DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ve DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz’ın katıldığı eylemle haklarını arayan işçiler fabrika önünde açıklama yaptı. İşyerindeki sorunların çözülmesi, insanca çalışmak, insanca yaşamak ve geçinebilecek bir ücret almak için yasal ve anayasal hakları olan sendikalaşma haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını anlatan işçiler, işyerinde üye çoğunluğu sağladıktan sonra seçilen temsilci ile birlikte Toplu İş Sözleşmesi taslağını işletme yönetim kurulu başkanına ilettiklerini ancak yanıt alamadıklarını ifade ettiler. Bu süreçte yaşananları aktaran Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan şunları söyledi: “Yaptığımız görüşmelerle, sürecin anlaşmayla bitmesi için çağrımızı defalarca tekrarladık. Ancak ne yazık ki bugüne kadar yapmış olduğumuz görüşme çağrıları yanıtsız kaldı ve sendika ile görüşmek istemediklerini ifade ettiler. Fabrika yönetimi tüm hakları veririz ama sendika istemiyoruz, biz işçilerimizle anlaşırız diyerek süreci uzatıyor. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Yıllardır işçiler burada çalıştı, neden hakları vermediğinizde şimdi sendika çekilsin biz hakları vereceğiz diyorsunuz. Sendika yönetimi olarak bir kez daha siz basın mensuplarının huzurunda çağrı yapıyoruz. Artık bu süreçten kaçamazsınız. Yapmanı gereken sendikayla masaya oturup Toplu İş Sözleşmesini müzakere etmektir.”

 “İŞ BARIŞI İSTİYORUZ”

 İşyerinde iş barışının sağlanmasından yana olduklarını belirten Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama işçilerin çalışma ve yaşama koşullarında iyileştirmeler yapılarak, sendikayla masaya oturularak çalışma barışı sağlanabilir. Bu işletmede işçilerin hakları verilerek, insanca çalışma koşulları yaratılarak çalışma barışı sağlanabilir. Burada zorunlu mesailer var, hem zorunlu mesai, hem mesai ücretleri düşük. Düne kadar işyerinde servis yoktu, işçiler sendikalaşınca servis işletilmeye başlandı. Daha önce verilmeyen kimi haklar işçiler sendikalaşınca verilmeye başlandı. Buradan soruyoruz daha önce vermediğiniz hakları işçiler sendikalaşınca vermek zorunda kalıyorsunuz, ama sendikayla masaya oturmayız diyorsunuz. Buradan bir kez daha fabrika yönetimine sesleniyorum. Bir an önce sendika ile masaya oturarak Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine başlayın. Biz masaya oturana kadar yasal ve meşru haklarımızla mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 Aslan, 2 hafta süre içinde toplu iş sözleşmesinin imzalanmaması halinde işçilerin yasal hakları olan greve gideceklerini sözlerine ekledi.

 Açıklamanın ardından eyleme katılan işçiler için işten çıkarma sürecinin başlatıldığını ifade eden DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, konunun takipçisi olduklarını ve işçilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını kaydetti.

Editör: Mustafa YILDIRIM