DİSK, KESK, TMMOB, Eskişehir Tabip Odası üyeleri ve çok sayıda Eskişehirli Soma’da yaşanan faciada yaşamını yitiren işçiler için Sağlık İl Müdürlüğü’nden Hamamyolu’na yürüdü.

DİSK, KESK, TMMOB, Eskişehir Tabip Odası adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu, “Manisa'nın Soma ilçesinde özelleştirilen Soma Maden İşletmeleri AŞ.’ne ait maden ocağında meydana gelen patlamada resmi açıklamalara göre şu ana kadar en az 282 işçi kardeşimiz yaşamını kaybetti, yüzlerce işçi kardeşimiz yaralandı,  yüzlercesi yer altında kurtarılmayı bekliyor. Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı, yakınlarına sabırlar diliyoruz” dedi. Türkiye’de her yıl daha fazla kar uğruna işçilere, emekçilere kölelik koşullarını dayatmakta sınır tanımayan bu düzen nedeniyle can verdiğini dile getiren Mutlu, “Hiçbir denetime tabi olmayan, uzun mesai saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sendikalaşmanın önü fiilen ve hukuki pek çok biçimde kesilen, güvencesizliğin ve taşeronluğun yaygınlaştırılması sonucunda ülkemiz bir işçi mezarlığına dönüşmüştür” diye konuştu.

FAİLİ BİLİYORUZ

Mutlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu katliamın faili sicili iş cinayetleriyle dolu, ellerinde daha nice maden işçisinin kanı olan Soma Maden İşletmeleri A.Ş.’dir. Bu katliamın sorumlusu, işçilerin emeğine ve hayatına el koyan bu taşeron düzenini yasal hale getirenlerdir. Sorumlular, bir cinayet şebekesi gibi çalışan sermayeye teşvikleri peşkeş çekerken işçileri ucuz bir maliyet haline getirenler, yaşamlarına üç kuruş değer biçenlerdir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş kazalarının önleneceği yanılsamasını yaratanlar, taşeron çalışmayı yaygın hale getirecek olan Torba Yasa’yı hayata geçirmeye çalışanlardır. Yüzlerce işçinin can verdiği bu katliamın sorumlusu  iş cinayetlerine ‘kader’ diyenlerdir. Bunlar olağandır diyen, sorumlusu AKP iktidarıdır. Derhal failler cezalandırılmalı, işçilerin sağlığı ve güvenliğini yok sayan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere sorumlular hesap vermeli, istifa etmelidir.”

TALEPLERİNİ SIRALADI

Yalçın Mutlu taleplerini ise şöyle açıkladı: “Taşeron çalışma kaldırılmalı, tüm çalışanlar kadroya alınmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği yetersiz olup, işyerinin, patronun güvenliğine dönüşmüştür. Bu yasa yeniden düzenlemeli, bu yasayı emekçilerin temsilcileri hazırlamalı ve denetime açık olmalıdır. Meclise sevk edilecek torba yasa geri çekilmelidir. Bu torbada Taşeron çalışma yasallaşmakta, asıl işlerin taşeron tarafından yapılıp, ihale edileceği belirtilmektedir.”

 

Editör: TE Bilişim