Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, geri dönüşüm çalışmalarının en önemli halkalarından biri olan bitkisel atık yağlar konusunda büyük hassasiyet gösteriyor.
Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 300 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağ oluşuyor. Bunun yüzde 95’i kanalizasyonlara karışarak çevreyi, içme sularını ve denizleri kirletirken yaklaşık 15 - 20 bin ton kadarı ise geri kazanılarak yemlik yağ, biyodizel ve biyoelektrik üretiliyor. Bir litre atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiği göz önüne alındığında, yapılan çalışmanın önemi de ortaya çıkıyor. Tepebaşı Belediyesi, şimdiye kadar 540 ton bitkisel atık yağ toplayarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlamış durumda. Tepebaşı Belediyesi tarafından başta okullar, muhtarlıklar, belde evleri, siteler ve camiler olmak üzere 260 toplama noktasına konuşlandırılan bidonlarda toplanan atık yağlar, düzenli olarak kontrol edilirken ekonomiye kazandırılıyor.
2016 YILI İLK 5 AYINDA 76 TON BİTKİSEL ATIK YAĞ
Tepebaşı ilçe sınırlarında toplanan bitkisel atık yağ miktarı 2015 yılı ilk beş ayında 55 ton iken, 2016 yılında 76 tona yükseldi. Ayda ortalama 15 ton toplanan bitkisel atık yağ miktarı geçen senenin rakamları ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 40’a denk gelen 21 tonluk bir artış söz konusu oldu. Tepebaşı halkının duyarlılığı, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile ambalaj atıkları toplama rakamları da her geçen gün artış gösteriyor. 2015 yılı ilk beş ayında 3 bin 383 ton olan rakam, 2016 yılında 4 bin 95 tona yükselerek aylık ortalama 142 tonluk artış gösterdi.
Editör: TE Bilişim