İYİ Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Sibel Şenvardar, Covid 19 salgını sürecinde yerel basının çok olumsuz etkilendiğini belirterek, “Yerel basın adeta yoğun bakımda” dedi.

Eskişehir’in yerel basını oluşturan tüm paydaşların çeşitliliği, sayıları, tirajları, bağımsızlığı, özgünlüğü ve etkinliği açısından Türkiye’nin en önde gelen yerel basın kuruluşlarına ve çalışanlarına sahip olduğunu belirten Şenvardar, “Ancak, ülkemizde basının içinde olduğu sıkıntılar paralelinde yerel basınımız da, son yıllarda ciddi sorunlarla boğuşmaktayken, Covid 19  salgınının önlenmesine yönelik alınan tedbirler, ekonomide yaşanan durgunluk, uygulamaya konulan sokağa çıkma yasakları, yerel basınımızın yaşadığı sorunların katlanarak artmasına neden olmuştur. Zaten ulusal yayın kuruluşlarıyla frekans tahsisi, telif ücreti, cezalar, zorunlu yayınlar gibi aynı maddi külfetlere katlanmak zorunda bırakılan yerel basın ve yayın kuruluşlarımızın, son günlerde yaşanan olağanüstü gelişmeler sonucunda reklam gelirleri düşmüş, ilan niteliğindeki adli olayların ertelenmesi ile ilan gelirleri kesilmiş, sosyal hayatın durma noktasına gelmesi ve sokağa çıkma yasakları ve bayilerin kapatılması sonucunda da gazete satışları yüzde 80 oranında azalmıştır” ifadelerini kullandı.

Yerel basın bu kadar olumsuz şartlar altındayken, hükümetin yerel basın ve yayın kuruluşlarını görmezden geldiğini belirten Şenvardar, “Halkımızın haber alma hürriyetinin teminatının yok olmasına göz yumulmaktadır. Bugüne kadar açıklanan Ekonomik Kalkan Paketlerinde işçilerimizi, köylülerimizi, esnaflarımızı ve işsizlerimizi tatmin edecek seviyede tedbirler yer almadığı gibi basın kuruluşlarımızı ve basın çalışanlarımızın sorunlarını azaltacak tedbirler de yer almamıştır. Hükümet acil önlem almadığı takdirde maalesef birçok gazetecimiz, radyocumuz, televizyoncumuz, muhabirimiz, matbaa işçimiz işsizler ordusuna katılacaktır” dedi.

Yerel basınımızı yaşatmalıyız!

Şenvardar açıklamasını şöyle sürdürdü: “Medya demokratik, özgür ve açık toplumun olmazsa olmazıdır ve mutlaka yaşatılmalıdır.

Biz İYİ Parti ailesi olarak buradan hükümete bir çağrıda bulunmak istiyoruz;

1- Yerel basının sorunlarının çözümüne yönelik, 2017 yılında bizzat Cumhurbaşkanı tarafından sözü verilen, sektör temsilcilerinin de çağırıldığı bir komisyon acilen kurulmalıdır.

2-Küresel salgının ekonomik etkilerinin önlenmesi için açıklanan Ekonomik Kalkan Paketlerinde yerel basın ve yayın kuruluşlarımıza yönelik tedbirler de yer almalı, acilen yerel basına ekonomik destek sağlanmalıdır.

3-Zorunlu yayınlar, kamu spotları salgın etkisi geçene kadar devlet tarafından ücretli hale getirilmelidir.

4-Yerel basın ve yayın kuruluşlarının devlete ödemesi gereken yükümlülükler bu dönemde alınmamalıdır.

5- Basın İlan Kurumu, iktidara yandaşlık yerine habercilik yapan gazetelere uyguladığı  ilan ambargolarını kaldırarak, ilan gelirlerinden tüm basın kuruluşlarının hakkaniyetle yararlanmasını sağlamalıdır.  Covid-19 nedeniyle alınan tedbirler kapsamında uzun bir süre icra ve ihale ilanlarının, duyurularının yayınlanmayacak olmasından kaynaklanan zararlar karşılanmalıdır.

6- İşsiz kalan, salgın yüzünden evden çıkamayan ve iş bulamayan basın emekçilerinin maaşı işsizlik fonundan ödenmelidir.

7- Devlet kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin ve STK’ların yerel medyaya destek vermeleri sağlanmalı, il genel meclisi kararları, belediye meclisi ve Encümen kararları yerel gazetelerde yayınlanmalıdır.

8-Valilikler ve belediyeler tarafından belli oranda gazete satın alınarak halkımıza ücretsiz dağıtılmalıdır.

Tüm bu tedbirler alındığı takdirde yerel basın ve yayın kuruluşlarımızın bir nebze nefes alarak ayakta kalmaları ve bu krizi atlatmaları sağlanmış olacaktır.”

Editör: TE Bilişim