Bebeğiniz hastalandığında çabucak iyileşmesi ve kendini iyi hissetmesi için her yöntemi denerken buluyorsunuz kendinizi. Bu durum oldukça normaldir. Çünkü bebeğinizin hasta olması en son isteyeceğiniz ve çabucak iyileşmesi ilk isteyeceğiniz şeydir. Bu yüzden bebeğiniz hastalandığında o nasıl rahat edecekse, o anki arzusu her ne ise bütün alışkanlıkları ve gece gündüz zorluklarla oluşturduğunuz uyku düzenini bile bir kenara bırakıp sadece bebeğinizin daha iyi hissetmesi için çabalamak durumunda kalıyorsunuz. Bu durum kimi zaman bebeğinizin öğle uykularını, kimi zaman ise akşam uykularını uyumaması gibi durumlara istisna göstermenize ve böylelikle bin bir zorlukla oluşturduğunuz uyku düzeninin bozulmasına yol açabiliyor. Bu durum bebeğinizin iyi olmasından daha kıymetli olmasa da, hastalık sürecinin bitmesi ile beraber gelen huy değişimleri ve hastalık sürecinde edinilmiş düzensiz alışkanlıklar ebeveynlerin yeni bir düzen oluşturmaları gerektiğinin haberini de vermiş oluyor. Tabi bu durum hastalık sürecinde edinilmiş yeni huylar ve bozulmuş alışkanlıklar ile daha zorlu bir uyku düzeni oluşturma sürecini de beraberinde getirmiş oluyor. Hastalık döneminde bebek uykusu her ne kadar zorlu bir süreç olsa da hastalık sonrası bebek uykusu düzenini sil baştan yeniden oluşturmak bir o kadar zorlu bir süreçtir. Peki hastalık sonrası bebek uykusu nasıl düzene girer?

Hastalık Sonrası Bebek Uykusu Nasıl Düzene Sokulur?

Uyku saatlerini ayarlayın: Bebeğiniz hastalığı atlattıktan sonra ilk yapmanız gereken şey saatlerini düzenlemek. Çünkü hastalık sürecinde saat konusunda esnek davranmış olabilirsiniz. Kimi zaman öğle uykularını vaktinde ve yeterince uyumamış olabilir. Kimi zaman ise akşam uykularını çok geç saatlere bırakmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Bu yüzden öncelikle bu düzensizlikten kurtulmanız gerekmektedir. Kısacası sabah öğle akşam uykularını belirli bir düzene sokmanız öncelikli adımınız olmalı. Bundan sonraki süreçte uyuması ve uyanması gereken saatler konusunda insiyatifli davranmamanız gerekiyor.

Destekli uykuları ortadan kaldırın: Hastalık süreci bebeğinizin size daha çok ihtiyacı olduğu bir süreçtir. Bu yüzden sık sık bebeğinizle uyumuş veya sürekli kucağınızda uyumak istemiş olabilir. Bu durum hastalık sonrasında da bebeğinizin sizden ayrı uyuyamamasına yol açabilir. Bu yüzden hastalık süreci biter bitmez sizden ayrı uyumaya alıştırmak için küçük küçük girişimlerde bulunabilirsiniz. Mesela bebeğinizi yatağa yatırıp yavaş yavaş ondan uzaklaşmayı deneyebilirsiniz. Muhtemelen bebeğiniz ilk zamanlar bu durumu oldukça protesto edecektir ama siz her seferinde ona sevgi dokunuşları yaparak güvende hissetmesini sağlayarak yalnız uyumaya yeniden teşvik edebilirsiniz.

Bebeğinizi kendi yatağından başka yerde yatırmayın: Hastalık döneminde bebeğinizi en rahat ettiği yer neresiyse orada uyutmaya özen göstermiş olabilirsiniz. Özellikle bu hastalık sürecinde sizin yatağınızda uyumaya alışmış olabilir. Bu durumda bebeğinizi kendi yatağında uyutmaya özen gösterin. Böylelikle yatağının bir uyku alanı olduğunu zamanla tekrar hatırlayacaktır.

Huysuzlandığında yatağından tamamen uzaklaştırıp sakinleştirmeye çalışmayın: Bebeğinizin hastalık sürecinde oldukça huzursuz olduğu zamanlar oldu. Ve siz bu gibi durumlarda onu sakinleştirmek ve daha iyi hissetmesini sağlamak için uyuduğu alandan uzaklaştırıp başka yöntemler ile tekrar uyutmaya çalıştınız belki de. Hastalık sürecinde bu durum her bebek ve anne için olası bir senaryo. Ama artık hastalığın sona ermesi ile bu alışkanlığı da ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu yüzden bebeğiniz her ağladığında onu yatağından ayırmayın. Yatağında sakinleştirmeye ve tekrar uykuya dalmasını sağlayın.

Hastalık döneminde bebek uykusu, alışılmış uyku düzeninin korunması veya düzen oluşturma gibi durumlara pek müsait bir süreç değildir. Bu yüzden bu süreçte bebeğinize ekstra anlayış göstermeli ve bu anlayışlı tavrınızı hastalık sonrası süreçte de bozulan uyku düzenini yeniden oluşturma aşamasında devam ettirmelisiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM