ÖZEL HABER

 TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Can Ayday, Eskişehir'e yapılmak istenen Termik Santral projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bir sunum şeklinde projeyi anlatan Ayday, projeyi Eskişehir'i yok etmek ve cezalandırmak  adına yapıldığını belirtti. Ayday,"Bilindiği gibi 2018 yılının Eskişehir için en önemli olayı Eskişehir’in 20 km yakınına yapımı düşünülen Termik Santral projesiydi. Bu proje ile Eskişehir gibi gerçekten Türkiye’de örnek olarak gösterilen bir şehir sanki cezalandırılmak istendi. Buna karşın Eskişehir halkı ile, Belediyeleri ile duyarlı örgütleri ile Çevre Kirliliğine neden olacak bu proje bir derecede durdurabildi. Başta Jeoloji Mühendisleri Odası ve TMMOB’ye bağlı diğer odalar ile birlikte Türkiye çapında oluşturdukları kamuoyu ve açtıkları davalar bu konuda olumlu yönde mesafe alınmasına yaradı. Fakat hükümet kararından vazgeçmedi. Yerel Seçim nedeni ile bu olayın üstünü örtmüş gibi görünse de vazgeçmedi.

Biz Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yaklaşık bir ay önce Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığın seçim sonrası için Eskişehir Termik Santral ile ilgili projeler hazırladığını ve konuda bir kamu kurumuna görev verdiğini duyduk. Bu kamu kurumunun da Alpu Ovasında sondajları bu yaz için projelendirdiğini öğrendik.

Bu durumu doğrulayan sondaj çalışmaları Ovada başlamış bulunmaktadır. Bu sondajların sahada bulunan kömür ile ilgisi olmadığını ve petrol çalışması olduğu yayılmaya çalışılmaktadır. Biz bu konuda Eskişehir halkını bilgilendirmeyi istedik.

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak bu sondajların bundan önceki süre içinde yapılan sondajların yeterli bulunmaması nedeni ile, Termik Santral Proje için gerekli sayıda sondaj amaçlı yapılmaya başlandığını sanmaktayız. Bu ve bu tür sondajların gerisi gelecektir.

Bu durum göstermektedir ki, Eskişehir’imizi yaşanır bir yer olmaktan çıkarmak isteyenlere karşı mücadelemiz sürmelidir. Bu mücadele hükümetin Santral kurma projesine son verdiğini belirtmesine kadar sürmelidir. Önümüzdeki aylar bu ve buna benzer olaylarla karşılaşacağımızı şimdiden biliyoruz.

Bir Türk Mühendis Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak, Eskişehir halkının sağlığı, yaşam kalitesinin düşmemesi konusunda her zaman yanında olduğumuzu bildiririz. Eskişehir’de çevre kirliliği yaratacağı kesin olan bu konuda, duyarlı Eskişehir halkı, sorumlu kişiler, örgütleri ile birlikte el ele bilimsellikten çok uzak olan bu projenin yaşama geçmemesini birlikte sağlayacağımız olan inancımız tamdır."

Editör: TE Bilişim