Kamu Kurumlarda, Yerel Yönetimlerde (Belediyeler ve Özel İdarelerde) ve KİT'ler de 4857 sayılı İş kanununa tabii DAİMİ İŞÇİ statüsünde; (Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve hatta Doktorasını tamamlamış) ama vasıfsız kadroda (aynı Üniversitelerde eğitim görmüş, aynı bölümleri bitirmiş, meslektaşlar ama birlikte çalıştıkları memurlar gibi yasal hakları olmayan) bugüne kadar yapılan bir çok çalışmalarda mağdur edilmiş, haksızlığa uğramış, hep görmezden gelinmiş Üniversiteli İşçiler adı altında bu uğradıkları haksızlığın ve mağduriyetlerinin son bulması adına statü değişikliği ile memur kadrolarına geçirilmeyi talep eden kamu çalışanı işçilerdir.

Sayın Vekilimiz;

Üniversiteli İşçiler tanımında neden Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans, hatta Doktorasını tamamlamış tanımını yaptığımızı ve nasıl haksızlığa uğradığımızı, mağdur edildiğimizin tespitini yapabilmek için, mevcut hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu yasal düzenlemelere bakmak gerekmektedir.

    Bunlardan Birincisi: 04.04.2007 tarihinde kabul edilen 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun.

Sayın Vekilimiz;

    Bu yasal düzenlemenin bir başka adı da Norm Kadro yasasıdır, Kamu Kurumlarında; Yerel Yönetimlerde Belediyeler ve Özel İdarelerde çalışan İstisnasız Gerek Meslek Lisesi Mezunu gerekse Üniversiteli İşçiler tanımında da bahsettiğimiz gibi Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve hatta Doktorasını tamamlamış geçici işçi statüsünde çalışanların kadro karşılığı sözleşmeli personel kadrolarına geçirilmesi olmalıydı lakin gerek Norm Kadroda kadro karşılığını bulamayan bazı meslek gruplarının gerekse kurumlarda ki bürokratların yasayı yanlış anlamaları, yanlış değerlendirmelerinden kaynaklı bu kurumlarda çalışanların büyük bir kısmı zorunlu olarak daimi işçi statüsüne geçirilmek suretiyle haksızlığa uğramış mağdur edilmişlerdir.

    Nitekim bizim yapmış olduğumuz çalışmalardan birisi de;  İmza kampanyamıza destek veren Nevşehir Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Nail Özkan'a teşekkür etmek için aradığımda biz istisnasız bütün Teknisyen, Tekniker, Mimar, Mühendis, Avukat vs. Bütün çalışanlarımızı sözleşmeli personel yaptık ve onlarda şimdi memur oldular ve sonrasında görevde yükselme sınavlarıyla Şef, Müdür yardımcısı, Müdür veya Daire Başkanı vs. oldular diye söylemiştir.

    İkinci Düzenlemede ise: 02.06.2011 tarihinde kabul edilen 632 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesinin (B) Fıkrası İle 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname.

    Bu kanun Hükmünde kararnamede de biz Üniversiteli İşçileri görmezden gelmek suretiyle haksızlık ve adaletsiz yapıldı örnekleyecek olursak Çaykur İşletmelerinde 500 kadar taşeron çalışanları bu yasadan kısa bir süre öncesinde sözleşmeli personel statüsüne geçirilmiş ve bu KHK’nın çıkmasının ardından bu insanlar memur olmuşlardır.

    Hatta bu yasanın çıktığı yıllarda 1. düzenlemeden kaynaklı Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ki sözleşmeli personel olanların terör bağlantılı olduğu KCK davalarının da devam etmesinden dolayı Yerel Yönetimlerde (Belediyeler ve Özel İdarelerde ki sözleşmeli personellerin memur olmalarını bu KHK’nın kapsamı dışında bırakılmıştı,

    Üçüncü ve son Düzenleme ise: 12.07.2013 tarihinde kabul edilen 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

    Bu düzenleme de ise biraz önce bahsettiğim gibi 1. düzenleme de sözleşmeli personel olup 2. düzenlemede kapsam dışı bırakılan Belediyeler ve Özel İdareleri kapsayan bir uygulama ki; Sayın Cumhurbaşkanımız 25 Haziran 2013 günü Ak Parti grup toplantısında müjde nitelikli yapmış olduğu açıklama aynen şöyledir.

    "Belediyeler ve Özel İdarelerde Sözleşmeli Personel olarak görev yapan ve Bugüne kadar işe girmiş olan tüm Vatandaşlarımıza memur kadrosu vereceğiz diye bir açıklaması olmuştu ve bu açıklamanın ardından, bizzat şahit olduğum kendi kurumumda yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum apar topar 75 - 80 kişilik liste hazırlanıp bunların bir kısmı Belediyede bir gün dahi çalışmadığı halde Üniversite mezunu olmadıkları halde bilgisayar sertifikası ile bonservis ile geriye dönük 1 aylık cezalı sigorta girişleri yapılmak suretiyle sözleşmeli personel yapıldılar ve 12 Temmuz 2013 tarihinde çıkan yasa kapsamında bu insanlarda memur oldular ve bu bize yapılan en büyük haksızlık, adaletsizlik olmuştur.

    Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan, Adaletsizliğin giderilmesi, çalışma barışı için statü değişikliği ile memur kadrolarına geçmek istiyoruz.

    Saygılarımla arz ederim.

Mehmet Akyıldız

Editör: TE Bilişim