Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Alpu ilçesine giden Vali Çelik, ilçenin coğrafi konumu, eğitim ve sağlık durumu, sanayi gelişimi, asayişi ve nüfusu hakkında Kaymakam Mehmet Zahid Doğu’dan bilgi aldı.
İl merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan ilçenin, Sakarya nehrinin kolu olan Porsuk ırmağı tarafından ikiye bölündüğünü belirten Kaymakam Doğu, ilçe halkının genellikle tarım, orman ve hayvancılıkla uğraştığını dile getirdi. İç Anadolu bölgesinin iklime sahip olan Alpu ilçesinin sulu tarıma çok müsait olduğunu aktaran Kaymakam Doğu, ilçe sınırları içerisinde; Gökçekaya baraj gölü, Çatacık ormanları, Karacaören Mahallesinde Saklı Kanyon, Büğdüz Mahallesinde Selçuklu Cami ve Uyuzhamam Mahallesinde Tarihi Hamam bulunduğunu söyledi. Geçmişten gelen kültürel zenginliklerine de sahip çıktıklarını bildiren Kaymakam Doğu, gümüş işlemeciliği el sanatları ustalarının bulunduğu ilçede, Savat adı verilen sanatın icra edildiğini belirtti.
Günün anısına Kaymakamlık Şeref Defterini imzalayan Vali Çelik, ardından Kaymakam Doğu ile birlikte Belediye Başkanı Rafet Demitaş’ı makamında ziyaret etti. Belediyenin ilçede yaptığı faaliyetleri anlatan Başkan Demirtaş, “İlçemizde en önemli iş gücü tarım, orman ve hayvancılığa dayanmaktadır. 1955 yılında Belediye Teşkilatı kurulan Alpu da, insanlar huzur içerisinde yaşamaktadır. İlçe halkımızın daha iyi bir ortamda hayatlarını sürdürmelerini sağlamak için, bizde belediye olarak gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
Belediye ziyaretinden sonra Vali Çelik, Kaymakam Doğu, Başkan Demirtaş ve beraberlerindeki heyet, ilçede yapımı devam eden ve biten yatırımları inceledi. Anadolu Üniversitesi’nin Projesi olan Raylı Sistemler Merkezi (URAYSİM) inşaat çalışmalarını yakından inceleyen Vali Çelik, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.
URAYSİM Projesinin Eskişehir’e ve Alpu ilçesine büyük bir katkı sağlayacağına vurgu yapan Vali Çelik, projenin tamamlandığında, raylı araçların ve Yüksek Hızlı Tren testlerinin burada yapılacağını belirtti. Milli Yüksek Hızlı Tren üretim çalışmalarının tamamlandığı zaman URAYSİM’in kıymetinin daha çok bilineceğini dile getiren Vali Çelik, proje bittiğinde, hem ekonomik hem de istihdam anlamında bölgeye büyük hareketlilik geleceğini söyledi.
Trenlerin 400 kilometre hızla test edilebileceği merkezde; 50 kilometrelik test yolu, içinde statik ve dinamik testlerinin yapılacağı cihazlar ve makinaların bulunacağı atölyeler, araştırma ve eğitim binaları, konaklama yerleri bulunacak.
URAYSİM Projesi inşaat çalışmalarını inceledikten sonra Vali Çelik, Alpu ilçesinden ayrıldı. Vali Çelik’e bu ziyaretlerinde; İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt ve İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu eşlik etti.
Editör: TE Bilişim