Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman yaptığı basın açıklamasında “Beklentileri karşılayacak bir yıpranma payı için mücadelemize destek verin” dedi.

Sağlık çalışanlarının yıpranma payı hakkında konuşan Kararman, “Hepinizin bildiği gibi TBMM tatile girmeden önce sağlık çalışanlarının hakkı olan yıpranma payı ile ilgili bir düzenleme Mecliste kabul edilerek yasalaştı. Fakat bu düzenleme beklentileri karşılamaktan çok uzak kaldı. Bir anlamda yıpranma payı verilmiş olmasından başka bir faydası olmayacak bir halde yasalaştı. Çünkü söz konusu düzenlemesağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanları kapsamadığı gibi bazı sağlık meslek mensupları da kapsam dışında bırakıldı” dedi.

Kararman, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yıpranma payının 5 yıla 1 yıl olarak verilmesi yetkililerce telaffuz edilmişken bu süre 6 yıla 1 yıl olarak yasalaştı. Fiilen çalışılmayan günlerin kapsam dışında bırakılması ile bu süre 9 yıla 1 yıl oldu. Geriye dönük çalışmaları kapsamaması nedeniyle de çalışan yılların karşılığı verilmedi. Düzenlemedeki bu üç temel sorun Yıpranma payının çalışanların beklentisini çok uzağında kalmasının nedeni olmuştur. Düzenlemenin TBMM sürecine bedelli askerlik gibi bir konu ile çok hızlı şekilde gelip yasalaşması ve sosyal tarafların dolayısıyla çalışanların görüş ve önerilerinin dikkate alınmaması yasanın bu hale gelmesinin nedenlerinden biridir. Türk Sağlık-Sen olarak yasalaşma sürecinde kısıtlı zamana rağmen yoğun bir çaba göstermiştik. Fakat TBMM’de çalışanların talepleri ne yazık ki karşılık bulmamıştı.”

Kısa bir zaman sonra TBMM’nin yeni yasama yılı faaliyetlerine başlayacağını söyleyen Kararman, “Türk Sağlık-Sen olarak yeni yasama yılında yapılan yanlıştan dönülüp beklentilerinkarşılanmasını istiyoruz. Yıpranma payının kapsamının genişletilmesi, geçmiş çalışmaları kapsaması ve süresinin makul olması için bir dilekçe kampanyası ile yüzbinlerce sağlık çalışanınsesini TBMM ulaştırmak için yola çıktık” diye konuştu.

“Başlattığımız dilekçe kampanyamıza sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanları destek vermeye çağırıyoruz” diyen Kararman, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dilekçe kampanyamızla yıpranma payı ile ilgili mücadelemizi bir kez daha Türkiye’nin gündemine taşıyacağız. Kampanyamızla Türkiye’nin tüm illerinden bir sesleniş daha yaparak, kararlığımızı ortaya koyacağız. Türk Sağlık-Sen olarak topladığımız tüm dilekçeleri TBMM’ye teslim edeceğiz. Çalışanların beklentilerini karşılayan bir yıpranma payının hayata geçirilmesini isteyeceğiz. Sizin için verdiğimiz bu mücadeleye gelin omuz verin. Hakkınıza sahip çıkın. Dilekçe kampanyamıza şubelerimizin kurumlarda açacağı stantlarda dilekçeleri imzalayarak katılın. Dilekçenizle gücümüze güç katın.”

Editör: TE Bilişim