Güneş Enerjisinin Faydaları ve Zararları 
Güneş enerjisi ile birçok yöntem kullanılarak birçok şey yapılabilmektedir. Ancak bu yöntemler neticesinde bu temiz enerji kaynağının faydaları ile zararları ortaya çıkabilmektedir. Bu yazıda güneşten faydalanma yöntemlerinin birçoğu incelenerek avantaj ve dezavantaj olmak üzere 2 başlık altında toplanmıştır. Bunlar parabolik yöntem, güneş kulesi, su ısıtma yöntemi ve doğal ısı ile kurutma yöntemleridir.

Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir? 

Diğer temiz enerji kaynaklarına nazaran, güneş enerjisi avantajları, dezavantajlarından çok daha fazladır. Bu avantajları maddeler halinde yazacak olursak, güneş enerjisinin avantajları şunlardır;
  • Güneş tükenmeyen enerji kaynakları arasındadır. Bu yüzden güneş enerjisi kullanımı için herhangi bir yakıta ihtiyaç yoktur.
  • Güneş enerjisinin kullanım alanları çok geniştir. Yiyecekleri kurutmaksıcak su elde etmek ve enerji üretmek başlıca kullanım alanlarıdır. Bu yöntemler tamamen doğal yoldan yapıldığı için, çevreye hiçbir zararı da yoktur.
  • Güneş enerjisi ile elektrik üretmek mümkündür. Güneşten elektrik üretirken fotovoltaik güneş panelleri kullanılır. Bu solar panellerin, elektrik üretimi ve kullanımı aşamasında çevreye hiçbir zararlı etkisi yoktur.
  • Güneşten elektrik üreten tesislerin amortisman süreleri yaklaşık 5-6 yıl arasındadır. Bu durum diğer enerji üretim yöntemlerinin önüne geçme imkanı tanır.
  • Güneş enerjisinden elektrik üretmek çok kolaydır. Normal bir insan, profesyonellik gerektirmeden kendi elektriğini güneş enerjisi ile üretebilir.
  • Güneş enerji santrallerinin bakımları diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
  • Güneş enerjisi tesislerinin kurulumu da çok kolaydır. Yaklaşık 1 ila 9 ay arasında güneş santralini kurmak mümkündür.
  • Lisanssız güneş enerji santralleri için 1 yıllık güneş ölçüm istasyonu kurmaya gerek yoktur. Bu da zamandan tasarruf demektir. Ancak diğer santraller için en az 1 yıllık ölçüm yapılması şarttır.
  • Güneş enerjisinin diğer avantajı ise, rüzgar ve su gibi olmadığı için, tahmin edilebilir hava koşulları mümkündür. Yani güneş sabah doğar, akşam batar işte bu kadar basit. Ancak rüzgar enerjisi gibi tahmin edilmesi zor olan santrallerde bu mümkün değildir.
  • Güneş enerjisinin bir avantajı ise dayanıklı malzeme yapısı sayesinde, zor hava koşullarına karşı koyabilmesidir.
   Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir? 
Güneş enerjisinin çok fazla dezavantajı yoktur. Ancak bu durum hiç dezavantajı olmaması anlamına gelmez. Başlıca güneş enerjisi dezavantajları şunlardır;
  • Güneş enerjisinden elektrik üretmek için kullanılması durumunda, güneş enerji santrallerinin yatırım maliyetlerinin yüksek olması bir dezavantajdır.
  • Günümüzdeki güneş paneli teknolojisi ile güneş ışınlarının en fazla %12-%20‘sini elektriğe çevirebiliyoruz. Yani güneşten gelen ışıkları verimli kullanamadığımız için bu bir dezavantajdır.
  • Yukarıdaki maddeden dolayı, güneş santralleri için çok fazla araziye gereksinim duyulmaktadır. Örneğin 1 adet rüzgar türbini tek başına 1 MW‘lık güce sahip olurken, 1 MW’lık güneş enerji santrali tek başına 20.000 metrekare alana ancak sığabiliyor.
  • Küçük ve akü destekli güneş enerji sistemlerinde kullanılan akülerin ömürleri kısa veya dayanıksız olduğu için çok çabuk bozulabiliyor.
  • Güneş kuleleri dediğimiz elektrik üretim yöntemi, özellikle göç eden kuşlar için büyük bir sorun olmaktadır. Güneş aynalarının güneş ışınlarını büyük bir ısı ile güneş kulelerine yansıtması sebebi ile, birçok kuş ve hayvan telef olmaktadır. Güneş kuleleri kurulurken göçmen kuşların, göç yollarından uzakta olmalıdır. Aksi halde bu hayvanlar için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır.
  • Fotovoltaik güneş panel üretimi tüm dünyada hızla ilerlemektedir. Yeni çıkacak teknolojiler ile eski tip güneş panellerinin değiştirilmesinden kaynaklanan çevre kirliliği bir muammadır. Yani eski güneş panelleri ne olacak sorusuna bir cevap henüz yoktur.
Güneş enerjisinin maddeler halinde avantajlı ve dezavantajlı yönleri kısaca bunlardır.Ama, güneş enerjisinin , fosil yakıtlı enerji kaynaklarına kıyasla dezavantajlı yönleri ihmal edilebilir. Çünkü, güneş enerjisinin zararları görecelidir. Ama fosil yakıtlı üretim yöntemlerinde bu söz konusu değildir.
 
[email protected]
 
ESGÜVENLİK BİLGİSAYAR LTD.ŞTİ