Pandemi İl Koordinasyon Kurulu Vali Çakacak’ın Başkanlığında Toplandı

COVID-19 Pandemik İnfluenza İl Koordinasyon Kurulu Vali Özdemir Çakacak’ın başkanlığında toplandı.

Sosyal mesafe ve alınan tedbirler kuralına uyarak Valilik Yunus Emre Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma; Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Tepebaşı Kaymakamı Dr. Erdinç Yılmaz, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, İl Jandarma Komutanı J. Alb İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Çin'in Wuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit eden Koronavirüs (Covid-19) salgını statüsünün 11 Mart 2020 Çarşamba günü pandemik olarak açıkladığını hatırlatan Vali Çakacak, toplantının açılış konuşmasında, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından ilgili olan tüm tarafların katkılarıyla 2019 yılı Aralık ayı içinde Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planına istinaden “PANDEMİK İNFLUENZA ESKİŞEHİR İL HAZIRLIK VE FAALİYET PLANI” hazırlanmış olup planda görev verilen ilgili tüm birimlerce gerekli önlemlerin alınması amacıyla bu toplantıyı yapıyoruz.” dedi.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının 4 Mart 2020 tarihinde görüldüğünü kaydeden Vali Çakacak, daha sonra gelişen süreci şu şekilde aktardı:

“Bilindiği üzere ülkemizde ilk koronavirüs vakası 4 Mart tarihinde görülmüş olup bugün itibariyle ülke çapında olduğu gibi, ilimizde de virüsle mücadele çalışmaları büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda özetle;

6 İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ve buna dayalı olarak valilik kararları alınmış olup bu kararlarla

-          kamu kurum ve kuruluşlarında dezenfeksiyon işlemlerinin aksatılmadan uygulanması, hastane ziyaretleri, taziye ziyaretleri gibi faaliyetlerin durdurulması, yurt dışından gelen vatandaşlarımıza ilişkin tedbir ve fahiş fiyat uygulamaları.

-          asker uğurlama faaliyetleri ile berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb. işyerlerin faaliyetlerinin durdurulması.

-          65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmelerinin yasaklanması.

-          içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, oturma alanlarını kaldırmaları ve bu alanlara müşteri kabul etmemeleri.

-          80 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza uygulanan konutta maaş teslimi uygulamasının 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza da uygulanması.

-          İlimizde marketlerin en erken 09.00 en geç 21.00 saatleri arasında hizmet vermesi ile şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıyan araçlarda kapasitenin %50 oranında kullanılması hususları düzenlenmiştir.

İlgili kurumlarca bu kararların uygulanmasının takibi son derce önem arz etmektedir.

Ayrıca, İlimizde yürütülen iş ve işlemler ile düzenli bilgi akışını sağlamak üzere Valiliğimiz bünyesinde “COVID-19 Koordinasyon Bürosu” kurulmuştur. Bakanlığımızdan gelen Koronavirüs (COVID-19) kapsamındaki talimatlar bekletilmeden ve ivedilikle sorumlu Vali Yardımcısının koordinesinde COVID-19 Koordinasyon Bürosu aracılığıyla ilgili tüm birimlere iletilmektedir.”

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasının önemli olduğunu söyleyen Vali Çakacak, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlardan kesinlikle sokağa çıkmamaları gerektiğini belirtti. Devlet-millet işbirliği içerisinde bu zorlu süreci en yakın sürede atlatacaklarını ifade eden Vali Çakacak, konuşmasına şöyle devam etti:

“İçişleri Bakanımızın talimatlarıyla il ve ilçelerimizde de kaymakamlarımızın başkanlığında ve tüm kurumların temsilcilerinin katılımlarıyla oluşturulan “Vefa Sosyal Destek Grupları” kurulmuş olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasında çalışmaya başlamışlardır. Bu gruplara bağlı 135 adet Vefa Destek Ekibi oluşturulmuş, bu destek ekiplerinde 145 polis, 68 bekçi, 107 jandarma, 43 sağlık personeli, 61 vakıf personeli, 99 belediyeler ve diğer kurumların personeli olmak üzere toplam 523 personel görev almaktadır. Bu kapsamda yapılacak yardım faaliyetlerinin tek elden yürütülmesi amaçlanmakta olup Vefa Sosyal Destek Gruplarının haricinde hiçbir kurum/kuruluş yardım ve gıda dağıtımı vb. faaliyetlerde bulunmayacaktır.

65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarının yasaklanmaları üzerine dün gece yarısı itibariyle

-112’ye gelen 440,

-155’e gelen 674,

-156’ya gelen 71,

-diğer kurumlar vasıtasıyla gelen 175 olmak üzere,

toplamda 1.360 talebe cevap verilmiştir.

Koronavirüsle mücadelede tüm kurumlarımızın işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmaları hayati önemdedir. Kurumlarımızın personel ve diğer kaynak planlamalarını gözden geçirerek gerek sağlık hizmetlerinde, gerekse Vefa Sosyal destek Gruplarının duyacağı ihtiyaçlar doğrultusunda kullanmak üzere hazır bulundurmaları, Valilik Koordinasyon Bürosu ve Kaymakamlıklardan gelen taleplerin zaman geçirmeksizin karşılanması bilgi akışının hızlı ve sağlıklı olarak yapılması, mücadele ile görevli olmayanlar kişi ve kurumların sürece müdahale etmesine müsaade edilmemesi ve alınan kararların etkin şekilde uygulanması başarı için çok önemlidir. Bütün kurumlardan ve idarecilerimizden gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Başta fedakârca hizmet eden sağlık çalışanlarımız olmak üzere mücadeleye destek veren tüm görevlilere teşekkür ediyorum. ”

Vali Çakacak’ın konuşmasından sonra “Pandemik İnfluenza Eskişehir İl Hazırlığı ve Faaliyet Planı” hakkında toplantıya katılanlar bilgi verildi.

 

Editör: TE Bilişim