Haber: Hilal Türkoğlu
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak, 17-18 Şubat’ta Anayasal haklarını kullanarak iş bırakan sağlık emekçilerinin cezalandırılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.
14 Mart Tıp Bayramı üzerinden çok kısa bir zaman geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının iş bırakması sebebiyle 1 veya 2’şer günlük ücretlerini keserek cezalandırıldığını aktaran Özkavak, 15 Mart günü hemşire ve ebe maaşlarından 350-800, hekimlerin maaşlarından ise 1000-2500 TL’ye kadar kesintiler olduğunu ifade etti.
HUKUKİ GEREKÇESİ YOK
Özkavak, angaryalar, mobbing, çalışma koşullarının ağırlığı gibi sebepler yetmezken ekonomik krizin iyice derinleştiği, yoksulluğun arttığı günlerde olan bu kesintilerin yöntem olarak ve hukuki anlamda kabul edilemez olduğunu söyledi. Çalışanların talep ve sorunlarını duyurmak amacıyla yapmış olduğu basın açıklamaları ve iş bırakmaların karşılığının maaş kesintisi olmayacağını da sözlerine ekleyen Özkavak, 17-18 Şubat ile ilgili olarak çalışanlara herhangi soruşturma açılmadığını, herhangi bir savunmanın alınmadığını belirtti. Yıllık izinde olmasına rağmen maaş kesintisine maruz kalan sağlık çalışanlarının olduğu iddiasını da aktaran SES Şube Başkanı “Yöneticilerin hiçbir hukuki etik yaklaşıma sahip olmayıp açıkça ve şiddetle çalışanları cezalandırmayı amaçladıkları ortadadır.” ifadelerini kullandı.
ASM ÇALIŞANLARI DA CEZALANDIRILDI
16 Ağustos 2021 tarihinde Aile Sağlık Merkezi (ASM) emekçilerinin iş bırakmaları ile 12 ceza puanının uygulandığını ve bunu hukuki bulmadıkları için mahkemeye taşıdıklarını söyleyen Özkavak, bu cezalandırmayı kesinlikle kabul etmediklerini, yasal başvurularını yapacaklarını ve üyeleri olmayan ASM emekçilerine de hukuki destek vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Editör: Mustafa YILDIRIM