Dünya Veteriner Hekimleri Günü dolayısıyla Vilayet Meydanı’nda bir tören düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Vilayet Meydanı’nda gerçekleşen törende konuşan Eskişehir –Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün her yıl farklı bir tema içerisinde kutlandığını ifade ederek, “2018 yılı için belirlenen tema ‘Sürdürülebilir kalkınmada geçim kaynaklarını ve  gıda güvenliğini iyileştirmedeki veteriner mesleğinin rolü’ olarak belirlenmiştir. Veteriner hekimler sürdürülebilir ve verimli hayvancılık kaynaklarının oluşturulmasına katkıda bulunurlar. Ve bu çalışmalarla sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkı sağlamaktadırlar” dedi.

Kızılinler gıda güvenliğinin temel öğesinin veteriner hekimler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşan ailelerin temel gelir kaynağı hayvancılıktır. Hayvanlar, tarımla uğraşan ailelerin sigortasıdır. Yaşanan tarımsal krizlerde ailenin yeniden üretime devam edebilmesi için önemli bir mali kaynak oluşturur. Ve ailenin yeniden üretimini sürdürmesini, geçimini sağlamasını ve ekonomiye katkı sunmaya devam etmesini sağlar. Bu gün dünyanın temel sorunlarından birisi de güvenli gıdaya ulaşma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Güvenli gıda, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir paydaşıdır. Gıda güvenliğinin temel öğesi de  veteriner hekimlerdir. Veteriner hekim olmadan sürdürebilir bir gıda güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Çünkü gıda kaynaklı risklerin yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 62’si de hayvansal kökenli zoonoz hastalıklardır. Bundan dolayı sağlıklı hayvan yetiştirmeden sağlıklı gıda üretilemez. Burada tek yetkili ve sorumlu meslek veteriner hekimlerdir. Veteriner hekimler yetki ve sorumluklarını yerine getirirken özgür iradeleri ile karar verecek bir ortamda çalışmalarına imkan sağlanması gerekir.”

Türkiye’de  Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne bağlı taşrada müdürlüklerin olmadığını ifade eden Kızılinler, “Bu durum hayvan sağlığı ve gıda güvenliği konularında önemli riskler ortaya koyar” diye konuştu.  

Editör: TE Bilişim