TÜLOMSAŞ’ta meydana iş kazasında bir işçinin yaşamını yitirmesinin yankıları sürüyor. Bugün de TÜLOMSAŞ önünde BTS, Tabip Odası, TMMOB, İKK, DİSK ve KESK ortak basın açıklaması düzenleyerek işçi ölümünü protesto etti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Ersin Cem Paralı, “TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü’nde Dişli Takım Atelyesi Tekerlek Tornahanesi’nde Halil Taykaya adında bir işçimiz hayatını yitirmiştir. Taykaya gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadan çıkarıldığı vince bakım yaparken 11 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetmiştir” dedi. Vefat eden Taykara’nın  Makron adında bir taşeron firmada çalıştığını aktaran Paralı, “Bakım fabrikası sorumluluk alaınında bu işi taşeron firmalara vererek, koruyucu giyim malzemeleri, emniyet kemeri ve başında sorumlu personeli olmaksızın çalıştıranlar bu cinayete çanak tutmuştur” diye konuştu.

HÜSEYİN SARAÇOĞLU DA ÖLMÜŞTÜ

Paralı, yaşamını yitiren Taykaya işçisinin ailense ve yakınlarına başsağlığı diledi. TÜLOMSAŞ’ta daha önceki yıl Hüseyin Saraçoğlu adında bir işçinin de iş kazasında yaşamını yitirdiğini hatırlatan Paralı, burada yaşananların işçi sağlığı ve güvenliğinin bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasından kaynaklandığını yeni ölümlerin kaçınılmaz olduğunu daha önce de söylediklerini anımsattı. Paralı şöyle konuştu: “Ne yazık ki geçen sürede AKP hükümeti işçi sağlığı ve güvenliği için tedbirler almayı, denetimleri arttırmayı, katliamların sorumlularını en ağır şekilde cezalandırmayı değil, unutturmayı, kanıksatmayı ve sömürü çarkının devamını sağlamayı ilke edinmiştir. Mecliste görüşülen torba yasa içeriği bu anlayışın en temel göstergesidir.”

SORUMLU AKP VE YÖNETİM

Yasal düzenlemeleri yapmayan, işyerlerinde yeterli önlemleri almayan, işyerlerini denetlemeyen AKP hükümeti ve TÜLOMSAŞ yönetiminin iş cinayetlerinde baş sorumlu olduğunu kaydeden Paralı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüz yirmi yıllık tarihi olan bu fabrikayı üretim yapmaktan sadece montaj yapar hale getiren, bu hizmetlerin de yarısından fazlasını taşeron firmalara yaptırmakla övünen TÜLOMSAŞ yönetimi başta Genel Müdür olma üzere artık hesap vermelidir.  Mücadeleye kararlıkla devam edeceğiz.

İŞ CİNAYETLERİNİ DAYATIYOR

Daha sonra söz alan Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz, İstanbul’da yaşanan işçi ölümlerinden kısa bir süre sonra benzer bir iş cinayetine tanıklık ettiklerini belirtti. Yılmaz AKP’nin meclisten geçirerek yasalaştırdığı son taşeron çalışma yasasının sadece taşeron çalışmayı değil, iş kazalarını ve iş cinayetlerini de dayattığını ifade etti.  Yılmaz yargıyı göreve davet ederek, TLOMSAŞ yönetimini istifaya davet etti. Yılmaz “Bu ölümün sorumlusu fabrika yönetimi ve taşeron çalışmayı dayatan AKP zihniyeti ve politikalarıdır, bu anlayış yıkılmadığı sürece ne yazık ki bu ölümler devam edecektir” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim