Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP)’in düzenlediği ve paydaşı olduğu TÜRÇEP Eskişehir İli Toplantısı başladı. 3 gün sürecek oturumlarda çevre sorunları ve çözüm önerileri, yenilenebilir enerji ile teşvik ve destekler konunun uzmanları tarafından tartışılacak.

TÜRÇEP Temsilciler Meclisi Toplantısı ile başlayan çalıştaya Eskişehir Milletvekilleri Nurullah Sazak, Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, kurum-kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, en ucuz enerjinin yenilenebilir enerji olduğuna ve yatırımların bu yönde yapılmasının hem doğaya hem ekonomimize katkısı olacağını ifade etti. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise iki yıldır şehrimize kömürlü termik santral kurulmaması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak “ Milletvekillerimize, siyasi parti temsilcilerimize, belediye başkanlarımıza bugün bizlerle oldukları için teşekkür ediyoruz. Konuyu anlamak, tehlikenin boyutunu bilimsel veriler ışığında detayları ile incelemek için buradayız” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gelecek kuşaklarımız için tarımımızı bitirecek bu projeye sonuna kadar karşı çıkacaklarını belirtti. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt kömürlü termik santral kurulumu ile ilgili iki kere yürütmeyi durdurma kararı alındığını hatırlatırken, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise temiz enerji yatırımları yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Eskişehir MHP Milletvekili Nurullah Sazak da termik santrale karşı olduğunu ve bilim insanları tarafından konunun detaylı şekilde araştırılması gerektiğini söyledi. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de böyle bir yatırımın bu topraklara ihanet olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaların ardından başlayan ikinci bölümde Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın moderatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuazhan Özen, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Levent Özbunar, Yeşil Gerze Çevre Platformu Şengül Şahin, Gündüzler Derneği Başkanı Selim Kurnaz ve Greenpeace Eskişehir Yerel Grubu Termik Santraller ve Eskişehir’de kurulması planlanan termik santralin değerlendirilmesi konularında sunumlarını paylaştılar.

Editör: TE Bilişim