Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanlarını temsilen konuşan Kıran, her koşulda halk sağlığı için çalıştıklarını belirtirken özellikle son zamanlarda yaşadıkları sözel, fiziki ve psikolojik saldırıların sağlık çalışanlarını tükenme noktasına getirdiğini söyledi. Kıran, hekimlere şiddete yönelik çıkarılan “göstermelik” koruma kanunları yerine caydırıcı hükümler içeren kanunların çıkarılmasını ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etkin tedbirler alınmasını beklediklerini ifade etti. Popülist politikalar sonucu oluşturulan sağlık sisteminin binlerce hekimin istifasına neden olduğunu aktaran Kıran, hekimleri ailelerinden uzaklaştıran geçici görevlendirme yönteminin de bitmesini istediklerini belirtti.
“Yoksulluk sınırının altındaki maaşları kabul etmiyoruz”
En zor sınavları geçerek aldıkları zorlu eğitimleri de tamamladıktan sonra yoksulluk sınırı altında aldıkları maaşları kabul etmediklerini açıklayan Kıran, ‘hekimler de hakimler gibidir’ diyen yetkililerden, en az hakimler kadar temel maaş talep ettiklerini vurguladı. Kıran, hekim haklarının iyileştirilmesine yönelik isteklerine şu şekilde devam etti: “Halkımıza doğru tanı koymak için en az 15-20 dakika muayene süresi ayırabilmek istiyoruz. Hastaların aylarca randevu sırası beklemediği, sağlıklı uygulanabilir bir sevk zinciri istiyoruz. Malpraktis (Hekim Hatası – Tıbbi Uygulama Hatası) davalarında hakimler gibi tamamen devlet korumasına girmeyi istiyoruz. Hekimlerin malpraktis dosyaları hakkında karar verecek kurulun da bağımsız hekimlerden oluşmasını istiyoruz. Asistan hekimlerimizin neredeyse 36 saat nöbet tutmak zorunda kalmalarını kabul etmiyoruz.”
“Aile hekimleri ve diş hekimlerine yönelik de düzenlemeler istiyoruz”
Aile hekimlerine yönelik de açıklamalarda bulunan Kıran, özellikle aile sağlığı merkezlerindeki personel eksikliklerinin giderilmesini ve merkezlerin elektrik, su gibi harcamalarının kamu tarafından karşılanmasını talep ettiklerini belirtti. Kıran, diş hekimlerinin yaşadığı sıkıntılara da değinerek; hastalara kaliteli malzemeler ile hizmet sunulmasının sağlanmasını, diş hekimlerinin girişimsel işlemleri yapabilmeleri için yeterli zamana sahip olmalarını ve bunun için de günde 10 MHRS dışında hasta bakılmamasını, acil statüsü olmayan diş hekimliği için 24 saat nöbet uygulamasının kaldırılmasını, birim performans katsayısının kaldırılarak temel maaş almalarını istediklerini ifade etti. 
İş bırakma hakkımızı kullanıyoruz
Mart 2022 tarihinde Hekimler Birliği Sendikası tarafından alınan iş bırakma eyleminde dile getirdikleri taleplerin idare tarafından hala karşılanmadığını söyleyen Kıran, anayasal düzen içinde verilen tüm haklarını kullanmakta kararlı olduklarını belirtti. Kıran, Hekim Birliği Sendikası Yönetim Kurulu’nun aldığı karara göre 17-18-26-27 Mayıs tarihlerinde hekimler iş bırakma eylemi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM