Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nâbi Avcı, Nevşehir'e Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı için gitti. Tören öncesinde beraberindeki heyet ile Hacı Bektaş Veli Müzesi'ni ve 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Hacı Bektaş Veli Türbesi'ni ziyaret etti. Daha sonrasında Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne geçen Nâbi Avcı, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münâsebetiyle Ağaç Dikimi Töreni'nde konuştu. Gençlerin üniversiteyi bitirdiğinde diktikleri fidanların da birer ağaç olacağını ifade etti.

2021-2022 Eğitim-Öğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde hazır bulunan üniversite yönetimi, hocaları ve öğrencilerini "önce selam, sonra kelam" düsturuyla selamlayan Avcı, konuşmasına yeni eğitim-öğretim yılının hayırlara vesile olmasını, sağlık, afiyet ve kolaylıkla geçmesini niyaz ederek başladı. Bilhassa Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ni tercih etmeleri sebebiyle gençleri tebrik eden Prof. Dr. Nâbi Avcı, mezun olduklarında sadece bir üniversiteden mezun olmayacaklarını hatta dört üniversiteden eğitim görmüş gibi olacaklarını ifade etti. İlkinin Kapodakya'nın kültürel mirası üzerinde yaşamanın sağlayacağı kazanımlar olduğunu açıklayan Avcı, Anadolu'nun mayası Hünkâr'ın gölgesinde elde edilecek mazhariyetlere ilaveten kendi üniversiteleri ile kardeş okul Kapodokya Üniversitesi'nden kazanacakları bilgi ve tecrübelerin önemini sıraladı. Öğrenme alanlarını sadece kendi fakülteleri, kendi üniversiteleri ile sınırlı olmayacağını dile getiren Avcı, akran öğrenmesi ile Kapadokya Üniversitesi'nden ve öğrenci çevrelerinden de istifade edebileceklerini sözlerine ekledi. Daha önceden teşrik-i mesâide bulundukları Hacı Bektaş Veli Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin'in nazik davetiyle akademik açılış törenine icabet ettiklerini ayrıca 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı döneminde üniversitenin isminin tescillenmesinde kendilerinin de imzasının olduğunu hatırlatan Nâbi Avcı, değişen dünya ve içinde olduğumuz salgın sebebiyle eğitim başta olmak üzere hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, olamayabileceğini anlattı.

Yeni eğitim ortamları, eğitim stratejileri ve öğrenme modelleri ile daha önceden teorik olarak konuşulan hususların değiştiğini, daha da farklı bir hüviyete kavuşabileceğini belirtti. 35 yıl önce Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı'nda "Enformasyon Teknolojileri ve Eğitim Stratejilerine Etkisi" konuşulurken İngiliz heyetinin sundukları rapor için aynı gıda ve ilaçlarda olduğu gibi geçerlilik tarihi koyduklarını aktardı. Teknolojinin hızlı bir ivmeyle ilerlemesi, eğitim ile ilgili stratejilerde uzun yıllar geçerli olamayacağını belirttikten sonra ülkemizde üniversite eğitiminin 4 yıla sabitlendiğini, okul bitene kadar başlangıçtaki bilgilerin demode kalabildiğini, ilerleyen zamanlarda gençlere bu durumu anlatmakta güçlükler yaşanabileceğini dile getirdi. Artık Dünya'da özelikle yaşlanan nüfusuyla Almanya'da "Meslek Değişimi Bilimi"nin revaçta olduğunu paylaşan Prof. Dr. Nâbi Avcı, mesleği icra ederken bile bazı branşların teknoloji karşısında önemini yitirdiğini ifade etti. Öğrencilere bu durumlara karşı temkinli ve tedbirli olmalarını hatırlatan Avcı, önceliği ana dilleri Türkçe'yi iyi öğrenmeye vermeleri gerektiğini vurguladı. Doğru okuma, doğru konuşma, doğru dinlemenin hem mesleki hem de içtimai hayatta hep karşılarına çıkacağını belirten Nâbi Avcı, Türkçe'yi iyi kullanabilmek için aynı bir sporcu gibi düzenli antrenman yapmalarının önemine değindi. Zihnin çalışması için de vücutta yer alan diğer kasları çalıştırma prensiplerinin geçerli olduğunu belirtti. Sosyal medyada 200 karaktere sığdırılan okuma ve yazma becerisinin zihni körelttiğini anlatan Avcı, 3-5 sayfa kitap okurken, televizyonda birini dinlerken bile zorluk çekildiğini aktardı. Bu vesileyle her konuşmasında mutat olduğu üzere kitap tavsiyesinde bulunan Nâbi Avcı, ilk tavsiyesi üniversite hocaları için Amin Maalouf'un "29 Numaralı Koltuğun Hikâyesi" kitabı olurken öğrenciler için de Oğuz Atay'ın hocası Mustafa İnan'ı anlattığı "Bir Bilim Adamının Romanı" oldu.

Üniversitenin bugünlere gelmesinde emeği olan kıymetli hayırseverlere, kadirşinas Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin'e ve katkısı olan herkese teşekkür ederek konuşmasını nihayete erdirdi.

Sonrasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi akademik hocalar için Cübbe Giydirme Töreni, Diş hekimliği öğrencileri için Önlük Giydirme Töreni gerçekleşti.

Törenlerin ardından üniversite yerleşkesinde yapılan Kızılay Butik Şubesi'ni ve Diş Hekimliği Fakültesi Laboratuvarı'nı beraberindeki heyet ile açan Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nâbi Avcı, hayırlı olsun dilekleriyle üniversiteden ayrıldı.

Editör: Mustafa YILDIRIM