Çanakkale Valiliği organizasyonunda, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla hazırlanan "Yüzüncü Yıl Seferberlik Çağrısı, Büyük Yürüyüş Projesi" kapsamında, Ankara'ya götürmek üzere Gelibolu Yarımadası'ndan aldıkları toprak ile yola çıkan 10 engelli vatandaşımız, Eskişehir'e ulaştı.

Proje kapsamında kente gelen grubu, Sivrihisar Caddesi'nde Vali Yardımcısı Rıza Dalan, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın, vatandaşlar ve mehter takımı karşıladı.

Mehter takımı eşliğinde yürüyüşe başlayan kortej, Köprübaşı ve Hamamyolu Caddesi üzerinden Vilayet Meydanı'na ulaştı.

Vilayet Meydanı’nda düzenlenen törende bir konuşma yapan Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Batdal, ülkenin ön sözünün yazıldığı topraklardan, tüm Türkiye'yi 2015'teki Çanakkale Savaşları'nın 100. yılını kutlamak üzere kente davet etmenin ve ilk fişeği ateşlemenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

"Kalpleri ülkemiz için varoluş mücadelesinin verildiği topraklardan yola çıktık” diyen Batdal, “Biz, 253 bin 700 canımızın yattığı topraklardan 253 bin 700 gelincik alıp yola çıktık. Gittiğimiz her noktada bu gelincikleri barış için dağıtıyoruz. 6 noktayı geçtik, bugün 7. noktaya ulaştık. Bize gösterilen ilgi için hepinize çok teşekkür ederiz" diye konuştu.

Proje kapsamında kendilerine destek olan herkese teşekkür eden Batdal, 57. Alay Şehitliği'nden aldıkları toprağı ve Türk bayrağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na emanet edeceklerini ifade etti.

Çanakkale'den yola çıkan engellileri girişimlerinden dolayı tebrik eden Vali Vekili Rıza Dalan da, Türk'ün ateşle sınandığı o yıllarda milletin şanına yakışır bir şekilde etnik farklılık gözetmeksizin tek vücut olduğunu, bu toprakları şehitler yurdu haline getirdiğini belirtti.

“Bu Ülkeye Sevdalı; Gönül Gözleri Açık, Vicdan Kulakları İşiten, Yürekleri İyiliklere Koşan Çok Sevgili Vatan Evlatları; 1915 yılında bağımsızlığımızın ve Cumhuriyet’imizin önsözünün yazıldığı Çanakkale’den; kalbi vatan sevgisiyle çarpan, sevgi şehri Eskişehir’e hoş geldiniz” diyen Vali Vekili Dalan, konuşmasının devamında şunları söyledi:  

“Çanakkale’den Ankara’ya uzanan 650 km'yi 8 günde yürüyerek Anıtkabir’e, ulu önder Ata’mıza, vatan toprağını ileten 10 vatan sevdalısının öncelikle “yüreklerine sağlık” diyor, onları bu girişimlerinden dolayı tebrik ediyoruz.

Türk’ün ateşle sınandığı o yıllarda milletimiz şanına yakışır bir şekilde etnik farklılık gözetmeksizin tek vücut olmuş, bu toprakları şehitler yurdu hâline getirmiştir. Aziz milletimiz farklılıkları bir güzellik ve zenginlik olarak görmüş; sevinçte ve kederde, barışta ve savaşta gönül birliğinden asla vazgeçmemiştir.  Çanakkale Savaşları ise bu hususta en güzel örneklerden birini oluşturmaktadır. 

Bizlere bu hasletimizi yeniden hatırlatan ve ortak değerlerimizi yüreklerimizde tazeleyen bu 10 vatan evladı; aslında bizlere başka bir şey daha hatırlatmaktadır. O da “asıl engelin sevgisizlik olduğu”dur. Bunun dışındakiler bizleri iyiden, güzelden, doğru olandan ve başarıdan asla alıkoyamaz. 

Engelli vatandaşlarımıza imkân verildiğinde onların büyük işler başardığını biliyoruz ve bu duruma sıklıkla şahit oluyoruz. Türkiye Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi ve Çanakkale Valiliğince düzenlenen Büyük Yürüyüş-Seferberlik Çağrısı konulu bu etkinlik bize bir kez daha gösteriyor ki engel sadece yüreklerdedir. Kafalarımızdaki gözler açık, fakat gönül gözümüz kapalıysa; kulaklarımız açık, fakat dinlerken iyi niyetimiz kapalıysa; aklımız ve bedenimiz iyiliklere, güzelliklere hayır ve barışa yönelik işler üretmiyorsa asıl engel budur.

Yürekleri engel tanımayan bu 10 vatan evladının çıktığı bu gönül yolculuğunda kendilerine başarılar diliyor; hepinize en kalbi hislerle selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

Valilik Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Çanakkale’den gelen heyet, Vali Vekili Dalan'ı makamında ziyaret etti. Vali Vekili Dalan, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Batdal'a günün anısına Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti anı tabağı hediye etti.

Editör: TE Bilişim