Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman, Esgazete’nin canlı yayın konuğu oldu.

Kararman, sendika çalışmaları, sağlık çalışanlarının sorunları, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet,  kamu çalışanlarının sendikal tercihleri, şehir hastaneleri ve 1 Mayıs ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Sağlık çalışanlarına yapılan baskıya tepki gösteren Kararman, “Hiç olmayacak şeyler oluyor. Yasal olmayan soruşturmalar açıyorlar. Sosyal medya sayfasında bir çalışan, ‘sağlıkta şunlar oluyor, siyasetçiler bunlarla ilgilensin’ diyor, bu kişi hakkında 'sen siyaset yapıyorsun' diye soruşturma açılıyor. Yer değiştirmeler oluyor, baskılar oluyor. Sağlık Müdürlüğü ile görüşeceğim. Bu baskılara son versinler, sağlık çalışanları işini yapsın, yöneticilerde yöneticiliğini. Sendikacılık yapmaya çok meraklıysalar çıksınlar ortaya boylarının ölçünü alsınlar. Makamlarından aldıkları güçle insanlara baskı kurmasınlar. Her şeyin sonu var. Sabrımızdan  korktuğumuzu zannetmesinler, ben de verileri topluyorum gerekirse açıklarım, ayağını denk alsınlar. Onlar zemheriyi yaşamadılar, biz yaşadık bunları. Toplu sözle masasında neleri getirip neleri getirmeyecekler takip edeceğim. Kapalı kapılar ardında imza mı atacaklar. Genel başkanımız bir öneri var. Toplu sözleşme görüşmelerinin canlı yayınlansın. Yetki belgesi oylama ile yapılsın. Özgür iradeleri ile kapalı yerde kamu çalışanları oy kullansınlar o zaman göreceğiz yetkili sendikanın kimin olacağını.”dedi.

Sağlık çalışanlarının sorunlarını; “Döner Sermaye yaşanan düşüşler, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması, yıpranma payları, aşırı iş yükü, istihdam eksikliği, şiddet ve mobbign ve farklı kadrolarda istihdam” başlıkları ardında irdeleyen Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube başkanı Hüseyin Kararman, “Türkiye’de son yıllarda doktor ve hemşire sayılarında önemli artışlar olmakla birlikte kişi başı doktor sıralamasında OECD ülkeleri arasında sonunudur. Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 186’dır. OECD ortalaması 351’dir. Ebe ve hemşire sayısından da aynı tablo vardır. OECD’de 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 1025, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 272’dir. Ülkemiz bu veri ile OECD ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Ülkemizin OECD ortalamasına ulaşması için 602 bin 400 hemşire ve ebeye ihtiyaç vardır. İstihdam yetersizliği nedeniyle hastanelerde bazı servislerin kapatıldığı kamuoyuna da yansımıştır. Sağlık çalışanlarının istihdam yetersizliği nedeniyle aşırı iş yüküne maruz kalmaları nedeniyle mobbinge maruz kalma artmış, çalışanlar tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmışlardır” dedi.

60 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili Kararman şunları söyledi:

“Beyaz Kod sistemine yansıyan verilere göre son 5 senede 59 bin 410 sağlık çalışanı şiddete maruz kalmıştır. Sağlık çalışanlarının diğer kamu çalışanlarına göre çok daha fazla şiddete maruz kaldığı(16) kat, şiddetin yoğun bir biçimde görüldüğü ve acil servislerin en yoğun yaşandığı yerler olduğudur. Mesleklerine göre şiddete uğrama da en fazla şiddete uğrayan meslek gurubu doktorlardır(yüzde 78), en az şiddet uğrayanlar ise memurlar ve hizmetliler(yüzde 44). Hemşireler ve ebelerin yüzde 69’u, sağlık memurlarının yüzde 62’si, sağlık teknisyenlerinin yüzde 60’ı şiddete uğramıştır. Sağlıkta şiddete çözüm için acil ve ağır yaptırımlar hayata geçmelidir. Bu nedenle öncelikle sağlık kurum ve kuruluşları sıfır toleranslı alan ilan edilmelidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar tutuklu yargılanmalıdır.”

Kamu çalışanları sendikası iyi belirlemeli

Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm kamu çalışanlarının da üye oldukları sendikaların çalışmalarını iyi izlemelerini, üye olmak istedikleri sendikaları  iyi belirlemeleri gerektiğini ifade eden Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman bu konuda ki görüşleri şöyle:

“Devlet memurluğu yavaş yavaş ortadan kalkıyor, sözleşmeye doğru gidiyor. Birilerinin emir eri, kapı kulu olacaklar, çok dikkat etsinler. Tercih ettikleri ve  yetki verdikleri sendikalara çok dikkatli bakmaları gerekir. Yetki verdiğiniz insanların size çalışıp çalışmadığı çok önemli. Toplu sözleşme görüşmelerinde neler yaptıklarını iyi bilmeleri gerekir. Herkes kimin ne yaptığını iyi biliyor.Sadece sağlık çalışanları değil tüm kamu görevlileri  akıl başlarını alsınlar. Sendikal tercihlerini Düşüncelerine göre tercih etsinler. Baskıyla, arkadaş dosta bakarak sendikaya üye olmasınlar.”

Sendika başkanı Kararman'ın konuşmasının tamamanı ve görüşlerini videodan izleyebilirsiniz.