TÜMSİAD Eskişehir Şube Başkanı Engiz “Ülkelerin birbiriyle olan savaşları topla tüfekle değil ekonomiyle ticaretle oluyor."dedi.

Ticaret savaşlarının popülize olmaya başladığını belirten Engiz“Ülkelerin birbiriyle olan savaşları topla tüfekle değil ekonomiyle ticaretle oluyor. Buda ülkelerin içinde olan büyük firmalarla, sermayelerle olmaya başladı. Burada ülkelerin bir takım stratejik rolleri var. Aynı zamanda buna entegre olan toplumsal kitlelerin algılarıyla oluşan bir takım problemler var” diye konuştu. Engiz ayrıca iş dünyasının sakin ve gergin olmayan ortamları tercih ettiğini, daha riski az olacak şekilde hareket etmeye çalıştığını belirtirken, sermaye ve yatırımın güvenli limanlarda hareket ettiğini kaydetti.

Yerli ve Milli Yatırımlar Güçlenmeli

İş dünyası hakkında değerlendirmelerde bulunan Engiz ,”100 liraya sattığımız ürünü 80 liraya üretiyoruz diye düşünüyoruz ama eğer yarı ham madde gibi bunu dışarıdan alıyorsak, sıkıntı yaşıyoruz. Üniversite proje geliştiriyor para yok, dolayısı ile parayı oluşturabilecek unsurları deşifre etmeliyiz. 2017 ‘de 157 milyar, 2018’de 174 milyar ihracat var ama hedeflerin çok altındayız. Tasarruf etmeliyiz. Yerli ve milli yatırımlar güçlenmeli. Teknoloji üretmeli ve teknolojiyi ticarete dönüştürüp ihracat yapmalıyız. 

Türkiye’mizde atacağımız çok adım var

Dünya savaşları dendiğinde akla ilk Amerika geliyor ve Çin ardından geliyor zaman zaman da Avrupa’yı sahnede görebiliyoruz. Bu savaşlar söndüğünde başrol oyuncularını izleyen değil kendini konumlandırmış bir Türkiye olmalı, hazırlıklarını yapmış, rekabet gücünü, üstünlüklerini biçimlendirmiş olmalıyız. Türkiye’mizde atacağımız çok adım var. Ticaret savaşlarının ortasında ateş çemberi ile çevrili bir ülke olarak hem geleneksel hem de AB ile irtibatı koparmadan ABD ile haşhaş dengeleri gözeterek Çin gibi çok büyük avantajlar barındıran alternatif pazarlarda büyümeliyiz."dedi.

Yaşayarak öğreniyoruz

Engiz konuşmalarını şöyle tamamladı, Ekonomi deyince üretim, tüketim , rekabet anlardık artık bunun içinde ekonomik savaş da girdi. En kötüsü bunu yaşayarak öğreniyoruz ve bu savaşlar çok etkili kullanılıyor ve dünyanın çok ciddi bir sorunu bizler yerli üreterek ve tüketerek bu ekonomik savaştan çok rahatlıkla çıkmak için çalışmalıyız...

Editör: TE Bilişim