İnşaat Mühendisleri geleneksel gecede buluştu


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)    63’üncü Kuruluş yıldönümü düzenlenen geleneksel gecede kutlandı. Gecede 50, 40 ve 25 yılını dolduran Mühendislere plaket takdim edildi.

İMO tarafından düzenlenen geleneksel gecede, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Erkul bir açılış konuşması yaparak eleştirilerde bulundu. Erkul, “Konuşmamı hazırlarken daha önceki konuşmalarıma baktım ama çok bir şey değişmemiş. Önceki sene seçim yapmışız, bu sene sonuçları tartışmalı bir halk oylaması, geçen yılki tutuklu gazetecilere yenileri eklenmiş. Olağanüstü hal olağan hale getirilmiş. Dış politikada yenileri eklenmiş sorunların üzerine. 80’li-90’lı yıllarda, seçilmiş belediye başkanları soruşturmayla görevden alınır ve yargılanırken kocaman şehirlerde belediye başkanları istifaya zorlanmış ama aleyhlerinde bir tek soruşturma açılmamış. Bütün bunlar olurken %11’lik büyüme olmuş biz fark etmeden” diye konuştu.

TERMİK SANTRAL İLE GELECEĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA

Termik santral konusuna da değinen Erkul, “Kentimiz üzerinde bazı şeylerin bilinçli planlandığı izlenimi ile karşı karşıyayız. Hemen yanı başımızda yapılması planlanan Termik Santralle sağlığımız ve gelecek nesillerimizin yaşamını tehdit edecek bir tehlike var önümüzde. Enerjide dışa bağımlılıktan bahsederek milliyetçilik yaptıklarını düşünenler, yurdumuzun topraklarının doğal üretimi olan buğday, şeker, fasulye, pirinç ve hatta samanı ithal ederken hiç de bu aymaz çelişkinin farkında değiller herhalde; İnşaat Mühendisleri olarak bizler bu kentin sevdalısı Eskişehirliler sera gazını arttıran Termik Santral istemiyoruz. Çekin elinizi kentimizin temiz havasından, temiz insanından” dedi.

TİP İMAR YÖNETMELİĞİ TARTIŞMALARI

Erkul ayrıca kentte birkaç aydır planlı alanlar tip imar yönetmeliği tartışmalarının sürdüğünü dile getirerek şunları katardı: “ Komisyonlar yapıyor, meclisler kabul ediyor. Biz meslek odaları itiraz ediyoruz. Tekrar yapıyor imar komisyonları, aynısı kabul edilirse aynı yollardan geçeceğiz. Buradan sesleniyoruz imar komisyonlarına, belediye meclislerine ve belediye başkanlarına. Biz istiyoruz ki dinleyin bizleri. Siz ne kadar bu kentte yaşıyorsanız, bizlerde bu kentin güvenliği, güzelliği, insanının rahatı için çaba gösteriyoruz. Dün Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonuna davet edildik. İstek ve görüşlerimizi bildirdik. Umarım sonuç bu kent için güzel olur. Sadece yönetmeliklerle değil, kent için yapılan her projede yerel yönetimlerle birlikte çalışalım istiyoruz. Teknik ve mesleki işbirliği yapalım istiyoruz. Siyasi bir amacımız olmadığı gibi bir beklentimiz de yok.”

YENİLENEBİLİR ENERJİ VARKEN NİYE BÖYLE BİR FOSİL YAKITA İHTİYAÇ DUYUYORLAR

Gecede bir konuşma da Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç yaparak, “Ülkenin bu sıkıntılı günlerinde birkaç saat de olsa moral bulmanız dileği ile gecenizi kutluyorum. İnşaat mühendislerinin bir kent hayatında önemli bir rolü olmalı. Ben Termik Santral ile birkaç şey söylemek istiyorum, Termik Santral Tepebaşı bölgesinde yapılmak istenen bir tesis. Alpu diye ifade ediliyor ama hedef şaşırtılıyor. Tepebaşı’na şehir merkezine 25 kilometre ötede, Beyazaltın mahallemizde yapılacak bu santral. Bugün dünyaya baktığınızda artık bu termik santrali bitmiş tesisler olarak yurt dışına çıkarıyorlar. Yenilenebilir enerji varken niye böyle bir fosil yakıta ihtiyaç duyuyorlar? Fosil yakıt demek sera gazı demek. Sera gazı demek, iklimsel ısınmalar en büyük etken olarak bütün dünyada kabul ediliyor. Bu gerçekten bütün Eskişehir’imizin temiz havasını bozacak. Bu güzel yemekte bu tatsız şeyleri konuşmak olmuyor ama gerçekleri ifade etmekte yarar var. Dileğimiz, hükümetimiz bu konudan vazgeçsin. Türkiye’nin her yerinde termik yapmaktan vazgeçsin. Bu siyasi değil, tarihi bir davadır. Her şeye zarar vereceği bir etkisi var. Bunun direkt etkisi kanser hastalıklarıdır. Elbirliği ile bunu yaptırmamak üzere hareket edeceğiz. Toplantılar yapacağız, anlatacağız. Dün Gündüzlerdeydim, kadınlarımıza çiftçilerimize bunun ne kadar zararlı olduğunu anlattım. Buna oradaki insanlarımız zaten hazırlıklıymış. Özellikle yaşlı insanlar, ‘Aman oğlum bunları yaptırma’ diye talepte bulundu. Bu önemli direnişi tüm Türkiye’ye göstermemiz lazım ki ondan sonra hiçbir yere Termik Santral yapılmasın” dedi.

Gecede meslekte 50 yıl, 40 yıl ve 25 yılı dolduran İnşaat Mühendislerine plaket ve onur belgesi takdim edildi. Hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından gece müzik ve yemekle devam etti.

Editör: TE Bilişim