Eskişehir Tümsiad Başkanı Ali Engiz, Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Housseın Abdıllahı'yu Üyelerimizle birlikte dernek binasında ağırladı. "Eskişehir-Afrika Ülkeleri Turizm, Eğitim, Sanayi İş Konseyi" Programı Kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Eskişehir Tümsiad'a geldi.

Toplantının ana gündem maddesinin Cibuti ile Eskişehir arasındaki ticaret hacminin artırılması olduğuna dikkat çeken Eskişehir Tümsiad Başkanı Ali Engiz “Eskişehir sanayisini daha da güçlendirmek ve ihracatla beraber büyümesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu anlamda bugün Cibuti Ankara Büyükelçimiz burada. Cibuti’nin konumu ile Afrika pazarına bir geçiş kapısı olacağını düşünüyorum. Bunu Tümsiad üyelerimiz olarak iyi değerlendirmeliyiz. Bölgeye ciddi ihracat ve yatırım gerçekleştirebiliriz” dedi.

Büyükelçi Abdıllahı, Afrikanın büyük bir gelişim sağlıyor. Türkiye'de 35 Büyükelçilik var, Türkiyede en büyük temsilciliğin Afrika ya ait olduğunu söyledi. Türk hava yolları Afrika'da 53 ülkeye direk uçuş yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar 23 ülkeye ziyaret etti. 2005 yılından önce Afrikaya ihracat 5 milyon dolar, 2005 yılından sonra ise 6 milyar dolar dır dedi. Türk şirketleri Afrika'daki yatırım yaptığı zaman devletlerarası garanti var anlaşma var. 11 ülke ile çifte vergi anlaşmasının olduğunu belirtti.

Büyükelçi Abdıllahı, Cibuti'nin 2017 de büyüyen ülkeler arasında 3. sırada, 2018 de 4. üncü sırada olduğunu, Doğu Afrika'nın açılış kapısının Cibuti olduğunu 150 milyon insana hitap ediyor dedi. Cibuti de 5 limanın olduğunu 1 tanesinin dünya da en çok kullanılan 2 inci liman oldunu belirtti. Abdıllahı, Serbest bölgede verginin 0 olduğunu ve daha birçok avantajların olduğunu Cibuti'de yatırım yapanların 22 ülkeye satış ta verginin kendi araların da %0 olduğunu belirtti. Cibuti'de iş fırsatlarının doğal kaynaklar, inşaat, turizm, sağlık, tarım, gübre, traktörler, makine, raylı sistemler, gaz olduğunu ve Cibuti ile Türkiyenin ilişkilerinin çok sağlam olduğu Tümsiad üyelerinin Cibuti'ye yatırımcı olarak beklediklerini özellikle söyledi.

Editör: TE Bilişim