İnternet hızı her yaş kullanıcı tarafından kolaylıkla yapılabilir. Test öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu test için güvenilir siteler tercih etmektir. Bu aşamada güven veren bir hız testi aracına ihtiyacınız varsa SpeedTest aracımızı deneyebilirsiniz.

İnternet hız testi tek bir butona tıklandığında otomatik olarak başlar. SpeedTest hız testi sayfamıza girdikten sonra ekranın tam ortasında gördüğünüz “Go” yazılı butona basmanız yeterli olacaktır. Siz butona bastıktan sonra test çalışmaya başlar ve ilk aşamada IP adresi ile internet servis sağlayıcınızı belirler. Bağlantı aldığınız lokasyonu ve bağlantı tipini öğrenir. Sistem üzerinden veri gönderme ve veri indirme sürelerini test eder. Ping testini de tamamladıktan sonra gecikme değerlerini kaydederek testi sonlandırır.

İnternet hız testi sonucunda ekranda 3 farklı bölüm ortaya çıkar. Bu bölümler dosya indirme, dosya yükleme ve ping hızınızı gösterir. Her bir sonuç farklı kategoride değerlendirildiğinden sonuçlar birbirinden farklıdır.

Hız Testinden Doğru Sonuçları Alabilmek İçin Ne Yapmalı?

Yapacağınız hız testinin size en doğru sonuçları verebilmesi için şu konulara dikkat etmelisiniz;

·        Modeminizi test öncesinde mutlaka kapatmalı ve yeniden başlatmalısınız. Modem uzun süreli kullanıma bağlı olarak hızda birtakım yavaşlamalar meydana getirebilir. Yeniden başlatmak bu duruma çözüm olacaktır.

·        Teste başlamadan önce internet ile çalışan her türlü uygulama ve programı kapatmalısınız.

·        Tarayıcılarınızın ve bilgisayarınızın arka planda çalışan uygulamaların kapalı olduğundan emin olmalısınız.

·        Bilgisayarınızın modem ile bağlantısının LAN kablosu ile yapılmasını sağlamalısınız. Wi-Fi bağlantısı ile yaptığınız test sonucu normalden daha yavaş olacaktır.

·        Modem eğer birden fazla bilgisayar tarafından kullanılıyorsa, test sırasında diğer bilgisayarları devre dışı bırakmalısınız. Bağlantı sadece bilgisayarınıza sağlanıyorken testi başlatmalısınız.

·        Kullandığınız bir virüs tarama programı varsa bu durum testi yapmanıza engel olabilir. Bu nedenle mutlaka virüs programlarını kapatmalı ve güvenlik duvarı ayarlarınızın her şeye izin verir durumda olmasına dikkat etmelisiniz.

Bütün aşamaları dikkate aldıktan sonra SpeedTest aracımızı kullanarak internet hız testi yapmaya başlayabilirsiniz. Basit şekilde gerçekleşen test işlemi sonrasında ekranda gördüğünüz sonuçlar, kullandığınız internet hızı konusunda size bilgi verecektir.

İnternet Hız Testi Neden Önemli?

İnternet hız testi her şeyden önce kullanıcılara kullandıkları internet hızı hakkında bilgi verir. İnternet servis sağlayıcıların vermesi gereken hız ile kullanılan hızın aynı olup olmadığı her zaman ölçülebilir hale gelir. Netice olarak kullanıcılar test sonucunda satın aldıklarından çok az bir hız geldiğini görürse servis sağlayıcılar ile iletişime geçerek hakkını savunma fırsatına sahip olur.

İnternet hızı günlük yaşamda internet kullanımında daima öneme sahiptir. Öyle ki paylaşılan her türlü dosya ve en basit bir internet araması bile bu hız üzerinden gerçekleşir. Kullanılan internet hızının yavaş olması kullanıcıların saniyelerce sonuç beklemesine neden olur. Doğal olarak bir süre sonra bu durum kullanıcı memnuniyetsizliği sağlar. İnternet hız testi yaparak güncel hızınız hakkında bilgi sahibi olabilir ve gerek duyarsanız internet hızı hızlandırma ile ilgili konularda araştırmalar yapabilirsiniz.

İnternet Hızı Nasıl Artırılır?

İnternet hız testi yaptıktan sonra eğer internet hızının çok düşük olduğunu fark ederseniz, öncelikle servis sağlayıcınız ile görüşmeniz doğru olacaktır. Size verilen hızdan daha düşük bir aktarım söz konusu ise bu durum yetkililer tarafından düzeltilecektir. Ancak buna karşın gelen hız birtakım aksamalardan ve hafıza doluluğundan ötürü de gelişmiş olabilir. Bu gibi durumlarda da internet arama geçmişinizi temizlemeniz ve modemi kapatıp yeniden başlatmanız hızınızın artmasına çözüm olacaktır. Bütün bu işlemlere başlamadan önce internet hızı hakkında kesin bir bilgiye sahip olmak için https://www.hiztesti.me adresini ziyaret etmeniz yeterlidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM