SÖYLEŞİ: ŞENAY YILDIRIM

Memleket Partisi Eskişehir İl Başkanı Baki Dündar, partisinin il teşkilatlanması, çalışmaları, gündeme bakışı ve hedefleri konularında sorularımızı yanıtladı. Dündar’ın Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin muhalefetin yaklaşımına yönelik eleştirisi ise dikkat çekici oldu.

Memleket Partisi İl Teşkilatlanması ve kurulması aşamasında bazı sorunlar yaşandı. O süreçte yaşanan sıkıntılar nelerdi ve sizin başkanlığa aday olmanıza zemin hazırlayan durumlar neler oldu?

Yeni kurulan oluşumlarda kuruluş sancıları olur. Aslında bundan biz olumlu sonuç çıkarıyoruz. İnsanların bu denli partimizden beklentisinin olması ve partimize dâhil olmaları, bu partinin ne kadar sağlam ilkelere ve zemine sahip olduğunu gösterir. Bizim partimizin temeli, mevcut siyasi sıkışmayı ortadan kaldırarak Türkiye’nin ve halkın partisi olmak. Tabi ki bu sıkıntılar içerisinde bizim gayretimiz, tüm arkadaşlarımızın parti içerisinde siyasi varlıklarını sürdürmeleri, il bazında bir ekip ve partimizin il örgütünü oluşturmak oldu. Şu anki ülkemizin mevcut durumuna baktığımızda Memleket Partisi’ne ülkemizin ihtiyacı var. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak, elimizi taşın altına koyarak “Halk için halkla birlikte” siyaset yapıyoruz.

baki dündar

KAPIMIZ HERKESE AÇIK

Memleket Partisi bu süreçten güçlü bir şekilde çıkabildi mi? Yaşananlar sonrasında herhangi bir parçalanma ya da küskünlük yaşandı mı?

Yaptığımız kongreden sonra tabi bazı ayrılan arkadaşlarımız oldu. Ancak, onlar da farkındalardır, bu parti hiçbir zaman onlara kapısını kapatmadı. İçeriden beklediklerini bulamayanlar elbette ki bazen dışarıda kalabilir, bu olumlu da olabilir, olumsuz da olabilir. Biz ayrılan arkadaşların da kararlarına saygı duyuyoruz. Ama bu kırgınlıklar ortadan kalksın diye buralardayız. Bizim kapımız herkese açık.

Birçok yeni partinin kurulduğu günümüzde, Memleket Partisi’nin ülke siyasetinde ve Eskişehir’de gerçekçi hedefleri nelerdir?

Biz çok parti olmasını Türkiye’nin demokrasisine bağlıyoruz, bundan rahatsız değiliz. Ancak yanlış anlaşılmasını istemem ama dükkân açar gibi parti de açmamak gerekiyor. Açılan her partinin ülkeye ve ülke demokrasisine neler katacağına bakmamız gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de her zaman çok partili bir dönem yaşamak istemiştir. Kendi siyasi ve ülkenizin geleceğine hizmet etmeyecek, herhangi bir politika olmadan siyasi parti kurmanın ne anlamı var ne de faydası. Çok fazla bölünmenin de bir mantığı yok, çünkü belirli fikirleri büyük kitlelerle hayata geçirebilirsiniz. Büyük kitleler yaratacak şekilde politika üretmeden de parti kurulmaz. Biz öncelikle Eskişehir’de Eskişehir endeksli bir siyaset yapmayı düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi uzun yıllardan beri burada belediyelere hâkim olan bir parti var. Büyükşehir Belediyesi Eskişehir için büyük hizmetler sunmuştur, ama bu hiçbir zaman bu hizmetlerin kent için yeterli olduğu anlamına gelmiyor. Eskişehir için eksik olan ve yapılması gereken ne varsa onların da ortaya konulması gerekiyor. Hiçbir zaman insanlar birey olarak bile mevcut şartlarına kanaat getirmez. Kurumlar da öyle. Bizim tespitlerimize göre Eskişehir’de belli hizmetleri artık yerine getiremeyen bir yerel yönetim vardır. Bu durum, eğer bundan sonraki sürece de sirayet ederse bundan Eskişehirliler zarar görecektir. Biz halktan bizzat aldığımız tepkiler üzerinden hem yerel iktidarın hem de AK Parti iktidarının Eskişehir için yaptıkları ve yapmadıkları üzerinde yapılması gerekeni söylemeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.

İnce-Eskişehir'de

Eksiklerden söz ettiniz Büyükşehir Belediyesi ile ilgili sizin en çok eleştirdiğiniz en temel konulardan kısaca söz edebilir misiniz?

Başta Eskişehir’in trafik sorunu artık büyük bir sorundur. Şehir merkezinde bu kadar trafik sorununa neden olabiliyorsak, bu, biz şehrin yaşam alanlarını şehrin geneline dağıtamıyoruz demektir. İnsanların yaşam alanlarını genişletmek gerek. Bu da şehir planlaması ve imar uygulamalarından geçiyor. 3 belediyenin bunun farkına varması lazım. Tek bir alana yoğunluğu yığdığınızda bu otopark sorununu da yaratıyor. Artık sokaklar otoparka dönüşmüş durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaştan aldığı otopark ücretleri ile katlandığı maliyetlerin de karşılaştırılması gerekiyor. Otopark ücretleri çok fazla, bize göre vatandaştan alınan ücret maliyetin çok üzerinde. Bir trafik sorunu beraberinde otopark, hava kirliliği ve kentleşme sorunlarını da beraberinde getiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’in de dediği gibi şehir merkezine araçla girilmemesi lazım ama şehri bu konuma getirdikten sonra bundan da şikâyet edemezsiniz. Ancak yaya olarak şehir merkezine gelecek kişilere bir sosyal hayat, sosyal donatılar sunmanız lazım. Ama bugünkü şehir konumunda araç girişlerini nasıl engelleyeceksiniz?

URAYSİM PROJESİ YAPILMALI

Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri URAYSİM, siz bu projeyi Eskişehir’e yararlı buluyor musunuz? Sizce Büyükerşen’in bu projenin iptal edilmesini istemesinde haklılık payı var mı? 

Eskişehir-basın-toplantısı

Bir şey eleştirmek için buna alternatif sunmanız lazım. Ben burada Sanayi Odası’nı çok haksız bulmuyorum. Çünkü teknolojiyi barındıran yatırım her zaman önemlidir. Onun için orada istihdamın fazla olmayacağı ve benzeri konulardan ziyade, ben tespit edilen bu yatırımın yapılacağı yerin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu proje bence Eskişehir’de yapılması lazım ama lokasyon olarak zaten tarımla ilgili sıkıntı varken bu arazinin tahsis edilmesini doğru bulmuyorum. Gıdadaki bu pahalılığı gördükten sonra Türkiye’nin neresinde olursa olsun ekilebilir araziye hangi proje verildiyse hepsinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.  Onun haricinde teknolojinin olduğu her proje ayrı bir denge sağlar, insanları buraya çeker, cezbeder ve yan sanayi üretir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MERKEZDEN BAŞLAMALI

Eskişehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları yeterli mi, son olarak hayata geçirilen Gündoğdu projesini nasıl buluyorsunuz?

Gündoğdu bence çok acil bir proje değil, öncelikle kentsel dönüşüm için merkezde çalışmaların yapılarak diğer dönüşümlerin de merkeze endeksli olarak yapılması daha doğru olacaktır. Eğer siz kendinizi iyi anlatır ve karşınıza birilerini almaktan korkmazsanız bu projeler hayata geçirilir. Bayat pazarı, İş Bankası’nın olduğu alan, Porsuk 1-2 projelerinde geçen alanlar en iyi örnekler. Bu alanların Eskişehir’in çağdaş yüzünü gösterebilecek şekilde dönüştürülmesi gerekiyor. Bu yerlerdeki mülk sahipleriyle mücadele etmek Gündoğdu’daki mülk sahipleriyle mücadele etmekten daha zor. İşin kolayına kaçmamak lazım. Gerçekten de kimsenin de hak kaybına uğratılmadan Eskişehir’in vizyonunu değiştirecek projelerin kent merkezinde bir an önce hayata geçirilmesi lazım. İçerideki dar yol, trafik sorunu, yaşam alanı eksikliği sorunlarını da çözeriz. İnsanlar sadece AVM’lerde vakit geçirmek zorunda kalmazlar.

“İCAZET HİZMETİ YÜRÜTÜLÜYOR”

Belediyelerin çalışmalarını yeterli görmediğinizi belirtmiştiniz. En çok hangi alanlarda yetersiz olduklarını düşünüyorsunuz?

Az önce bahsettiğim sorunlar aslında Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu. Eskişehir bazında baktığımızda aynı partiden olma niteliğini de göz önünde bulundurduğumuzda, iki merkez ilçemizin içinde bütün yapılmayanları Büyükşehir olarak nitelendirmek lazım. Çünkü, Büyükşehir Belediyesi yasasıyla da bu hiyerarşi bu şekilde işliyor. Eskişehir, Büyükşehir olmasına rağmen çok dar ve merkezde iki tane ilçesi olan bir Büyükşehir. Tabi ki hem mevzuattan kaynaklanan otoritesi, hem de hocamızın belediye başkanları üzerindeki otoritesi onların ancak kendi bütçelerinde ve çaplarında icazet hizmeti şeklinde gidiyor. Aslında ilçe belediyeleri iyi çalışmalar yapıyorlar. Ben Tepebaşı Belediyesi’ni daha başarılı buluyorum. Belki de yeni imara açılan yerleri daha iyi değerlendirmesinden kaynaklandı. Burada ilçe belediyelerinin eksik kaldığı konulara bakıldığında kentin genelini ciddi oranda ilgilendiren ya da etkileyen eksiklikler değil. O nedenle eleştirilerimizi Büyükşehir’den yana yapmalıyız.

DEĞİŞİM ZAMANI GELDİ

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bir sonraki seçimlerde yeniden aday olacağını söyledi. Memleket Partisi bu noktada nasıl bir yol izleyecek? Sizin Büyükşehir adayınızı nasıl belirleyeceksiniz?

Biz şu an bir aday arayışı içerisinde değiliz. Ancak, temel olarak şu kültürün siyasetin içinde de olması lazım. İnsanların pozitif şekilde çok yönlü hizmet vermesi dönemseldir. Bu insan biyolojisi ve kurumların dinamiği ile ilgilidir. Bir siyasi parti genel başkanının bile bize göre çok uzun süre genel başkanlık yapmaması lazım. Bu o kurumun ve partinin bir enerjisidir. Şimdi Yılmaz hocanın hizmetlerini her zaman takdir ediyoruz fakat bence artık Büyükşehir Belediye başkanının değişmesinin zamanı geldi. Görev süresi uzadıkça kurumlar hantallaşıyor, yöneticiler artık bir şeyleri göremiyor oluyor. O nedenle lider değişimi her kurumda her örgütte çok önemlidir. Yeni bir lider mevcut aksaklıkları görüp o kurumu yeniden enerjik hale getirebilir. Biz her konuda iddialıyız.  Şu an CHP’nin yerel yönetimlere sahip olması bizi ilgilendirmiyor. Biz, mevcut belediyelerin kazanılmasıyla alakalı gereken her ne ise onların yapılmasıyla ilgileneceğiz.

6 muhalefet partisinin bir araya gelerek ortak bir bildiri yayınlamasının ardından o partilerin il başkanları da Eskişehir’de bir araya geldiler. Bu birliktelikte partiniz yer almadı. İlerleyen dönemlerde Eskişehir yerelinde muhalefet partilerinin birlikteliğinde siz de yer almayı düşünür müsünüz?

Biz parti olarak baştan beri şunu söylüyoruz, bizim cumhurbaşkanı adayımız, Genel Başkanımız Muharrem İnce’dir. Bizi diğer partilerden ayıran en önemli nedenlerden biri bu. Diğer partiler Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda mutabakata varamıyorlar. Siyaset sadece matematiksel değildir. 6 partinin oy oranlarını toplayarak biz cumhurbaşkanı adayımızı seçtiririz düşüncesi bence en başta o partilerin kendi seçmenlerine karşı düşüncesizce davranmasıdır. Parti seçmenlerinin fikir ve düşüncelerini almıyorlar. Kendilerinin çıkaracağı bir adayın, diğer parti tabanları tarafından benimsenmeme ihtimali çok yüksek. Siyasi argümana bakıldığında politikalar değişiyor. Bizim düşüncemiz her parti kendi partisi içinde kendi adayını çıkarsın. Bu seçimde cumhurbaşkanı ilk seçimde seçilemeyecek bu çok açık ve net şekilde belli. O zaman ikinci turda seçmenin birleşmesi, o lider tarafından ya da seçmen tarafından daha makul olur. Çünkü ikinci oyu almış olana halkın teveccühü kayabilir. Biz bunun daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu ülke neyi hak ediyorsa, istiyorsa ve ne yapmamız gerekiyorsa biz orada oluruz, fakat orada olurken de bu düşüncelerimizi paylaşmaktan da geri kalmayız. Sırf meclise girip de bir milletvekili sayısı oluşturmak için ittifak yapmak Türkiye’nin siyasi geleceği açısından doğru değil. Bu genel başkanların mutabakat metni, toplumsal bir mutabakat değil. Topluma yarar sağlayacak toplumsal bir mutabakat sağlanması durumunda, benim şahsi düşüncem, genel başkanımız kendisi de o masada olurdu. Biz “Halk için Halkla Birlikte Siyaset Yapacağız” felsefemizin ve ilkemizin yolunda ilerleyeceğiz.

Yerelde muhalefet partileriyle diyaloglarınız nasıl? Fikir alışverişinde bulunuyor musunuz?

Ben Odunpazarı İlçe Başkanıyken ziyaretlerime başlamıştım ancak yarım kaldı. Şimdi gidemediğimiz partilere gideceğiz. Bunda ittifak iktidar partisi aramayacağız. Çünkü bu şehre hizmet etmek isteyen kim varsa, bir siyasi parti başkanıyla görüşmekten kimsenin imtina etmemesi lazım.

AK PARTİ BU ÜLKEYE FAYDA SAĞLAMIYOR

Muhalefette artık AK Parti’nin kaybedeceği yönünde görüşler ağırlık kazanmaya başladı. Bu seçimlerde sizce AK Parti gücünü koruyacak mı yoksa işi zor mu? Nasıl görüyorsunuz?

AK Parti çoktan beri kendisini koruyamıyor, işi çoktandır zor. AK Parti çoktandır eriyor ancak oradan kopan seçmen bu tarafta kararsızlar grubunu oluşturuyor. Neredeyse kararsızlar grubu, CHP’nin ancak tek başına alabildiği oy oranını geçti. Ama siz hala burada halkın geleceğini belirleyeceği konularda güven vermekten ziyade bir masa etrafında toplanıp hala oturma düzenini tartışıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Bu olursa AK Parti en kötü haliyle bile hala iktidarını koruyabilir. Biz bundan dolayı bu partiyi kurduk. Bu yüzden muhalefet de muhalefetliğini yapamıyor diyoruz. Biz AK Parti’nin bu ülkeye artık bir fayda sağlayamayacağını düşünen kişiler olarak bu partiyi kurduk. Muhalefeti de gerektiği gibi yapamazsanız yine o sandıktan çıkamazsınız.

Memleket Partisi yerelde örgütlenmesini tamamladı mı?

Şu anda 5 ilçede örgütümüzü tamamladık. Odunpazarı, Tepebaşı, Sivrihisar, İnönü ve Çifteler.  Mart sonuna kadar 2 ilçede daha örgütlenmemizi tamamlamayı, Haziran sonuna kadar da 14 ilçenin tamamında örgütlenmemizi tamamlamayı planlıyoruz.

Yerelde Eskişehir sorunlarıyla alakalı partinizin sesinin çok yüksek çıkmadığını görüyoruz, bu bilinçli bir tercih mi?

Hızlı örgütlenmenin neticesinde çalışmalarımız biraz aksadı bu konuda öz eleştirimizi yapıyoruz. Eskişehir özelinde bu işlerin daha bilimsel kurumsal ve profesyonel olması gerektiğini düşünmekteyim. Bizim yönetimimiz içinde her yönden donanımlı arkadaşlarım bulunuyor. Memleket Partisi Eskişehir örgütü olarak, alternatif çözümler getirebilecek şekilde gündem yaratacak profesyonel çalışma ve yapılanma içerisindeyiz. Memleket Partisi gençleri sahaya inip halkla buluşacak, yakında bunlara başlıyoruz. Üye sayımızı arttırma konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Bizim toplantılarımıza, çalışmalarımıza katılan kişi sayısı üye sayımızdan fazla. Gençlerden çok fazla ilgi var partimize. Yönetim kurulumda 4 üniversite öğrencimiz var. İl kongremizden sonra yoğunlaştığımız, Eskişehir halkıyla buluştuğumuz etkinliklerimizi artırarak devam ettirecek ve birlikte başaracağız…

Editör: Mustafa YILDIRIM