Yaşam Bellek Özgürlük Derneği Eşbaşkanı Pelin Yalçınoğlu, Özel Halk Otobüsçülerinin  65 yaş üstü serbest kartla ilgili açıklamalarından sonra kart sahibi 65 yaş ütü insanların tedirginlik yaşadığını söyledi.

Yaşlıların, otobüse binmekte tereddüt ettiğini, hatta binmeden vazgeçtiğini belirten Yalçınoğlu, “ Otobüse binenler ise, bazı otobüs kaptanlarının imalı ifadeleriyle, aşağılanmalarıyla karşılaşıyor. Bunu adı psikolojik şiddettir; kabul edilemez. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri 65 yaş üstü insanlarımızın yüreğine su serpecek; onların tedirginlikten kurtaracak, psikolojik şiddetin zeminini ortadan kaldıracak açıklamayı derhal yapmalıdır” dedi.

65 yaş üstü insanlara seslenen Yaşam Bellek Özgürlük Derneği Eşbaşkanı Pelin Yalçınoğlu şunları söyledi:

“Ücretsiz yolcu taşıma kartı olan Eskart’ınız varsa çekinmeden, tedirgin olmadan kullanın. Bu hak sizlere, iyilikseverlikle veya keyfiyetiyle tanınmadı. Bu hak sizlere 4736 sayılı kanun ve bu kanuna uygun hazırlanmış yönetmelikle verildi. Yasa aksi yönde değişmedikçe halk otobüsleriyle ücretsiz seyahat hakkınızı kullanmanıza kime engel olamaz. Kartlarınızı kullanarak, hak sahibi olmanın bilinci ve rahatlığı ile seyahat etmeye devam ediniz. ESKART sahiplerinin ücretsiz seyahat hakkının engellenmesi ve onlara yönelik sözlü, fiili olumsuz davranışlarda bulunulması da suçtur; cezayı gerektirir. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri denetim, şikayet ve verilecek idari cezaların muhatabıdır. Eskişehir’de şehir içi ulaşım, mesafeden kaynaklı olarak mevcut haliyle pahalı; trafik sorunu nedeniyle de zahmetlidir. Sosyal devlet, halk için belediyecilik anlayışında ulaşım tamamen ücretsizdir. Yerel yönetim hizmetleri taşerona, özel şahıslara iş ve kar aracı olarak devredilemez.”

Editör: TE Bilişim