Hipermetrop, ülkemizdeki ve dünyadaki en yaygın göz kırma kusurlarından biridir. Hipermetrop yakını net görememe sorunudur. Genellikle doğuştan gelmekte olup bebeklerin göz gelişimlerini tamamladıktan sonraki aşamada kendiliğinden kaybolabilmektedir. Bazı insanlarda ise hipermetrop problemi çocukluk ve yetişkinlikte de devam edebilir.

Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop dışarıdan göze gelen ışınların retina yüzeyine değil de retinanın arka bölgesinde odaklanmasından dolayı oluşmaktadır. Problemin oluşmasındaki temel neden göz bebeğinin normale göre küçük olmasıdır. Bu da korneanın göze dışarıdan gelen ışınları kırma gücünü azaltmaktadır.

Hipermetrop genellikle çocukluk döneminde belirtiler vermektedir. Hipermetrop problemine sahip kişiler genellikle yakın mesafeden bir şeyler okurken işaret ve harflerin bulanıklaşıp iç içe geçmesi şeklinde belirtiler verir. Hastalar yakın görüş gerektiren işleri yaparken çeşitli zorluklar yaşamanın yanı sıra baş ağrısı ve göz çevresinde ağrı gibi problemler de yaşayabilmektedirler.

Yüksek hipermetrop derecesine sahip hastalar yakın görüş dışında uzak görüşte de güçlükler çekebilir.

Diğer göz kırma sorunlarında olduğu gibi hipermetrop hastalığı da göz kırma kusurunun şiddetine göre derecelendirilir. 2 derece altı hafif, 2-5 derece arası orta ve 5 derecenin üzerindeki problemler yüksek dereceli hipermetrop vakaları olarak sınıflandırılmaktadır.

Hipermetrop ve Presbiyopi Arasındaki Fark Nedir?

Hipermetrop ve presbiyopi sorunu bazen birbirleriyle karıştırılmaktadır. Presbiyopi 40 yaş sonrası göz lensinin yapısındaki değişimden kaynaklı olarak esnekliğini kaybetmesi sonucu oluşan yakını net görememe problemidir. Presbiyopi sorunu yaşayan kişiler genelde uzaktaki nesne ve işaretleri görmekte problem yaşamazlarken yakındaki harfleri ve nesneleri görmekte sorun yaşamaktadırlar.

Hipermetrop Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz doktorları özellikle 18 yaş altındaki hastalara göz derecelerine uygun olan gözlük ve kontakt lensleri önerebilirler.

18 yaşını geçmiş, gözlük ve kontakt lens kullanmak istemeyen ayrıca göz yapısı uygun olan hastalarda ise kalıcı tedavi göz lazer ameliyatı ile yapılmaktadır.

Göz Lazer Ameliyatı ile Hipermetrop Tedavisi

Göz yapısı uygun bulunan hastalarda No Touch Laser tedavisiyle göze dokunmadan cihaz teması olmadan hipermetrop tedavi edilmektedir.  LASIK ve iLASIK lazer uygulamalarından farklı olarak no touch laser uygulaması kornea yapısı ince olan hastalara da uygulanabilmektedir.

Önceki yıllarda katarakt probleminden kaynaklı olarak katarakt ameliyatı olmuş kişilere ve retinasında yırtılma gerçekleşmiş kişilere de uygun ön koşullar sağlandıktan sonra No Touch Laser yöntemiyle göz lazer ameliyatı uygulanabilmektedir.

No Touch Laser operasyonuna göze anestezik damla damlatılmasıyla başlanır. Bu damla kullanılarak hastanın operasyon esnasında herhangi bir şey hissetmemesi amaçlanmaktadır. Operasyon sırasında gözde herhangi bir kesi veya göze herhangi bir cihaz teması olmamaktadır. Göze doğrudan lazer ışınlarının uygulanmasıyla işle yapılır. İşlem süresi ortalama olarak 50 saniye ile 1 dakika arasında olup her iki göz için de tek seansta uygulama yapılarak göz lazer ameliyatı tamamlanmaktadır.

Hipermetrop tedavisine yönelik göz lazer operasyonları, çeşitli tetkikler sonucunda uygun bulunan hastalara, Veni Vidi Göz Merkezleri’nde teknolojinin sağladığı imkanlarla, alanında uzman göz doktorları tarafından uygulanmaktadır

Editör: Mustafa YILDIRIM