TÜDEF Genel Merkezinden Genel Başkan Hasan Atak imzası ile yapılan açıklamada, bu skandalın ardından İsviçre, EURO 5 emisyonu kategorisinde ve 2008 ila 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda ve Volkswagen model bazı dizel motorlu araçların satışını yasakladığını ifade etti.  Hollanda’daki bayilerin ise satışları geçici olarak durdurduğunu kaydeden Atak, “ Şu ana kadar ABD, Almanya, İngiltere, İsviçre, İtalya, Fransa, Güney Kore, Kanada, Norveç ve İtalya skandalla ilgili olarak soruşturma başlattı” dedi.

TÜRKİYE’DE SERBEST

Atak, “Bizde ise durum daha da vahim olup adeta ‘kediye ciğer emanet edilmiştir’.  Zira Türkiye’de egzoz emisyon ölçümü konusunda birçok firma yetki alabilmektedir. Bu yetkiye sahip en büyük kuruluş aynı zamanda araç muayenesi için tek yetkili firma olan TÜVTÜRK’tür. TÜVTÜRK’ün ortakları arasında ise VW grubu araçların Türkiye distribütörüde  bulunmaktadır. TÜVTÜRK’ten yapılan açıklamada  ise mevcut skandal, kendilerinin yetkili olduğu periyodik muayeneleri değil araçların ilk ithaline yönelik izinlerin alınması (homologasyon) ile ilgili testleri içermektedir” diyerek duruma tepki gösterdi.

İLGİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Atak açıklamasında şunları dile getirdi: Bu bilgiler ışığında, aradan günler geçmesine rağmen dişe dokunur bir önlem almayan yetkililere ‘ daha ne kadar bekleyeceksiniz; Türk tüketicisi sahipsiz mi?’ diye sesleniyoruz. TÜDEF olarak başta Çevre ve Şehircilik, Gümrük ve Ticaret ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgilileri ve hükümeti göreve çağırıyoruz. VW ile aynı ayıplı dizel motorları kullanan ve EURO 5 emisyonu kategorisinde ve 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araçların sahipleri yurttaşlarımıza tüketici hakları doğrultusunda tüketici hukukuna göre ‘hile ile gizlenmiş ayıp’ kapsamında zaman aşımı olmadığını anımsatmakta yarar görüyoruz. Buna göre yurttaşlarımız  istedikleri zaman bu araçların ‘bedellerinin iadesi’, ‘ayıpsız misliyle değiştirilmesi’  gibi davaları açabileceklerdir. Ayrıca Federasyonumuz Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile verilen ‘Bir seri ayıplı malın toplatılması davası açma’ yetkisini kullanarak sürece müdahil olacaktır.”

GAYE USLUER’E DESTEK


Konuyla ilgili CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer’in Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdiğini de anımsatan Hasan Atak, bu soruların da ivedilikle bir an evvel yanıtlanmasını istediklerinin altını çizdi. TBMM’ye sunulan soru önergesinde ise şu sorular yer aldı:

“ Türkiye’de skandala konu olan firmalar ve araçlar hakkında bir işlem veya yaptırım uygulanacak mıdır, trafikteki araçlar geri çağrılacak mıdır? Birçok ülkede olduğu gibi konuyla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır? Türkiye’deki araçlardan kaçı emisyon ölçümlerini aldatan yazılıma sahiptir? Türkiye’deki egzoz emisyon ölçümlerinin denetimleri nasıl yapılmaktadır, yeterli midir? Skandala yol açan hile yazılımlarını tespit etmek için gerekli teknolojik altyapı mevcut mudur? Araçların ilk ithaline yönelik izinlerin alınması ile ilgili egzoz emisyon testleri nelerdir? Bu testler Türkiye’de ithal edilen araçlara yapılmakta mıdır, yoksa firmaların mevzuata uygunluk beyanı yeterli mi görülmektedir? Periyodik egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesine sahip istasyonlarda skandala konu olan azot oksit (NOx) ölçümü yapılmakta mıdır? Bu istasyonlarda azot oksit ölçümü yapılmamaktaysa, azot oksit ölçümü nasıl yapılmaktadır? Periyodik egzoz emisyonları ölçüm ve araç muayenesi yetkisine sahip firmanın ortakları arasında bir otomobil ithalatçısının bulunması ne kadar doğrudur? ABD’de emisyon hilesinin bağımsız araştırmacılar tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülürse, egzoz emisyonlarının Türkiye’de de bağımsız kuruluşlar ve/veya araştırmacılar tarafından yapılması ve/veya denetlenmesi gerekmez mi? Emisyon normunda en çevreci seviye olan ve Avrupa Birliği’nde zorunlu hale gelen EURO 6 normu, Türkiye’de hangi tarihte tüm satılan araçlar için bir zorunluluk haline gelecektir? Trafikteki mevcut kara taşıtlarının yaş grubuna göre dağılımı nasıldır? Çok yüksek oranda tehlikeli gaz yayan, özellikle EURO normunda bile olmayan yaşlı araçların trafikten çekilmesi için herhangi teşvik planınız mevcut mudur?”

Editör: TE Bilişim