GÜLÇİN ÖZDEN
ESKİŞEHİR (İHA) - Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonları (TÜSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, “Trafik adabı dersi ve mevzuatı ile kişilerin trafik kurallarını davranış biçimi haline getirmesini amaçlıyoruz” dedi.
Eskişehir’de düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında uygulanan teorik ders programlarının geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların bir parçası olarak Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Trafik ve Çevre Bilgisi dersinde “Trafik Adabı” konulu içerik toplantısına katılan TÜSEKON Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye’de 27 yıldır trafik sürücü eğitimi verildiğini ve trafik ve çevre bilgisi dersi, araç kullanma, araç bilgisi dersi, ilk yardım dersi ve akan trafikte ve eğitim alanlarında güvenli ve emniyetli araç sürebilme dersleri verildiğini söyledi.

"TRAFİK PAYLAŞMA KÜLTÜRÜ HALİNE GELMİYOR"
Trafik kazalarının toplumda büyük bir bölüm teşkil ettiğini ifade eden Yılmaz, trafik hatalarını tüm sürücülerin bildiğini, ancak bunu davranış haline getiremediklerini kaydetti. Trafikte hataların yapılmaması gerektiğini bilmeyen sürücü bulunmadığından söz eden Yılmaz, “Çok büyük can ve mal kayıpları yaşanıyor. Dünya ölçeklerine baktığımız zaman Türkiye bu konuda gerçekten dünyadaki örneklerine göre kötü durumda. Burada temel problem olarak şunu gördük, insanlar aslında trafik kurallarını biliyorlar, mesela kırmızı ışıkta geçmeyeceğini bilmeyen sürücü yok veya alkollü araç kullanmaması gerektiğini bilmeyen sürücü yok, hatalı sollama yapmaması gerektiğini bilmeyen sürücü yok. Fakat neden yapıyorlar? İşte bu bildiklerini içselleştiremediklerinden, yani davranış biçimi haline getiremediklerinden kaynaklanıyor. Trafik bir paylaşma kültürü haline gelmiyor. Biz bu ders ile, bu mevzuat ile trafik kurallarını kişilerin davranış biçimi haline getirmesini amaçlıyoruz, hedefliyoruz” diye konuştu.

"TRAFİK ADABI DERSİ ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM OLACAK"
Sürücülerin kişiliklerini trafikle birleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Yılmaz, “Burada bir ölçüde kişilerin kişiliklerini ortaya koyan, kendi otokontrollerini harekete geçiren, dini duygularını, örf, adet, gelenekleri, adabımuaşeret kurallarını trafikle birleştirerek onu davranış biçimi haline getirecek şekle gelmesini istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Trafik mevzuatı bölümünde trafik adabı diye bir ders olacak bu. Onun çalışmasını yapıyoruz. Önemli bir dönüşüm olacak. 2023 yılında Türkiye’de trafik kazaları ve kazalarda meydana gelen maddi manevi kayıpları en az yüzde 50 azaltmak gibi bir hedef olduğu için biz de sürücü eğitimcileri olarak üzerimize düşen görevi bu şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların toplumdaki trafik kültürünün gelişmesinde çok önemli katkısı olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

"TOPLUMDA SAYGIN KİŞİLER BİLE TRAFİKTE FARKLI BİR KİŞİLİĞE BÜRÜNEBİLİYOR"
Trafik adabı konusunun trafik bilgisi dersi içinde sürücü adaylarına anlatılacağını da aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:
“Trafik bilgisi dersi içerisinde bu anlatılacak. Eğer kişi bunu içselleştirmemişse, trafiğe psikolojisi bozuk, trafik ortamını tehlikeye sokacak tarzda sürücüleri yetiştirmememiz gerekiyor. Yani bu dersi alsın, bu dersle bütünleşsin ve öfkesini kontrol edebilecek insanlar olsun. Görüyoruz, trafik kazası oluyor. Bunun sonucunda kaza raporu tutulur, hasar tespit tutanağı tutulur. Sigortalar mevzuat gereği ödeyeceğini öder ama bizde öyle değil ki önce kavga ediyoruz. Yumruk yumruğa giriyoruz sanki kavga sonunda galip gelen haklı olacakmış gibi. Halbuki öyle bir şey yok. Kimse haklı olmuyor. Sonunda yine trafik polisi gelip trafik cezasını yazıyor. Sigorta da teknik anlamda hangisi haklıysa ona göre gereğini yapıyor. Niye kavga ediyoruz? Niye sopaları çıkartıyoruz? Niye arabalarımızda levye taşıyoruz, odun taşıyoruz? İnanın ben hayret ediyorum. Toplumda çok saygın insanlar, mühendis, doktor, avukattır, profesördür, müdürdür, müsteşardır, bakandır, milletvekilidir bu insanlar araca oturdukları zaman bir anda farklı bir kişilik olabiliyorlar ve sabırsızlaşıyorlar. Bir yere yetişeceğim aceleciliğiyle başkalarının haklarını hukukunu da göz ardı ediyorlar ve çok ciddi kişilik sorunları da araç kullanırken ortaya çıkıyor. Biz bu konunun en azından bir yerinden başlamak istiyoruz.”

“TRAFİK ORTAMI ASABİYETİ TETİKLİYOR”
Trafik kurallarıyla trafik adabının bütünleşmesi gerektiğinden söz eden Yılmaz, “Çok asabi bir milletiz. Trafik ortamı bunu daha da tetikliyor. Trafik dersi içinde bir konu olabileceği gibi, yine trafik dersini tamamlayıcısı bir konu da olabilir. Fark etmez, amaç bunun verilmesi. Yani, trafik mevzuatı, trafik kuralları ile trafik adabının bütünleşmesi, kişide bunu uygulayıcıların davranış biçimi haline getirmesi, temel hedefimiz bu. Öneriler gidecek ve sonuçta bir ders haline gelecek” ifadelerin kullandı.
Editör: TE Bilişim