Vali Erol Ayyıldız, her yıl olduğu gibi bu yıl da 15-22 Nisan 2022 tarihleri arasında kutlanacak olan 46. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen açılış törenine katıldı.

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen açılış programına; Vali Erol Ayyıldız’ın yanı sıra Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ercan Atasoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin TÖRE ile davetliler katıldı.

Eskişehir’in gerek kültür turizmi, gerek doğa turizmi, gerekse tarihî miras olanaklarıyla çok önemli bir avantaja sahip olduğunu belirten Vali Ayyıldız, programda yaptığı konuşmada, “15-22 Nisan tarihleri arasında 46.’sını kutlayacağımız Turizm Haftası’nın, Bizim Yunus’un ifadesiyle “Gönül Şehri “Eskişehir’imizin daha geniş kitlelere duyurulmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Turizmin, farklı kültürlerdeki insanların birbirini tanımasında, kaynaşmasında ve dünya barışının sağlamasında önemli rol oynadığını belirten Vali Ayyıldız konuşmasının devamında şunları söyledi;

“Turizm, ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarıyla; yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan ve kendisiyle beraber diğer alanların gelişimine de hız kazandıran öncü sektördür.

Kuruluş’ tan Kurtuluş’a, geçmişin mirasını her sektör ve alanda geleceğe taşımayı hedeflediğimiz Eskişehir’in; tarihî değerleri, kültürel zenginliği, doğası, köklü geçmişe sahip sanat yapısı, yer altı zenginlikleri, planlı sanayisi, mutfağı ve folkloru turizm çeşitliliğine imkân sağlamaktadır. Günümüzde imrenilecek bir kültür dokusuna sahip olan gönül şehri Eskişehir’imiz; park, bahçe, ören yeri ve müze gibi turistik mekânlarıyla; şehrimizde yapılan uluslararası festivaller, eğitim kongreleri, kültür sanat etkinlikleri, fuarlar ve sportif faaliyetlerle son yıllarda hızlı bir turizm büyümesi sergilemektedir. Bizler de ilimizin mevcut potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle sözlerime son verirken bacasız sanayi olarak da ifade ettiğimiz Turizm Haftası’nı kutluyor; ilimiz ve ülkemiz turizminin geliştirilmesi yönünde katkı sunan herkese, emek vermiş, çaba harcamış tüm taraflara ve paydaşlara, misafirperver Eskişehirli hemşerilerime Eskişehir Valisi ve şahsım olarak teşekkür ediyorum.”

Programda konuşan Prof. Dr. Nabi Avcı ise “Turizm konusunda söylenecek çok şey var. Eskişehir’de turizm konusunda konuşulacak bir çok şeyi Şennur Azade hanım özetle söyledi. Tüm bunların Türkiye’nin 20 yılda turizm ve kültür alanında yaptıklarının yansıması olduğundan bir kere daha hatırlatmak istiyorum Çünkü 20 yıl öncesine kadar o günün koşulları gereği Turizm denildiğinde Türkiye’de genellikle deniz kum güneş anlaşılıyordu. Türkiye’nin denizi kumu güneşi rakipsiz, mavi bayraklı plajlarımızın sayısı her geçen gün biraz daha arttı, ama asıl Türkiye’nin büyük potansiyeli diğer turizm restorasyonları alanındaydı. Yani arkeoloji turizminde, gastronomi turizminde, sağlık ve spor turizminde aklınıza gelebilecek her alanda Türkiye gerçekten ilk üçe girebilecek potansiyele sahiptir. Zaten ilk altıya girmiş durumdayız. Pandemi engellemesi olmasıydı belki ilk dördü konuşuyor olacaktık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha yukarılara çıkacağız. Tabii ki Eskişehir’de buradan payını alıyor. Türkiye’nin neresinde ve herhangi bir noktayı seçin. Oradan 100 kilometrelik çember çizin, bu saydığımız Turizm destinasyondaki Turizm adında ya gastronomi ya spor ya sağlık mutlaka Türkiye’nin o yöresinde köşesinde turistleri cezbedecek bir yer vardır. Türkiye boydan boya açık hava müzesi gibidir" dedi.

Turizmi; ekonomik, siyasal, kültürel ve tarihsel boyutları olan çok önemli bir faaliyet olarak değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Azade, ülkemizin doğal, ekonomik, tarihsel ve kültürel yapısı itibari ile bir turizm cenneti olduğuna dair, Müdürlüğün Eskişehir’de yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler vererek sunum yaptı.

Konuşmalardan sonra "Eskişehir, İlçelerimiz Tarihi ve Turistik Yerleri” konulu serginin açılışı gerçekleştirildi.

TÜRSAB - SKAL Tanıtım Standı, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü ve Eskişehir El Sanatları Eğitim ve Kültür Derneğinin Turizm Temalı Çalışmaları gezildi.

Editör: Mustafa YILDIRIM