Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi, ÇYDD’nin kurucusu Prof.Dr. Türkan Saylan’nın 9. Ölüm yıldönümünde Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonu’nda anma bir etkinliği düzenledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ÇYDD Eskişehir Şube Bakanı Sevgi Akmen, 13 Nisan 2009 sabahında hasta yatağında Türkan Saylan’ın evinin basıldığını eş zamanlı olarak genel merkez ve 33 şubesi yöneticilerin evleri üzere 81 yerin polis tarafından aranıp 42 ÇYDD’linin gözaltına alındığını hatırlatarak, “Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen o dönemde düzmece delillerle bir çok kurumun itibarı yok edilmek istendi. Yöneticiler gözaltına alındı, tutuklandı” dedi.

Herkesin ÇYDD’nin suçsuz olduğunu biliyordu diyen Akmen şunları söyledi:

“Ama çok sayıda aydınımızın gelecekleri karartıldı, sağlıklarını, yaşamlarını kaybedenler oldu. Yıllarca özgürlüklerinden yoksun bırakıldılar.

Bu kapsamda tek amacı ülkemizin aydınlanması için katkı sağlamak olan özveriyle görev yapan iki değerli insan bu süreçte büyük acılar yaşadı. Prof. Dr. Ayşe Yüksel, avukat Nur Gerçel aramızdalar. Sizlerin direncini, yıllar boyu süren mücadelenizi, dik duruşunuzu hiçbir zaman unutmayacağız. Sizler bizim demokrasi kahramanımızsınız.

Aydın olmanın bedelini ödeyen, acılar çeken ama mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyen dava insanlarımız olmanızdan dolayı sizlerle gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız.

İyi ki inançla, kararlılıkla aydınlığın, karanlığı yenmesi için mücadeleden hiç vazgeçmediniz.”

ÇYDD’nin kurucu Prof. Dr. Türkan Saylan ile ilgili bir sunum yapıldı. Anma etkinliği büyük ilgi gördü. Etkinlikte Prof. Dr. Saylan’ın manevi kızı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Saylan’ın ve ÇYDD’nin etkinlikleri avukat Nur Gerçel’de o süreçte yapılan hukuksal mücadeleyi anlattı.

Editör: TE Bilişim