Yüksek hızlı trenin üretimi ile ilgili Demiryol-iş sendikası yönetimi ve çalışanlarla bilgi alışverişi ve durum değerlendirmesi yapmak üzere CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer ziyarette bulundu.
YHT setlerinin Eskişehir’de üretilmesi için fazla zaman kaybına sebebiyet verilmemesi gerektiğini vurguladığını belirten Demiryol-iş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, “Sayın vekilimiz, imalat için gerekli tüm şartların bulunduğunu, TÜLOMŞAŞ‘ın ciddi bir altyapısının olduğunu, bunun yanında Eskişehir in dışarıdaki raylı sistemler üzerine üretim yapan bazı firmalara yedek malzeme yaptığını. Eskişehir’de üretme imkanı verilmesi gerektiğini, Eskişehir’in bir demiryolcu kenti demiryolu kültürü ve raylı sistemler konusunda bilgi ve tecrübesi üst düzeyde olduğunu dolayısıyla Eskişehir’in doğal hakkı olduğunu belirtmiştir” dedi.
Çakırözer’in ciddi katma değer yapacak, istihdama da katkı sağlayacağını belirterek her zaman bu projenin yanında olacağını ve elinden gelen katkıyı sağlayacağını ifade ettiğini vurgulayan Demiryol-iş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
URGANA UN SERİLMEMELİYİZ, AY AKŞAMDAN DOĞMAMALI
“Sendikamızın fikri ise üretim içi harcamamız gereken enerjimizi, sen, ben, onlar meselesine dönüştürmek veya yeni fabrika kurmalıyız, yeri organize sanayi mi? Hasan Bey Lojistik Merkezine mi? Alpu’ya mı kurulsun? Çelişkilerini yaşarken ayağımıza kurşun sıkmaktayız. Her geçen günün büyük önemi var her an bu projeyi Sakarya (BMC), Konya (Tümosan), Afyon Dinar (Acarlar), Bursa organize sanayi üyeleri (BOSB) gibi yerlere gidebilir. Sahip çıkılamamasını vicdanlara kabul ettiremeyiz. Gelecek kuşaklara anlatamayız. TÜLOMŞAŞ ‘a imkan ve kabiliyetlerini değerlendirme gayretinin önüne, trafiğe çözüm bahanesi ile arsa rantına dönüştürülmesi tüm çalışanların yüreklerini yaralamıştır. Kişisel beklentilerimiz Eskişehir’in ve bu şehrin gelecek nesillerinin istikbalini önüne geçilmemeli. Tülomşaş için ay akşamdan doğmalı. Nasrettin hoca misali urgana un serilmemeli.
Önümüzdeki süreçlerde TCDD çeken ve çekilen araçları ile büyükşehirlerin hafif raylı sistemlerdeki 2023 e için ortalama hedefi 35 milyar Türk lirası. 2030 un hedefi ise 100 milyar Türk lirası olup. Ortalama bir adet YHT setinin maliyeti 33 milyon Euro = 214,500 milyon Türk lirasıdır. Bu setlerden 3 tanesini üretmemiz halinde 214.500 000 TL x 3 ADET SET = 643,500 000 TL maliyeti tutmaktadır. Bu miktar Sakarya Karasu da BMC’ye verilen teşvik 571, 500 000 TL nin üzerindedir. 3 veya 4 YHT setinin maliyetine bir fabrika kurula bilecektir. TCDD acil ihtiyacı olan 15 set üretimi ile 3 BMC gibi fabrikanın kurulabileceği için para ülkemizin kasasında kalacaktır.
Yelpazesi çok geniş olan Raylı sistemler sektöründe 3 tane fabrika kurulsa dahi ihtiyaç bulunmaktadır. İlerideki süreçle: ESO, ETO Raylı Sistemler iş birliğinde bu şekilde yapılacak ilave fabrikalar sektöre katkı sağlayacaktır. Çünkü önümüzdeki dönemde 2025 yılına kadar 700 bin hafif raylı tramvay ve Metro ya ihtiyaç duyulmaktadır. TCDD nin 80 YHT setine ihtiyaç vardır 15 tanesi hemen temini gerekli Tülomsaş’a yap denilmesi halinde ilk kaynağa başlandığı andan itibaren 3 ayda teslimi yapılır ve yada 2 setin imalatı ve teslimi istenmektedir.
Bu sektörde Tülomsaş ESO Raylı Sistemler Kümelenmesinin (RSC) gayretlerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi ciddi bir döviz kaybının önüne geçecek istikrarlı bir devamlılık sağlayacaktır. “