“İncittiler ama biz kimseyi incitmeyeceğiz” diye söze başlayan Tülomsaş Genel Müdürü Avcı, Tülomsaş,  Türkiye sanayisinde önelli roller aldığını belirterek tutku ile çalıştıklarını ve Tülomsaş’a sevdalı olduklarını söyledi.
Türkiye’nin ilk yerli otomobilin üretildiğini ancak nasıl üretildiğini hiç konuşulmadığını belirten Avcı, “Devrim arabasını bahçeye koyduk. O arabaya bakarak ve yapanlardan ilham alıyoruz. İlk otomobili, ilk Karakurt yaptık, milli yüksek hızlı treni de üreteceğiz” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Tülomsaş’ın geliştirilmesine yönelik destek ve teşviklerinden de söz eden Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı şunları anlattı:
“General Elektrik Firması ile 20 yıllık stratejik ortaklık anlaşma projesi. E 68000 Elektrikli lokomotiflerin Tülomsaş’ta üretilme projesi, Van Gölü feribotlarına ait Marin motorların Tülomsaş’ta üretilme projesi, İlk Milli Elektrikli E 1000 manevra lokomotif üretme projesi, Marmaray araçlarının cer motorlarının Tülomsaş’ta üretilme projesi, Milli Yüksek Hızlı trenlerin Tülomsaş’ta üretilme projesi.
Sayın Başbakanımız tarafından Tülomsaş’a üretme görevi verilen Yüksek Hızlı trenlerin Eskişehir’e sağlayacağı kazanımlara bir bakalım.
YHT Üretim merkezi olacağız
Eskişehir, dünyanın önemli YHT üretim merkezlerinden birisi haline gelecektir. 1 adet YHT Seti yaklaşık fiyatı 34 milyon Euro, Tülomsaş’ta ayda 1 adet YHT seti üretilmesi halinde başlangıç olarak yüzde 53 yerlilik oranı ile ayda 18 milyon Euro(58 milyon TL) katma değer sağlayacaktır. Eskişehir’e yüksek teknolojiye sahip ürünleriyle ekonomik anlamda büyük katkılar sağlanacak. Üniversiteler de yeni bölümlerin oluşması gerekebilecektir. Başlangıç olarak yan sanayilerle birlikte en az 1000 kişilik yeni istihdam imkanı oluşacak. Bölge yüksek teknolojiyle birlikte şekillenecek, projeyle birlikte yeni iş sahaları oluşacaktır.”
Eskişehir ve bölgemizin Raylı Sistem Araçları Üretim Merkezi olmasına yönelik çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüldüğünnü çalışmalar sonucunda Tülomsaş’ın Raylı Sistemler Sektöründe global anlamda bir marka olacağını ifade eden genel müdür Avcı sözlerine şöyle devam etti.
“Tülomsaş’ın ekonomiye katkı anlamında bölgesel etkileri; ülke genelinde 34 ilde yaklaşık 1000 firmadan mal ve hizmet temin edilmiş olup, bu oran artarak devam etmektedir. Bu kapsamda 2003 yılından 2015 yılının sonuna kadar; Eskişehir genelinde yaklaşık 200 firma ile çalışılmaktadır. Eskişehir dışında ülke genelinde 800 firma ile çalışılmaktadır. Yürettiğimiz üretim projjelerinde birlikte çalıştığımız bazı yan sanayi firmalar ihracat yapar hale gellmişlerdir. Yan sanayilerimiz AR-Ge yapabillme kabiliyeti kazanmışlardır.
Milli 5 MW elektrikli lokomotif Projesi.
En az 5 MW gücünde TSİ sertifikalı, yüksek yerlilik oranlı, konvetör/invertör ünitesi, cer motoru, yadımcı konvertör ünitesinden oluşan cer sistemi, E1000 loko tecrübesiyle milli olarak tasarlanacaktır. Aynı zamanda yazılımın milli olmasının önemi dolayısıyla tren kontrol ve yönetim sistemi yazılımı TÜBİTAK projesi kapsamında Tülomsaş Tubitak MAM ile birlikte gerçekleştirilecektir.
TCDD’nin desteği, Tubitak ve Tülomsaş işbirliği ile projelendirilen E 1000 Tipi Elektirikli Lokomotifin üretimi ve testleri başarılı ile tamamlanmıştır. Bu proje sayesinde lokomotifin cer sistemi ve yazılımları dahil olmak üzere tüm bileşenleri yerli olarak üretilmiştir.
Marmaray ve İzban araçlarının cer motorları Tülomsaş’ta üretilmiştir.
AB uyumlu Yük vagonları projesiyle üretim gerçekleştirilmiştir.
2013 yılından 2016 yılına performans göstergelerimiz şunlar:
2003 yılı itibariyle TCDD dışına yapılan satışlarımız ana ürünümüz olan lokomotif ile sınırlı iken, bugün itibariyle ana ürün ve alt komponentleri bazında 17 ürüne çıkmıştır. 2003 yılında kadar TCDD ve 2 müşterimiz mevcut iken, 2015 yılı itibariyle müşteri sayımız ana ürünler bazında 27’ye ulaşmıştır. 2007 yılına kadar özel sektöre vagon yapılmazken, 2015 yılı sonu itibari ile özel sektör firmaları için yaklaşık 700 yük vagonu imal edilmiştir.
İlk kez lokomotiflerde kullanılan dizel motorların denizcilik sektöründe de kullanılmasına yönelik dizel jeneratör seti imalatı başlatılmıştır. Avrupa’ya ihraç edilmek üzere ilk kez bu dönemde lokomotif imalatı gerçekleştirilmiştir.
Gelelim 2016 yılı itibariyle üretim gücümüze;
2 farklı tipte lokomotifin eş zamanlı olarak üretimi(Dizel Elektrikli ve Elektrikli Lokomotifleri)
Aynı anda 52 lokomotifin bakım, onarım ve revizyonu
Aynı anda üç farklı tipte Yük vagonu imalatı
Aynı anda iki farklı tipte CR Motorları imalatı.
Aynı anda iki farklı tipte Dizel motorları imalatı.”
Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı daha sonra üretilen elektrikli lokomotif ve vagonları gazetecilere göstererek bilgi verdi. Tramvay ile ilgili soruları ‘polemiğe girmeyeceğim” diyerek “Ancak şunu bilin, Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşmek istedik. İsterse makamında isterse Tülomsaş’ta kendisine neler yaptığımızı ve neler yapabileceğimiz anlatmak istedik. Ancak kendisinin yakın birisi ile görüşme olanağımız oldu. Kendisine anlattı. Ancak ondan sonra bir dönüş olmadı. Tramvay ihale şartnamelere bakınız. Bizi daha iyi anlarsınız” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim