Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılma girişimlerine karşı Eskişehir kamuoyundan tepkiler dinmiyor. 

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisinin katılımı ile Eskişehir’de Sıcak Sular mevkiinde ortak bir basın açıklaması yapıldı. Avrupa Platformu tarafından organize edilen ortak açıklamada ilk olarak Platformun Başkanı Sebahattin Tetik söz aldı. Tetik, “Eskişehir’in sanayisine, ekonomisine zarar verecek, özellikle gurbeçi hemşerilerimizi oldukça mağdur edecek Hasan Polatkan Havalimanı’nın uçuşlara kapatılması girişimini şiddetle kınıyorum.” dedi. 

2005’TEN BERİ KULLANILIYOR

Hasan Polatkan Havalimanı’nın, 2007 yılında aldığı işletme ruhsatı ile dünyanın ilk ruhsatlı üniversite havaalanı olarak tarihe geçtiğini belirten Tetik, “Ve bu havalimanında verilen hizmetler, Eskişehir için bir nimet niteliğinde.Eğitim uçuşları yapılıyor, VIP uçuşlar yapılıyor. hava taksi ve ambulans uçuşları yapılıyor, tarifeli ve tarifesiz iç hat ve uluslararası yolcu taşımacılığı hizmeti yapılıyor. Brüksel uçuşları 2005’te başladı. 2012 yılında umre uçuşları başladı, 2016 yılında ise Hac uçuşları başladı. Eskişehir bu uçuşları başarılı şekilde gerçekleştiriyor ve vatandaşlar çok memnun..” dedi. 

GURBETÇİLER ZAFER HAVAALANI’NI KULLANMAZ!

Ancak Zafer Havalimanı’nı kurmak gibi bir hataya düştükleri gibi yine baka bir hataya düşüldüğünü dile getiren Tetik, “Eskişehir’de hac ve umreye gidecek vatandaşlarımız Zafer Havalimanı’nı kullanmaz! Gurbetçi hemşerilerimiz ise hiç kullanmaz! İstanbul’dan binerler, yine İstanbul’a inerler. Geçmişte de bu böyle olmuştur. Yani burada hata, başka bir hata ile kapatılmaya çalışılmaktadır.” şeklinde konuştu. Brüksel-Eskişehir arasında her hafta 4 gidiş ve 4 geliş uçuş yapıldığını aktaran Tetik, “Yaz aylarında bu uçuşlar haftada 30’lu sayılara çıkmakta. Sadece 2021 yılında, yurt dışı uçuşlarda, 99 bin 987 yolcu taşınmıştır. Eğer Hasan Polatkan Havalimanı uçuşa kapatılırsa, bu durum Eskişehir halkına zulmetmektir, gurbetçi hemşerilerimize zulmetmektir, Eskişehir’i cezalandırmaktır!” dedi. 

ON BINLERCE GURBETÇI…

Tetik sözlerini şöyle sürdürdü: “Uçuşların kapatılması demek, Eskişehir’e her yıl gelen 10 binlerce gurbetçi vatandaşımızın yaptığı ekonomik katkının da uçup gitmesi demek. Öte yandan, ihracat rakamlarıyla övünen Eskişehir için uçuşların kapatılması, sanayimiz için ağır sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca Eskişehir bir havacılık kentidir. Havacılık şehrinde uçuşları kapatmak ne yaban çelişkidir? Buradan Avrupa Platformu olarak yetkililere çağrı yapıyoruz: Hasan Polatkan Havalimanı’nı kapatmayın, tamiri imkansız zararlar doğuracak bu yanlıştan bir an önce vazgeçin!”

AKLA ZİYAN BİR HAREKETTİR

Belçika eski Federal Milletvekili Cemal Çavdarlı ise; “25 Temmuz 2005’ten bu yana neredeyse on yedi yıldır konuşulan havalimanına başta Brüksel olmak üzere Lyon, Amsterdam gibi altı farklı destinasyondan gurbetçilerin bu imkanı kullandıklarını söyledi. Çavdarlı, “Yanlış bir yönlendirmeyle, hatalı bir yatırımla Zafer havalimanın kaybını Eskişehir’i kapatarak telafi etmeye kalkışmak akla ziyan bir harekettir, girişimdir. Bu kararı inşallah almazlar. Kesin olarak alınmış bir karar yoktur ama planlama bu yöndedir, bundan dönülmesi için biz buraya geldik.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM