Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, TCDD arazisi için çıkılan ihaleyi değerlendirdi. Kelleci, "1894’te temelleri atılan ve Kurtuluş Savaşı’nda sonra ülkemizin iktisadi kalkınma hamlelerinde önemli bir yer tutan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi Anonim Şirketi (TÜLOMSAŞ), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’nın diğer bağlı ortaklıkları olan TÜVASAŞ VE TÜDEMSAŞ’la birlikte merkezi Ankara’da olan TÜRASAŞ çatısı altında birleştirilmiştir. Bu birleştirmenin yıllardır tasarım ve üretimleri ile birçok raylı sistem çeken ve çekilen araçlarına markalarını işlemiş kurumlarının kimliklerini ortadan kaldırmanın yanında istihdam, verimlilik sorunları ve teknolojik üretim kayıplarına neden olacağı konusundaki tedirginliklerimizi belirtmiş ve Eskişehir halkını, sivil toplum kuruluşlarını ve siyasileri TÜLOMSAŞ’a sahip çıkmaya davet etmiştik.

Mart ayında gerçekleştirilen bu birleştirmenin ardından şimdi de, kuruluşundan bu yana yolcu ve yük trenleri için sayısız lokomotif üreten, yurtdışına lokomotif ihraç eden, atölyeleriyle büyük bir üretim kapasitesine sahip olan, ilk yerli lokomotifin yanı sıra ilk yerli otomobil Devrim’i de bünyesinden çıkaran TÜLOMSAŞ’ın bulunduğu arazinin de içinde olduğu 123 hektarlık alan, imar planı hazırlanması amacıyla ihaleye çıkılmıştır.

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in gündeme getirdiği konunun ardından bir açıklama yayımlayan Devlet Demiryolları İşletmesi 2.Bölge Müdürlüğü, ‘TÜLOMSAŞ arazisinin de bulunduğu gar sahasında nitelik değişikliği yapılmayarak, mevcuttaki gibi “kamu hizmeti” alanı olarak kalacaktır.’ ifadelerini kullansa da, imar Planı ihalesi ile imara açılması hedeflenen arazinin içinde yer alan bir yüksek okul, bir ortaokul, hastane, tarihi tren garı, demiryolu lojmanları, halı saha ve bir spor salonu, açık ve kapalı düğün salonu, misafirhane, Demiryolları ve Devrim Otomobili Müzesi ve TÜLOMSAŞ fabrikasının akıbetinin ne olacağı açık şekilde belirtilmemiştir. Bu alanların imara açılıp açılmayacağı konusunda kamuoyu bilgilendirilmelidir. Bu bölge yeniden yapılanacaksa, Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin işbirliği ve Eskişehir halkının ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilmelidir.

TÜLOMSAŞ’ın marka kimliğinin kaybolmasının verdiği üzüntü geçmeden arazisinin de imar planı ihalesiyle imara açılması Eskişehir halkında daha büyük bir üzüntüye sebep olmuştur. Demiryollarının Türkiye’deki merkezi olması nedeniyle Eskişehir, ‘demir yolcu kenti’ sıfatını tamamen kaybettiği gibi tren yolculuklarında gelip geçilen sıradan bir istasyon konumuna düşecektir.

Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak şehrimizin tarihiyle olan bağlarının kopmasına karşı olduğumuzu, ihale sürecinin ve her türlü imar değişikliğinin sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirterek; belediyelerimizi, sanayi ve ticaret odalarını ve sivil toplum kuruluşlarını konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz."dedi.

Editör: TE Bilişim