Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Sorumlusu Dr.Fulya Kurnaz, 150 bin işletmeyi temsil eden Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Denetim kurulu üyesi ve Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen’i  ziyaret etti.

T.C. Sağlık Bakanlığı ile Federasyon bünyesinde aşırı tuz ve şeker kullanımının azaltılmasına ilişkin antlaşma imzalandığını belirten Kurnaz,  protokol sonrasında Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü bir ekip hazırlayarak aralarında   Uzm.Diyetisyen  Aylin Sayan Ataş,Diyetisyen Nuri Caner Arıbakır, Hemşire Hazel Yazıcıoglu  ile ortaklaşa hareket ederek Eskişehir Lokantacılar Odamıza bağlı üyelerimize masalardaki tuz ve şeker’in azaltılması için  Yüksek katılımlı  bilgilendirme ve  değerlendirme  toplantısı düzenlediklerini kaydetti.

İşletmelere sertifikalara verildi

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Sorumlusu  Dr. Fulya Kurnaz; “Sağlıklı beslen sağlık için hareket et sağlıklı yemek tabağı bilinçlendirilmesi ile gençlerimizi, çocuklarımızı yavaş, yavaş zehirleyen tuz ve şekere karşı hep beraber bilinçli mücadeleye başlıyoruz. Tuz ve şeker konusunun ülkenin geleceği için çok büyük önem arz ediyor. 2014’te yayımlanan genelge ile kamu kurumlarının kafeteryalarında ve yemekhanelerinde tuzluklar kaldırıldı. Eskişehir Lokantacılar Odası olarak destek veren lokantacı esnafımıza ve diğer işletmelerimize sertifika vereceğiz ve Sağlık Bakanlığı sayfasında bu işletmelerin tanıtımını  yapacağız” dedi.

Toplantıya katılan Eskişehir Baksan Mesleki Eğitim Merkezi yiyecek içecek hizmetleri öğretmeni Musa Akçay, Lokantacılar Odası’nda yapılan toplantının ve eğitimin çok verimli geçtiğini usta adaylarına okulda bilinçlendirme çalışması yapacağını söyledi.

 Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Turan Etli, tuz ve şeker konusunun yaşam kalitesinin azalmasına, hatta ölüme yol açtığını, obezite’nin temel sebebinin aşırı kalorili beslenme tarzı olduğunu  Eskişehir Lokantacılar Odası ile ortak hareket edeceklerini ifade etti.

Toplantıya katılan Eskişehir Otelciler Birliği Başkanı Emin Sarper, “Türkiye'de kişi başına günlük Tuz tüketiminin 9,9 gram. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu miktar 5 gramın altında olması gerekiyor, Eskişehir Lokantacılar Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak hareket edeceğiz” diye konuştu.

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Sorumlusu Dr. Fulya Kurnaz; Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen’e üyeleriyle ve sektörün temsilcisi katılımcılarıyla buluşturduğu için teşekkür ederek en kısa zamanda Eskişehir de pilot il olarak uygulamanın meyvesini alacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.

Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen “Aşırı şeker tüketimi obezite başta olmak üzere, pek çok kronik hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle, yiyecek ve içeceklerde, şeker miktarlarının düşürülmesi en az tuz kadar önemlidir. Böylesi güzel projede Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve sektör temsilcileriyle bir araya gelmekten gurur duydukları ve her zaman kurumlarımızla el ele çalışacağız” dedi.

                                                                     

                                                            

Editör: TE Bilişim