkaracaktır.

Kömürlü Termik Santralin kurulacağı alan şehrimizin ve ülkemizin en verimli topraklarından olup, tarımsal üretimimizi yok edecektir. Ekonomik açıdan içinde bulunduğumuz bugünlerdeki durum,  üretime dayalı ekonomik sistemin ne kadar da önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Tarımsal üretimimizi ve verimimizi arttırma üzerine politikalar geliştirmek yerine tarımı yok etmek hangi vicdana sığmaktadır?

Son yıllarda turizm açısından oldukça ilgi gören kentimiz, aynı zamanda 3 üniversitesi ile “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” araştırmasında “Türkiye’nin Öğrenci Başkenti” seçilerek hepimizi gururlandırmıştır. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO)’nun açıkladığı Türkiye’nin 2017 Yılı Hava Kirliliği Raporu'na göre ise kıymetli şehrimiz havası en temiz iller arasında yer almıştır. Tüm bunlar düşünüldüğünde kömürlü termik santral gelecekteki yaşam kalitemiz açısından tehlike yaratacaktır. Halk Sağlığı Anabilim Dalı- Sağlık ve Çevre Birliği Türkiye Koordinatörlüğü tarafından yapılan kısıtlı araştırmalara göre, Türkiye’de termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği en az 3000 kişinin erken ölümüne neden oluyor. Kentimize yapılması planlanan kömürlü termik santralin 35 yıl çalışacağı hesaplanırsa, ne yazık ki 3200 kişinin erken ölümüne sebep olacaktır. Sağlıklı yaşamak anayasal bir hak, sağlıklı olmanın ilk şartı ise temiz bir çevrede yaşamaktır.”

Editör: TE Bilişim