Yemeğe Vali Tuna’nın yanı sıra, Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Archil Khabadze, Acara Özerk Cumhuriyeti Milletvekili Jemal Putkaradze, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İl Müftüsü Niyazi Ersoy ile Gürcistan’dan gelen üst düzey yetkililer katıldı.

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programa katılımlarından dolayı Gürcistan’dan gelen heyete teşekkür eden Vali Tuna, Osmanlının son döneminde yaşanan göçler hakkında kısa bir bilgi verdi.

Heyeti Eskişehir’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Tuna, yemek esnasında yaptığı konuşmada, “Osmanlının son dönemlerinde Kırımdan, Balkanlardan ve Kafkaslardan Anadolu’ya göçler olmuştur. Bu göçler neticesinde Anadolu’nun kucağında buluşarak bir araya gelen ve huzur içerisinde yaşayan insanlar var. Bu noktada belki birçok insanımızın kökleri farklı yerlerden gelebilir ama hepsi bizim insanımız, bu topraklarla olan akrabalığımız devam ediyor. Dillerimiz farklı olabilir. Ama ortak geçmişimize sahip çıkmış, huzur, barış ve güven içinde yaşamış atalarımızdan bize miras kalmış önemli bir kültürümüz var” diye konuştu.

Osmanlı döneminden sonra yaşanmış göçlere değinen Vali Tuna, çekilen belgeselin çok güzel bir çalışma olduğunu söyledi. 1 yılda çekilen belgeselde Osmanlı Gürcülerinin çalışkanlıkları, başarıları, kahramanlıkları ve vatanseverliklerinin anlatıldığını belirten Vali Tuna, 13 bölüm halinde yayınlanacak olan belgeselin galasında 45 dakikalık bir özet sunulacağını kaydetti.  

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen belgeselin TRT’de yayınlanması için gerekli girişimlerin yapıldığını söyleyen Vali Tuna, belgeselin galasına TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in de katılacağını bildirdi.

Kendilerini böyle güzel bir organizasyona davet ettiği için Vali Tuna’ya teşekkür eden Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Archil Khabadze, kardeş ülke Türkiye’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’deki kardeşleriyle yakın ilişkiler içerisinde olduklarını kaydeden Khabadze, yapılan bu güzel etkinliklerin aradaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceğini belirtti. Belgeselin çok güzel bir çalışma olduğunu söyleyen Khabadze, sözlerinin sonunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Khabadze,  ülkesinden getirdiği prestij kitaplarını Vali Tuna’ya takdim etti.

 

Editör: TE Bilişim