Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı yapay kanın önümüzdeki Haziran ayında hayvanlar üzerinde deneneceğini söyledi.
ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu’nda gerçekleştirilen ve öğretim üyelerinin yanı sıra öğrenciler de katıldığı “Yapay Kan” konulu konferansta konuşan, Prof. Dr. Adnan Ayhancı, Anadolu Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi ve özel bir Ar-Ge firması tarafından desteklenen yapay kan çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kanla ilgili çalışmaların yaklaşık bin yıllık tarihçesini anlatarak söze başlayan Prof. Dr. Ayhancı, güncel kan ürünlerinin modern çağın bir ürünü olduğunu ve donörlerin verdikleri kanlarla hastalara HIV gibi virüs ve hastalıkların bulaşması nedeniyle, yapay kanla ilgili çalışmaların hız kazandığını belirtti. Üç sene önce kişisel bir gerekçe neticesinde bu konuda çalışmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Ayhancı, ilk sonuçların çok olumlu olduğunu ve çalışmaların Haziran 2016’da hayvanlara uygulanmaya başlayacağını belirtti. Kendi laboratuvarlarında hazırladıkları yapay kanın hemoglobin içerdiğini ve antioksidan özellikler taşıdığını, böylece mevcut diğer yapay kanlara göre 50 kat daha fazla oksijen bağlayabildiğini söyleyen Prof. Dr. Ayhancı, tamamen yerli ve steril kan üretmiş olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Her kan grubuna uygun olan ve saklama süresi oda sıcaklığında bir yıldan fazla olan bu kanın, ülkemizdeki kan açığını kapatmaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Ayhancı, "Biz bu çalışmaya nereden ilgi gösterdik? Tanıdıklarımdan bazıları hastalıklarla mücadele ediyorlardı. Zaman zaman kan almak zorunda kalıyorlardı. Acaba biz zaman zaman kan verebilir miyiz? diye düşündük. Biz bunu yaptık başardık. Bundan sonraki çalışma, insanlığa nasıl etkiler yapacağı. Tabi çok kolay değil. Bunu söylemek kolay ama; 3-4 yıllık bir çalışma. Halen bazı şeyler eklemeye çalışıyoruz. İlk sonuçlar çok olumlu ve iyi. Hayvan deneyimi Haziran ayında yapacağız bunu planladık. Şu anda araç ve gereçler hazırlanıyor. Az kanla çok iş yapmış yapacağız. Yapay kan üretmek çok zor bir iş. Ama istediğiniz kadar üretebiliriz. Ben çok mutluyum başaracağız" dedi.
Prof. Dr. Adnan Ayhancı sözlerini, ülkemizdeki kan bağışı miktarının yetersiz olduğu konusuna dikkat çekerek tamamladı.
Editör: TE Bilişim