Son günlerde Covid-19 sonrası gelecekten gelmiş olacağı bile söylenmiş olan Bill Gates 1996 yılında kaleme aldığı bir yazısında içeriğin öneminden bahsetmiş. Bill Gates’in 1 Mart 1996 tarihinde yazdığı makaleden tüm pazarlama camiasının ağzına pelesenk olmuş ‘içerik kraldır – content is king’ sözü şimdilerde rüştünü iyice ispatlamış durumda.

Geçen ayki yazımda yeni yılda pazarlama bütçemizi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatmıştım buna istinaden de pazarlama aksiyon planı nasıl hazırlamamız gerektiğini dile getirmiştim. Bu çerçevede marka olmak bir işletmenin ilk adımıyken asıl önemli olan sürdürülebilir marka değeri yaratmaktır. İşte marka değeri yaratmak için içeriklerinizde dikkat etmeniz gereken unsurların da hep yeni, hep taze ama hep aynı olmanız gerektiğini söylemiştim. Hadi bu ay bu cümleyi biraz açalım mı? İçerik nasıl oluşturulur? İçerik oluştururken nelere dikkat etmeliyiz? Pazarlama stratejiniz içeriğinizi nasıl etkiler?

Bir yol haritası niteliğinde aşama aşama nelere dikkat ederek içerik üretmeniz gerektiğini en basit haliyle anlatmaya çalışacağım. Bu yol haritasının basamaklarını tek tek oluştururken şunu söylemeliyimki müşterinizin aklına doğru bir sloganla ve marka kültürü ile kazınmalısınız. Bunu da alternatif iletişim kanallarında, 360 derece iletişim stratejisi ile doğru görsel ve duyusal kaynakları kullanarak, sürdürebildiğinizde verimli hale getirebilirsiniz. 

Bir markanın ilk adımı doğru müşteri segmantasyonudur. Bununla beraber müşteri çakışması yaşadığınız rakiplerinizi de bu bağlamda doğru değerlendirmeniz gerekecektir. Şimdi önünüze bir kâğıt alın ve lütfen aşağıdaki gibi sütunu doldurun.

İkinci adımımızda ise müşteri çeşidinize göre belirlediğiniz rakiplerinizin hangi iletişim kanallarında, nasıl bir iletişim çeşitliliği ile müşteriye ulaştığını analiz etmelisiniz. Hangi pazar yerleri aracılığı ile müşteriye nasıl aksiyonlar ve söylemlerle ulaşıyorlar? Müşterisinin aklında nasıl kalıyorlar? Lütfen acımasız olun ve özellikle global sektör oyuncuları sürekli farklı mecralardan nasıl içerikler üretiyor algınızı eğitin.

Şimdi sıra size geldi. 

1. Nerede İçerik Üretiyorsunuz? İçerik planlamasında nelere dikkat etmelisiniz?

a. Web sitesinde içerik üretimi; Blog yazıları yazabilirsiniz, doğru SEO (Search Engine Optimization - Arama motoru optimizasyonu) çalışması yapabilirsiniz, diğer dijital platformlar ile (Google, whatsapp, sosyal medya kanalları) entegrasyonlarınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunları yapabilir olmak için internet inanılmaz araçlara sahip lütfen kendinizi donanımlayın . Örneğin; google trends, analytics, adwords gibi araçları google yetenek dükkanı ile kendinizi geliştirebilirsiniz. SEO nun önemi çeşitli sebeplerle eskiye nazaran azalsada hala geçerliliğini koruyor bu sebeple WorldStream ya da Semrush gibi araçları kullanmayı öğrenin.

b. Sosyal ağlarda içerik üretimi; Her geçen gün sosyal medya kanalları artıyor. Her birinin hedef kitlesi ve amacı farklı. Bunu çok doğru okumalı ve buna göre bir strateji izlemelisiniz. Sosyal medyanın tüm araçları için genelleme yapılarak bir tavsiye listesi maalesef çıkarılamaz. Bununla beraber her birinde de aynı görselle ve metinle içerik paylaştığınızda başarılı bir gelişme sağlayamazsınız. Önemli olan doğru dijital ayak izidir. En çok kullanılan sosyal medya kanalları; tiktok, facebook, instagram, linkedn, you tube, twitter, pinterest. Bu araçların kullanımı ülkelere ve ülkelerdeki bölgelere, şehirlere göre bile yaygınlık olarak değişiklik göstermektedir. Hatta sosyal medya kanallarının kendi içindeki araçlarında da farklı bir strateji izlemeniz gerekebilir. Örneğin facebook kullanıcı segmantasyonu yaş aralığı olarak ülkemizde orta yaş ve üstü iken, instagram 40 yaş ve altı olarak bu aralıkta yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede sizin personanız hangsini tercih ediyor ona göre bir eleme yaparak zamanınızı ve enerjinizi efektif kullanabilirsiniz. Aynı zamanda örneğin instagramda story içerikleri ile ıg tv, ya da akış postları açısından da çeşitlilik ve algoritmanın sahip olduğu özelliğe göre teknik detayları kullanmanız gerekmektedir. Bu çerçevede de kullandığınız sosyal medya platformunun çok sık olarak algoritmik alt yapısının güncellendiğini lütfen biliniz ve bugün yaptığınız doğrunun yarın değişebileceğini unutmayınız.

c. Geleneksel pazarlama araçlarından olan basılı dergi ya da gazete, billboard veya clp, tv ve radyo gibi araçlarda sektörünüze göre yerel ya da ulusal olacak şekilde doğru zamanda doğru şekilde içerik üretmeniz gerektiğini ve bütçenizi buna göre harcamanızın elzem olduğunu lütfen fark ediniz.

2. İçeriği nasıl görselleştirmelisiniz?

Kullandığınız platforma göre görsel boyutu çok önemlidir. Bu sebeple ilk önceliğimiz görsel boyutudur. Bununla beraber ilgili mecranın kaynaklarını iyice tarayarak, yine rakip referanslarınızı kullanarak kendi görsel stratejinizi belirleyebilirsiniz. örneğin facebook library bu araçlardan biridir. Ancak burada kastettiğim rakibinizi kopyalamanız değil, size ilham olmasını sağlamak ve kendi marka kültürünüze, renklerinize, iletişim dilinize uygun bir şekilde bu görselleştirmeyi yapmanızdır. Ayrıca dijital mecralar ile basılı mecralarda bu testleri yapabilir olmak için yine kullandığınız platformun sebep – sonuç ilişkisini doğru anlamanız önemlidir. Örneğin instagram ya da facebook yazı ya da metin görselleri sevmez. Bunun için gerek reklamlı gerek reklamsız görsellerinizin daha çok kişiye ulaşması için facebook business içindeki çeşitli araçları kullanarak gerekli testleri yapabilirsiniz. Aynı zamanda güncel ve doğru bilgi için Facebook İstasyon hesabını takip etmenizi öneririm. Etkinliklerinden ve eğitimlerinden mutlaka yararlanınız. Eğer ilk aşamada bir ajans ya da grafiker ile çalışacak bütçeniz yok ise canva uygulamasından yararlanarak da ilgi çekici içerikleri oluşturmanız çok kolay olacaktır. 

3. İçerik çeşitleri nelerdir?

Yazılı, resim ve video olarak en basit hali ile 3 tür içerikten söz edebiliriz. Günümüzde video içeriklerin kullanıcıların çok daha fazla ilgisini çektiği birçok araştırma ile sabittir. Bu çerçevede peki en çok ilgi gören video içerikler ne derseniz; müşteri görüşleri, tanıtım videoları, nasıl yapılır ya da inceleme videolarıdır. Bununla beraber bir video içeriğin başarılı olması için olmazsa olmazlar ne diye soracak olursanız da doğru içerik stratejisi( mesaj ve kurgu), doğru zaman ölçütü (kaç dk olmalı?), yeterli bütçe ile prodüksiyon, yeterli reklamlama bütçesi, görselin kullanılacak platforma uygunluğu (çözünürlük, görüntü kalitesi vs.) ve bununla eş SEO ve teknik gereklilikler.

İşte tam olarak bunlar çerçevesinde müşterisi ile yıllık takvimde uygun zamanlarda, gerek özel gün ve haftalar açısından, gerek doğru gün ve saat açısından paylaşımlar ve bu paylaşımları sürdürebilir olmak pazarlama hunimizdeki çıktı oranlarını arttıracaktır. 

Pazarlama hunisi nedir ve aslında artık pazarlama hunisinin yerini alan pazarlama çarkının markanıza uygulanma şeklini de bir sonraki yazıda sizlerle buluşturacağım.
 

Bir sonraki yazıma kadar sağlıcakla kalmanızı, tüm olumsuzluklara karşı tam motive ve yılmadan yola devam edebilecek güçte kalmaya devam etmenizi umarım.

Sevgiiler :)