Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt www.esgazete.com’un sorularını yanıtladı. Son dönemin en çok konuşulan isimlerinden Başkan Kazım Kurt Belediye yönetimine geldiği günden bugüne yaşadığı zorlukları paylaştı ve vatandaşların merak ettiği konular üzerine açıklamalarda bulundu.

İlk olarak kent yakınına yapılması planlanan kömürlü termik santral konusundaki görüşlerini aktaran Başkan Kazım Kurt termik santrale karşı olduğunu bu sorunun hukuktan sapmadan çözülmesi gerektiğini söyledi. Kazım Kurt’un Alpu’da inşa edilmesi düşünülen termik santral hakkındaki görüşleri şöyle oldu: “Adına Alpu denilen ancak Tepebaşı termik santrali ile ilgili düşüncelerimi zaman zaman dile getirdim. Ben termik santralin çevreye ve topluma zararlı olacağını düşünenlerdenim. Çünkü Türkiye’deki uygulamaları bunu kanıtlamıştır. Termik santralin ‘Az yararlı çok yararlı ya da yakındaki kötüdür, uzaktaki iyidir’ deme şansımız yok. Termik santral kurulmamalı. Kömür başka türlü değerlendirilmeli, başka türlü ekonomiye katılmalı ama termik santralle üretilen elektriğin oldukça pahalı olduğunu düşünüyorum. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin tamamının bunu terk ettiğini görüyoruz. O nedenle termik santrale karşıyım.

ALPU DEĞİL TEPEBAŞI TERMİK SANTRALİ

Termik santrale Alpu adı verilip de Tepebaşı’nda yapılıyor olması bu iktidarın gerçekten yaptığı yanlışların birisidir, insanları kandırmaya yönelik, uyutmaya yönelik bir harekettir. Doğru olmadığını düşünüyorum. Eskişehir’e çok yakın bir mesafede kurulan bu santralin 800 bin kişinin yaşamını tehlikeye sokacağını hepimizin bilmesi gerekir. Buradan elde edilecek gelirle, elektrikle kaybedilecek canların hesaplarının yapılması mümkün değildir. Bir de Alpu Belediye Başkanının gazetelere yansıyan açıklamalarını görünce, gerçekten ilkel bir bakış açısı olduğunu tekrarlamakta yarar görüyorum. İktidar olaylara bu belediye başkanı gibi bakıyorsa, Türkiye’nin sonu gelmiş demektir.

HUKUKTAN SAPMADAN ENGELLENMELİ

Bu konuda herkes davalar açtı ve itirazlarını yaptı. Hukuktan sapmadan ve bu yolları tüketmeden buna engel olmalıyız. Bütün itirazlar yapılmalı. İktidar partisinin yetkilileri ile görüşülmeli ve onlara kamuoyu baskısı yaratılmalı. Ve onların içinde Alpu Belediye Başkanı gibi düşünmeyenlerin de olması gerektiğini düşünüyorum. AK Parti’de herkesin Alpu Belediye Başkanı gibi düşündüğünü zannetmiyorum. Oradaki sağduyulu insanların harekete geçirilmesini sağlamalıyız. Davalarında olumlu sonuçlanacağını da düşünüyorum. 2018 yılının Türkiye’sinde Avrupa ile yarıştığı, onların deyimi ile hesaplaştığı günlerde 200 yıl önceki teknoloji ile elektrik üretmeye kalkmamalıyız.

“BİZİM GÜNEŞ ENERJİDİ SANTRALİMİZİ ENGELLEDİLER”

Biz Odunpazarı Belediyesi olarak güneş enerjisi santrali kurmak için bütün çalışmalarımızı tamamladık. Bütün izinlerimizi tamamladık. Sadece Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar planına işlemesi gerekiyordu. Maalesef AK Partili belediye meclis üyeleri bunu reddetti. Bunu İmişehir ve Türkmentokat mahalleleri arasında 20 dönümlük bir arazide kuracaktık. Güneş enerjisi santralinin yapılmasını engellediler. Bunu engellemekle kim ne elde etti. Bizim burada üreteceğimiz elektriği termik santral işletecek müteahhitlere mi hazırlıyorlar? Böyle bir işbirliği mi var? İnşallah böyle bir şey olmaz. Odunpazarı Belediyesi’nin müracaatı reddedildikten sonra 40’a yakın özel kişinin güneş enerji santrali kurmasına izin verdi belediye meclisi. Belediyemizin kurup işleteceği ve ekonomik avantaj elde edeceği bir imkanı ise geri çevirdi.

KAMU YARARI MI YANDAŞ YARARI MI?

Termik santral konusunda mahkeme kamu yararı olup olmadığına bakmalı. Ancak kamu yararı olmadığı şuradan belli, dünya terk etmiş. Diyor ki; ‘bu zararlıdır.’ Türkiye’de zararlı uygulamalar var. Bu da belli. Ayrıca güneş enerjisinden elde edilecek elektrik, rüzgar enerjisinden elde edilecek enerji bundan daha ucuz. Termik santralde diretilmesi bir kamu yararı taşımaz. O maden ruhsatı kimin, kim işletecek, nasıl işletecek? Onlar da yavaş yavaş ortaya çıktığı zaman bunun kamu yararı ile mi? Yoksa yandaş yararı ile mi yapıldığı da ortaya çıkar. Ben mahkemelerin doğru değerlendirme yapacağına inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim