Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Pazartesi Konuşmalarına Ebubekir Sofoğlu konuk oldu.

 Yeniçerinin kaldırılması meselesi üzerine konuşan Sofuoğlu şunları söyledi:

“Bu meseleye dair; ‘Bu olaya Vakai Hayriye denmiştir lakin aslen Vakayı Şerriye diye bilinmesi gerekir. Çünkü yeniçerinin kaldırılması Osmanlı için hayır değil ancak şer oldu. Yani Osmanlı kendi ordusunu yıktı ve bunu da hayırlı bir vaka zannetti,’ dedi.

Bu tıpkı Fatih, Sokullu, Merzifonlu Mehmet paşanın öldürülmesi gibidir, bu şahsiyetler Osmanlıyı uçuracak şahsiyetlerdi ve öldürüldüler. 1579’da Sokullu şehit edildikten sonra Osmanlı duraklama dönemine girmiştir.

Ocak, doğrudan bir grup insanın öldürülmesiyle kaldırılmadı. Bu şekilde olsaydı zaten kaldırılamazdı çünkü ocak bir gelenekti, birileri gider yenileri gelir ve yeniçeri devam ederdi. Yeniçeri bütün hayatını orduya verir 40 yaşına kadar evlenmezdi, kendilerini devlete feda ederlerdi. Böyle işleyen bir kurum kaldırıldıktan sonra Osmanlı nasıl devam edebilirdi ki? Şimdi çalışan bir memur mesai saati bittiği gibi saatlerce bekleyen bir vatandaş olsa dahi kapatır ve çıkar, ‘sevaptır’ deyip yardımcı olmaz, çünkü bu modern hayat bizi “yaşantı itibariyle” gâvurlaştırdı. ‘Sevaptır’ gibi kavramlarımızı yitirdik. Oysa yeniçeri böyle çalışmaz, kendini adardı devletine.

Yeniçeri ocağını kaldırmak isteyenler 150 ile 200 bin arasında yeniçeri öldürdükten sonra onların yerine ocağa şarlatan, hokkabaz ve rakkasları alarak geleneği de bozdular, bu kaldırılması için en etkili yol oldu. Ve en sonunda yeniçeri işini yapamaz oldu.

Namık Kemal Vatanına İhanet Etti mi?

Namık Kemal gibileri de vatana en büyük ihaneti yaptılar. Vatan hainliğini vatana kötülük edeyim diye kurarak değil, ahmaklık ederek yaptı. Kendileri ‘tazimatla zulmet dönemi kaldırılmıştır’ dedi, o halde Osmanlı hep zulüm mü ediyordu. Bunu söylemek vatana en büyük ihanettir. Tanzimat çıktı, Neden, Osmanlıyı kurtaracaktı.  Peki, Osmanlı nerede? Osmanlı sonrasında tamamen yıkıldı.

Söylenen rakamlar küçük rakamlar değildir 200.000 diye geçiyor tarih kitaplarında. Bunlar uydurma bildiler değildir, dipnotlarıyla Sofuoğlu’nun kitaplarında yer almaktadır.

2. Murat, gâvur padişah diye bilinirdi tarihte batıda gördüğünü modernlik diye Osmanlıya sokmaya çalıştı. Ardından tekke ve zaviyeleri birbirine karıştırdı ve kapattı. Tekke şeyhlerini itibarsızlaştırdı. Oysa buralar sevgi merkezli eğitim kurumlarıydı. Şimdi ise tarikatlar diyanetin altında toplansın deniyor. Hangi diyanet? Ya da Yahudi, Hristiyanlık ve deizmin sürekli konuşulduğu ve kısmen de olsa müsteşrik bir zihniyetin yerleştiği ilahiyatların altına mı?

 YENİÇERİ ÖLDÜRÜLEREK DEĞİL, GELENEĞİ BOZULARAK KALDIRILDI

Osmanlının yıkılmasına gelince; nedeni sorusuna hep modernleşemedi ve zamana uyum sağlayamadı gibi iddialarda bulunuldu. Lakin ‘Lale devri’ 1718 de ilan edildi, sene 2018, 300 yıldır modernleşmeye, teknoloji transferine çalışılıyor. 300 yıl neye yetmedi, yetmedi de Osmanlı devleti yıkıldı. Osmanlının eli kolu kırıldı ordusu kaldırılınca ve yavaş yavaş topraklarını kaybetmeye başladı, sonunda ise malum sonuç gerçekleşti.

Sonuç olarak yeniçerinin kaldırılmasıyla bir grup insan öldürülmedi, bir gelenek kaldırıldı. Bir gelenek bozulursa devamı zaten sağlıklı bir şekilde gelemezdi.  Yani mesele öldürmek değil, mesele itibarını bitirmek, o zaman gerçekten ortadan kaldırılabilirdi.”

Editör: TE Bilişim