Eskişehir Tepebaşı Belediyesi 2013 yılında imzaladığı “Covenant of Mayors” Belediye Başkanları Sözleşmesi çerçevesinde taahhüt ettiği karbon salınımının azaltılması konusundaki sürdürülebilir enerji eylem planının ara raporunu hazırlayarak teslim eden ilk belediye oldu ve mükemmellik derecesine ulaştı.

Belediye Başkanları Sözleşmesi, yerel ve bölgesel yönetimlerin, gönüllü olarak yenilenebilir enerji kullanımı ve etkin enerji tüketiminin artırılmasını desteklemeleri amacıyla, 2008 yılından bu yana Avrupa’da yürütülen önemli bir eylem planı. Söz konusu yönetimlerin taahhütleriyle, kadar karbon salınımının Avrupa Birliğinde 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltılması hedefleniyor.

Tepebaşı Belediyesi de sürdürülebilir kalkınma ve küresel ısınma ile mücadelede sorumlu kuruluş olarak, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Dünyada 6 binden fazla yerel yönetimin taraf olduğu “Covenant of Mayors” Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne 2013 yılında taraf olarak, 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 23 azaltacağını taahhüt etmişti.

Bu kapsamda; Tepebaşı Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı hazırlayarak bölgemizde tüm sektörleri kapsayan uzun vadeli hedefler ortaya koyan ve bir yol haritası belirleyen Tepebaşı Belediyesi, Türkiye’den 8 belediyenin taraf olduğu Belediye Başkanları Sözleşmesinde 2014-2016 yılları arasındaki verileri içeren ara raporu hazırlayan ilk belediye oldu.

Tepebaşı Belediyesi böylelikle ulaşımda elektrikli ve hibrit araç kullanımı, yerel elektrik üretiminde güneş panellerinden yararlanma ve belediye hizmet binalarında enerji etkin faaliyetleri gibi 3 alanda mükemmellik ölçütünü yakalamayı başardı. Sürdürülebilir belediyecilik ve çevre politikalarına sağladığı uyumla örnek faaliyetler gerçekleştirerek önemli bir başarı sağlayan Tepebaşı Belediyesi, enerji tüketimi ve karbon salınımı azaltma anlamında yenilikçi projeler geliştirmeye devam ediyor.

“SOLAR - Güneş panelleri”

Belediye hizmet binası ve Su Sporları Merkezindeki güneş panelleri; Yakakayı ve Gündüzler Mahallesinde güneş panelleri yardımıyla kurulan sulama sistemi; Güneş Enerjili Şarj İstasyonlarından 1 yıllık 143,020 KWh/a enerji kazanımı sağlandı ve aynı zamanda 100,11 ton CO2 eq./a karbon emisyonu salınımı engellendi. Aynı zamanda 12,297 TEP (ton eşdeğer petrol)’e karşılık gelir: 12,297 ton petrolün yakılması ile elde edilen enerjiye eşit. Bu değer ayrıca 53 abonenin bir yıllık elektrik tüketimine de tekabül etmektedir.

“SOLAR PV ROOF - yerel elektrik üretimi”

Yakakayı ve Gündüzler Mahallesinde güneş panelleri yardımıyla kurulan sulama sistemi ve Güneş Enerjili Şarj İstasyonlarından 1 yıllık 5,910 KWh/a enerji kazanımı sağlanmış ve 4,14 ton CO2eq./a karbon emisyonu salınımı engellenmiştir. Aynı zamanda 0,5 TEP: 0,5 ton petrolün yakılması ile elde edilen enerjiye eşittir.

“ELECTRICAL VEHICLE - Elektrikli Araçlar”

2015 yılının Aralık ayında alınan 1 elektrikli otobüsün kullanımı ile 352 t CO2 eq./a karbon emisyonu salınımı ve 19,020 KWh enerji tüketimi engellemiştir. 1,635 TEP: 1,635 ton petrolün yakılması il elde edilen enerjiye eşittir.

Editör: TE Bilişim