TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu, iş sağlığı ve güvenliği haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Türkiye ve Eskişehir’de yaşanan iş kazaları, kazalarda zarar gören kişi sayılarının yanı sıra, iş kazalarına karşın alınabilecek önlemler konuları ele alındı.
2014 yılında, Türkiye’de yaşanan iş kazaları verilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2015 Kasım ayında yayınlandığını belirten Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Sekreteri Atila Tomsuk,  bu verilere bakıldığında gelişmiş Avrupa ülkelerinde yaşanan iş kazasında ölüm oranının 100 bin işçide 1-2, Türkiye’de ise bu oranın 12-13 dolayında olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde kayıtlı iş kazası sayılarının erkek çalışanlarda 193 bin 192, kadın çalışanlarda 28 bin 174 olarak gerçekleştiğini ifade eden Tomsuk, meslek hastalığı sayısının ise 494’e ulaştığını ifade etti. 2014 yılında yaşanan toplam 221 bin 366 iş kazasında 1626 kişinin hayatını kaybettiğini, 1421 kişinin de vücudunun yüzde 10’unun üzerinde işlev kaybı yaşadığına dikkat çeken Tomsuk, “ İş kazaları sayılarında 2012-2013 yılları arasında yaklaşık 2,5 kat artış gözlemlenmektedir. Bunun sebeplerinden biri ise İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarına başlandıktan sonra kayıtlara girmesine daha çok dikkat edilmesi olmasına rağmen yine de artış dikkat çekicidir” dedi.
ESKİŞEHİR’DE 5 BİNE YAKIN KAZA
2014 yılında Eskişehir’de yaşanan iş kazalarına da değinen Tomsuk konu ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “ Eskişehir’de gerçekleşen sisteme bağlı kayıtlı iş kazası sayıları, erkek çalışanlarda 4 bin 292, kadın çalışanlarda 671 olarak gerçekleşmiştir. Meslek hastalığı kaydı ise bulunmamaktadır. Türkiye geneli gerçekleşen iş kazalarının büyükşehirlerin bazılarının oranlarına bakarsak Eskişehir yüzde 2,24, Denizli yüzde 2,25, Bursa yüzde 7,29, Gaziantep yüzde 1,15 ve Konya yüzde 1,87’dir. Buna göre Eskişehir’de yaşanan iş kazası oranlarında, bu iller arasında nüfus ve sigortalı sayıları da dikkate alındığında ortalamanın üzerinde görülmektedir. Gündemimiz öldürülen bu insanların sayısının gelişmiş ülkeler seviyesine gerilemesi ve çalışma alanlarımızın tüm tehlikelerden arındırılması ve risklerin kabul edilebilir düzeye çekilmesidir. Bunu başarmak için; çalışan-işveren-devlet üçlüsünün el ele vererek çalışması ve birbirine güvenmesi gerekmektedir.”
İş Güvenliği ve Sağlığı konusunun sadece iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine ait gibi göstermenin çok yanlış bir uygulama olduğunun altını çizen Tomsuk, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “ Aslında bu yanlış mantık, iş kazası ve meslek hastalıkların kök sebeplerinden birisidir. Çalışan temsilcinin ve üst düzey yönetimin desteğinin alınması sorunların çözümü ve kazaların önlenmesinde etkili olacaktır. MMO Eskişehir Şube İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu, tüm bu veriler ışığında iş kazalarının sayı ve oranlarının düşürülmesi, hukuksal boyutların analiz edilmesi için, sektörel bazda tavsiyeler, seminerler ve konferanslar düzenleyerek katkıda bulunmayı hedeflenmektedir.”
 
 
Editör: TE Bilişim