Disk/Genel İş Eskişehir Şb, Disk/Birleşik Metal-İş Eskişehir Şb, Disk/Tekstil İl Temsilciliği, Türk-İş/Kristal-İş Eskişehir Şb, Türk-İş/Türk Harb-İş Eskişehir Şb, Tümtis İl Temsilciliği, Kesk Şubeler Platformu ortak bir açıklama yaparak yaşamsal taleplerin karşılanmasını istedi. Açıklama şöyle; "Dünyanın pek çok ülkesinde yüksek oranda ölümler yaşanmasına yol açan, artık bir kitle imha silahı gibi işlev gören koronavirüs, tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Dünya genelinde farklı ülkelerde yaşananlara baktığımızda konunun belirsizliğini koruduğunu görebiliriz.

Yaşananlar açıkça göstermektedir ki, bu kriz aslında, sağlık alanının ticarileştirilerek halkın nitelikli, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmeti almasını engelleyen politik anlayışın bir soncudur. Bu krizden ancak toplumsal dayanışmayı yükselterek en az hasarla çıkabiliriz.Bu bağlamda yapılabileceklere ilişkin önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz:

# Kamu ve özel sektörde bireysel ve toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

Korona virüs krizini kullanarak işçilerin ekmeği ile oynanmamalıdır. Üretimi durdurulan işyerlerinde ücretler korunmalıdır.

# Bu süreçte bir kez daha görülmüştür ki; bilime, eğitime ve sağlığa daha fazla para ayrılmalıdır. Kamusal sağlık ve eğitim sistemine zaman kaybetmeden geçilmelidir.

# Mümkün olan işlerde ve işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli, zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalıdır.

# En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmelidir. Koronavirüsle mücadele döneminde 1000 TL destek eklenerek risk grubundaki bu kesimler korunmalıdır.

# Ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel olarak işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir. Salgın sürecinde işsizlik maaşı kesilecek olan çalışmayan yurttaşlara bu maaş verilmeye devam edilmelidir.

# Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir.

# Bu süreçte vatandaşların sağlığa erişimi ücretsiz olmalıdır.

Editör: TE Bilişim