Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Kadın çalışma grubu tarafından, “Her Yerde Kadın” temasıyla, 16-17 Kasım 2019 tarihlerinde, 6. Kadın Kurultayı gerçekleştirildi. Ankara’daki kurultaya ülkemizin farklı illerinden, çok sayıda mühendis, mimar ve şehir plancısı kadın katıldı.

Kurultay; tüm grupların özellikle de Eskişehir Kadın grubumuzun katkıları ile anlamlı ve unutulmayacak görüntülere sahne oldu. Bu kareleri sizlere anlatmadan önce, kısaca TMMOB’den bahsetmek istiyorum. Anayasa’nın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan TMMOB, 1954 yılında Ankara’da kurulmuştur. Ülkemiz genelinde; 2018 yılı sonu itibariyle 24 oda, bu odalara bağlı 213 şube ve 50 İl/İlçe Koordinasyon kurulu ile üye sayısı 560.000‘i bulmaktadır.Odalardan bazıları; Makina, Elektrik, Mimar, Ziraat(üyesi olduğum), Harita ve Kadastro, İnşaat, Jeoloji, Şehir Plancısı, Kimya, Gıda Mühendisleri, Maden Mühendisleri Odası…  Temel ilkeleri arasında;  mesleki demokratik kitle örgütlülüğü, yurtseverlik karakteri, insan hakları ihlallerine karşı olması, örgütsel bağımsızlığını her koşulda koruması, gücünü sadece üyelerinden ve bilimsel çalışmalardan alması, politikaların oluşturulmasında ve uygulanmasında demokratik merkeziyetçi yöntemleri uygulaması sayılabilir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni,basın-yayın organları aracılığı ile duymuş olabilirsiniz. Biliyorsanız, kusura bakmayı lütfen, ancak bilmeyenlere özet geçmek isterim. Şöyle ki; gezi sürecinde Taksim dayanışmasının bileşenlerinden biri olması, yargıya taşınan ve Mimarlar Odası Ankara şubesinin ifadesiyle “kaçak saray mücadelesi”, üçüncü havalimanı, üçüncü köprügibi konularda Hükümet ile TMMOB karşı karşıya kaldı.Hükümet;  TMMOB’ne bağlı 24 odanın idari ve mali denetimini ilgili bakanlıklar tarafından yapılması hususunda ısrarcı olurken, Odalar bu talebe itiraz ediyor cümlesiyle,  “Her Yerde Kadın”  Kurultayına geçiş yapayım. Aslında;  başlık “Yerde” şeklinde. Ancak “Yer’de”  diye bence daha anlamlı olurdu. Lakin kadının dokunduğu her şey ve her YER özel, güzel, hayati…

16 Kasım 2019 tarihine doğru bir yolculuğa çıkarayım sizleri…

Müzik dinletisi ve klasik olarak yapılan açılış konuşmalarının ardından, divan seçimi…

Mardin, İzmir, Trabzon, Kocaeli, Adana derken,  sıra Eskişehir’e geldi nihayet!

Eskişehir İKK(İl Koordinasyon Kurulu)  Kadın Çalışma Grubu Başkanımız Dr. Aydan Barut,  “Kadına Yönelik Her Türlü Şiddetle Mücadele” konusunda,    gündeme damgasını vuran bir sunum gerçekleştirdi.Erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kadınların anısına, ayakkabılarını çıkarıp, konuşmasını yaptığı kürsünün yakınına bıraktı. Kadın cinayetleri ve mobbing gibi olaylar karşısında 6284 sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin etkin olarak uygulanması gereğini vurguladı. Devamında tüm kadınlar adına; şiddetin olmadığı, cinsel ayrımcılığın yapılmadığı, objektif ve eşit koşulların sağlandığı bir ülkede yaşama isteğini  dile getirildi. TMMOB’ne bağlı odalar tarafından, eğitimler düzenlenmesi, mobbing mağduru olanlara hukuki danışmanlık desteği sağlanmasınısözlerine ekledi. Konuşmasının sonuna geldiğinde, kendisine ait bir çift ayakkabı yalnız değildi. Geçen zaman içerisinde,  salonda bulunan diğer kadın üyeler de, aynı duyguyu paylaşmışlar ve çorapları ile kalmışlardı. Ve son söz geldi:

Kadın olmak kaderimiz, ancak şiddete maruz kalmak ve öldürülmek değil! 

 Bursa ve Malatyasunumlarıyla rüzgâr gibi geçen ilk günün bitiminde, Eskişehir hafızalara kazınmıştı.

Gelelim 17 Kasım 2019’a…

Kısa film gösterimi-Concensus ile program başladı ve Van, İstanbul, Diyarbakır, İskenderun illerinin kadın çalışma gruplarına ait konuşmalar ve sonuç bildirgesi ile sona erdi. Vefatından yıllar önce;  “ulusum nereye isterse beni oraya gömün” demişti Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk. Sonraki yıllarda, ebedi istirahatgahı için, “Ankara buradan ne güzel görünüyor” dediği, bugünkü adıyla Anıttepe ‘de soluğu aldı Eskişehir TMMOB İKK Kadın Çalışma Grubumuz.  Başkenti çevreleyen hilal şeklindeki tepelerin ortasındadır o zamanki adıyla Rasattepe. Anıtkabir;  işte o hilalin yıldızıdır parlayacak, O benimdir, O benim milletimindir ancak!