Zihinsel engelli ve alzheimerlı bireylerin vakitlerini verimli şekilde geçirmeleri amacıyla kurulan Yeni Emniye Müdürlüğü karşısımdaki Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi törenle hizmete başladı. Törende konuşan Başkan Büyükerşen “Seçildiğimiz günden beri engelsiz bir şehir yaratmak için birçok projeye imza attık. Büyük emeklerle hizmete sunduğumuz bu merkezin de şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.   

Zihinsel Engelli bireylerin günlük yaşam becerileri ve bedensel yeterliliklerini güvenli bir ortamda geliştirmeye yönelik atölye ve seminerlerin düzenleneceği Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi tören ile hizmete başladı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri M. Engin Çakmak, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy,  bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Başkan Büyükerşen “Bir ülkenin, dolayısıyla bir şehrin gelişmiş ve çağdaş bir kent olmasının temel göstergelerinden biri, o şehirde yaşayan engelli insanların yaşamlarını hem kolaylaştırmak, hem de onları diğer tüm vatandaşlarla birlikte şehrin olanaklarından yararlandırmak için yapılan hizmetlerdir. Bu hizmetler ne kadar yoğunsa, bu hemşehrilerimiz kendilerini ne kadar rahat hissediyorlarsa, şehir o denli çağdaş ve yaşanabilir bir şehir demektir. Eskişehir olarak, bu alanda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzu söyleyebilirim. Her yıl yapılan “Yaşanabilir Şehirler” anket ve araştırmalarında sürekli ilk 5 içinde yer almamız bunun göstergesidir. İmar planları ve yönetmelikleri başta olmak üzere, yol ve kaldırım çalışmalarında, yapılan yeni yapılarda ve tüm ortak kullanım alanlarında bu konudaki hassasiyetimizi ödün vermeden sürdürüyoruz. Aynı şekilde, bizden önceki dönemlerde yapılan yapılarda da engelli hemşerilerimiz için gereken düzenlemelerin-tadilatların yapılması için gereken uyarıları yapmaya devam ediyoruz. Zihinsel engelli hemşerilerimizin ve onların sürekli bakımını yapan ailelerinin yararlanacağı bakım merkezleri ne yazık ki çok az. Hem ülke genelinde hem de şehrimizde ne yazık ki bu merkezlerin sayısı yeterli değil. Tek başlarına yaşamlarını idame ettirebilmeleri maalesef mümkün olmayan zihinsel engelli hemşerilerimize ve ailelerine böyle bir hizmetin verilmesi önemlidir. Biz de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, sosyal belediyecilik anlayışımızın gereği olarak, şehrimize ve ülkemize örnek olacak bir merkez kurmak istedik. Amacımız, alzheimer, down sendromu ve otizm spektrum bozukluğu olan kardeşlerimizin de dahil olduğu, 19 yaş ve üzeri zihinsel engellilerin yararlanabileceği bir merkez olmasıydı. Bugün açılışını yapıyor olmaktan son derece mutluyum” diyerek katkılarından dolayı merkezin açılmasına destek olanlara teşekkür etti.

Dinlenme odaları ve çeşitli şekilde fonksiyonlandırılmış alanlar ile bireylere ev ortamının sağlanacağı merkez sayesinde zihinsel engelli ve alzheimerlı bireyler bazen de doğa ile iç içe faaliyetlere katılacaklar. Engelli bireylerin ulaşımının da Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacağını merkez sayesinde aileler de kendilerine zaman yaratma imkanı bulacaklar. Merkez hafta içi 09.00-18.00 hafta sonu cumartesi günleri 09.30-12.00 saatleri arasında hizmet verecek. Kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlar 0222 322 00 42’nolu telefonu arayarak Gündüz Yaşam Merkezi hakkında bilgi alabilirler.

Editör: TE Bilişim