Eskişehir Barosu Millet Meclisi’nden son geçen yargı paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 Eskişehir Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Baro Başkanı Rıza Öztekin, “Çıkarılan paket sonucunda yurttaşlarımızı çok büyük sıkıntılar bekliyor” dedi.

 

“Bizler hukukçular olarak yargıyla ilgili konularda kamuoyunu aydınlatmak zorundayız” diyen Öztekin, yargıyla ilgili 3 paket olduğunu dile getirerek, “Şimdi bir tanesi geçti arkasından diğerleri de geliyor. Bir anda hepsinin çıkarılması sonucunda toplum tepki gösterir düşüncesiyle yavaş yavaş geçirmeye çalışıyorlar. Ardından iç güvenlik paketi geçecek, ardından toplantı ve gösteri yürüyüşüyle ilgili paket var o geçecek. Aslında bunların hepsi bir bütün, bir niyetle ilgili bu paketlerin tamamı” şeklinde konuştu.

 

“ESKİ SİSTEME DÖNMEK İSTİYORLAR”

 

Her şeyin 17 ve 25 Aralık olaylarıyla başladığını söyleyen Başkan Öztekin, “Bugün makul şüpheden bahsediliyor, zaten vardı. Ama zihniyet bu kadar bariz hukuksuzluklarla donatılmadığı için makul şüpheyle ilgili bir sıkıntı çok çıkmamıştı” dedi. 21 Şubat tarihinin çok önemli olduğuna değinen Baro Başkanı, “ O tarihte bir yasa çıkarıldı ve devrim niteliğinde olduğu söylenildi. Özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Avukatların dosya incelemek ve dosyadan bilgi almak gibi olan kısıtlayıcı maddeler kaldırıldı. Yani tutuklu bir müvekkiliniz cezaevinden dosya gönderecek ve siz bu dosyayı inceleyemeyeceksiniz.  Bir hafta sonra o meşhur tahliyeler geldi. Şimdi bu maddelerle işleri kalmadı, eski sisteme dönecekler, işin özü budur” ifadelerini kullandı.

 

“KENDİLERİNE DÜŞMAN YARATTILAR, YAKINDA GÖRECEĞİZ”

 

Çıkarılan yasanın vatandaşların zararına olduğunu belirten Öztekin, “İktidar milletvekili, avukattır kendisi. Şubat’taki değişiklikle 153’üncü madde değiştirilirken devrim niteliğindedir diyor. Aynı milletvekili şu anki değişikliği 153’üncü maddeye tekrar iki, üç ve dördüncü fıkra eklenirken aynı milletvekilinin yine imzası var. Bunu anlamak mümkün değil. Ne değişti, işleri bitti o maddelerle tekrar bir şeylere hazırlanıyorlar. Kendilerine bir düşman yarattılar, yakında göreceğiz” dedi.

 

TELEFON DİNLEMELERİ KOLAYLAŞTIRILDI

 

Çıkarılan yargı paketindeki maddelere değinen Başkan Öztekin, “Makul şüpheli gördükleri kişilerin konutunu, evini, iş yerini biz sizi makul şüpheli gördük gerekçesiyle arama yetkileri getirildi. İç güvenlik paketi çıktıktan sonra makul şüpheyle gözaltına aldıkları ya da tehlike yakalaması iddiasıyla 24 saat sizi hiç kimseye bilgi vermeden tutma yetkileri geliyor. Telefon dinlemeler tek hakime dönüştürülerek kolaylaştırıldı, suç kapsamı geliştirildi” şeklinde konuştu.

 

“İKTİDAR GERÇEKLERİ SAKLIYOR”

 

Öztekin, “Anayasal ve hükümete karşı düzenlenen suçlarda da maalesef mal varlığınıza el konulabilme kapsamı da genişletildi” diyerek, “Tıpkı Danıştay Başkanı’nın yaptığı gibi Birlik Başkanı Metin Fevzioğlu’nun da biat etmesi bekleniyor. Bunun için Yargıtay da ki tören kaldırıldı. Artık Yargıtay da tören yapılmayacak. Bununla ilgili Yargıtay kanunu var, o kanunu değiştirdiler. Çünkü şunu istiyorlar biz gerçekleri biliyoruz ama kimse bunu dile getirmesin. Biz ne yaparsak yapalım ama gerçekleri insanlardan kaçıralım. Biz karar aldık bundan sonraki adli yıl açılısını Anıtkabir’de gerçekleştireceğiz” dedi.

 

ARTIK TORPİL OLAYININ BİTMESİNİ İSTİYORUZ

 

Yargıtay ve Danıştay’ın yapısının değiştirildiğini söyleyen Öztekin,  “Biz yargıyı hızlandıracağız diyorlar ama niyetleri bu değil. Niyet tamamen iktidarın kendi istediği bir sistemi oluşturmaktır. Yeni daire eklenecek daha sonra başka şeyler getirilecek. Hukukçu olmayan kişiler yargılanmada bulunacak. Yeni daire kuruyorlar o dairelere istedikleri şekilde, kendilerine biat eden kişileri getirecekler. Atanacak üyeler hukukçu olmayacaktır” dedi. Öztekin, “Yargı da birlik kazanılmasaydı bu yasa, bu düzenlemeler yapılmayacaktı. Hiç umudumuz yok ama bir kez daha sesleniyoruz yargıç ve savcısını kıyafetine başka şeylerine göre alacak bir hukukçu alımı istemiyoruz. Artık torpil olayının bitmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim