Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, elektriğe ve doğal gaza yapılan yüzde dokuz zam oranının yoksul ve dar gelirli tüketicileri vuracağını söyledi.

Atak, soğukların başladığı ve doğal gaz tüketiminin başlayacağı Sonbahar, Kış ve İlkbahar mevsimlerinde tüketicilerin doğal gaza ödeyecekleri bedelin daha da artmasıyla birlikte, özellikle de dar gelirli-yoksul tüketicilerin çok büyük bir sıkıntı yaşayacağını kaydetti. Atak şunları söyledi: “Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9’luk zam, doların fiyatındaki artışa bağlı olduğunun söylenmesi bu zamların asıl nedeninin ülkemizin gerçekçi ve doğru  enerji politikasının olmayışının adeta itirafıdır. Enerji alanında yıllardır yapılan özelleştirmeler bu bağımlılığın ana sebebidir. Yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi gerçekleşmediği sürece bu bağımlılık ve zamlar aratarak devam edecektir.” 

GIDADAN ULAŞIMA TÜM ÜRÜNLERE YANSIYACAK

Zamlarla birlikte asgari ücretliler ve emeklilerin maaşlarının ortalama yüzde 26.6’sını elektrik ve doğalgaza ödeyeceklerini aktaran Atak, “Bu durum, tüketici haklarına aykırıdır. Asgari ücretlilerin ve emeklilerin maaşlarına bir simit parası kadar zamlar yapılırken elektrik ve doğalgaza bir anda yüzde 9’luk zam yapılması tüketiciyi ve dar gelirlileri ezmekten başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı. Hasan Atak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9’luk zam gıdadan ulaşıma kadar bütün ürünlerin fiyatlarına aynı oranda yansıyacaktır. Yapılan bu zamla insanların yaşam koşulları yüzde 9 daha pahalı hale gelecektir. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Avrupa’nın en ucuz doğal gazını Türkiye’de olduğunu söylemektedir. Oysa, tüketicilerin gelirleri ve satın alma güçleri dikkate alındığında ve Türkiye Avrupa ülkeleri ile bu konuda kıyaslandığında, Türkiye’nin elektrik ve doğal gazda en pahalı ülkeler arasında olduğu görülecektir.”                                
                                              

                                                       

Editör: TE Bilişim